Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 146

Wątek: Canon Eos 60d vs 7d

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    A to akurat bardzo dziwne stwierdzenie, foce 450D od ponad 2 lat, nie dawno, bardzo nie dawno zakupiłem 7D właśnie m.in. dla dużo lepszej jakości na wysokich czułościach.

I dokładnie jest jak pisze powyżej, fotki z 450D na ISO 1600 jeśli mają ledwo ledwo niepoprawną ekspozycje robiła się masakra, nawet z poprawną ekspozycją obróbka była niemalże niemożliwa, kaszka jak nic.

Na te kilkaset fotek, które zrobiłem właściwie prawie, że testowo poznając aparat (7D) już widzę, że 3200 jest spokojnie używalne do wywołania do 30x20 i to nie koniecznie musi być taka idealna ekspozycja. Po prostu szum ma całkiem inny charakter i pomimo, że zauważalny nie przeszkadza w takim stopniu jak w 450D. W moim mniemaniu większe upakowanie matrycy trochę mogło pomóc, bo oglądając na takiej samej wielkości fotki co z 450D, szum będzie miał mniejszej wielkości ziarno.

Wszystko się zgadza.
    Chałupnicze porównanie było robione na niskich iso.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Tak w stu procentach mogę się pod tym podpisać, ale;

Spójrz na to z innej strony - jesteś amatorem i znając życie, to czym focisz zmieni Ci się jeszcze z 10 razy. Kupionego 7d za 3 lata od razu wymienisz.
    Nie ma sensu powoływanie się na ilość klatek - amator najczęściej spogląda na mpx czy szybkość aparatu.

W dodatku nigdy nie jesteś pewien kiedy padnie Ci migawka - jeśli poczytasz i będziesz o sprzęt dbał padnie Ci za tyle ile gwarantuje producent lub nawet za jeszcze dłużej.

Natomiast biegając jak 'kura' z lewej do prawej i wciskając spust do końca na trybie 'high' migawka poleci Ci bardzo szybko.

Ostatnio znajomy przekonał się jak droga jest wymiana migawki, że należy o nią dbać i N00bka się słucha

Dokładne opis po wymianie migawki. Na liczniku zaledwie 4000 fotek. W tym jak mi opowiadał ojciec tego kumpla z 600 było udanych, reszta to wycykane na siłe zdjęcia. Oczywiście zakup był z powodu obrotowego ekraniku i dużej matrycy
    Padnięta po 4000 zdjęć migawka to pewnie wina użytkownika i to nie pod postacią pstrykania co popadnie, a raczej upuszczenia aparatu.

Różnica pomiędzy 60D i 7D jest taka, że 7D wytrzyma znacznie więcej i to w każdym tego słowa znaczeniu - nie zniszczy go 100 000 klatek, byle deszczyk czy uderzenie. Wbrew obiegowej opinii, zarówno 7D jak i 5D mII to są już aparaty robione bez większych kompromisów (w sensie użytych materiałów) które same od siebie nie padną a lekkie uderzenie też im nie zaszkodzi.

I to jest moim zdaniem ta różnica za którą warto dopłacić do 7D. Oczywiście po dodaniu szybkości (AF, nie kl/sek) działania i wygody obsługi (nowa guzikologia 60D jest jakaś kosmiczna jak dla mnie...)

Domyślnie

A ja się cały czas zastanawiam...

7D to ok 5tys... Kupując 60D zostaje mi ok 2tys które mogę przeznaczyć na nową torbę i jakieś błyskotki w plener....

Chyba ten 60D nie rozleci się odrazu... szkoda że Canon tak zdegradował serię XXD
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kup 60D i zooma którego brak w Twojej szklarni lub lampkę typu nawet Canon 580 II, lub przy okazji wymień szklarnię zupełnie na inną pod konretne zainteresowanie Twoje ))
    np. Tamron 17-50/ canon 50/1.4usm/C85usm ...i możesz wesela robić a 350D jako backup
    Przy tym przeskoku to i tak masz rok na naukę z głowy

pozdr.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Kup 60D i zooma którego brak w Twojej szklarni lub lampkę typu nawet Canon 580 II, lub przy okazji wymień szklarnię zupełnie na inną pod konretne zainteresowanie Twoje ))
    np. Tamron 17-50/ canon 50/1.4usm/C85usm ...i możesz wesela robić a 350D jako backup
    Przy tym przeskoku to i tak masz rok na naukę z głowy

pozdr.
    Zoom? Czyli mówisz o tele? Jakoś nie za często używam takie szkiełka. wg mnie 15-85 jest szkłem o wiele lepszym niż 17-50 tamrona (chodźby sama plastyka zdjęć), wesela mnie nie kręcą a co do lamp mam na oku http://www.swiatobrazu.pl/w_plener__...iem_dc300.html

szkiełko które mam na oku to 16-35 L ale to już inna bajka...

Kwestia czy ten 60D to naprawdę taka padlina...
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Oczywiście, że nie padlina.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bruinen Zobacz posta
    Padnięta po 4000 zdjęć migawka to pewnie wina użytkownika i to nie pod postacią pstrykania co popadnie, a raczej upuszczenia aparatu.
    Poczytaj sobie o trybach seryjnych tu na forum, a zrozumiesz co dokładnie miałem na myśli.

Co do guzikologii, widzisz jednemu dobrze kiedy w 50D wiesz nad czym jesteś w stanie panować. W 60d tak dobrze nie ma, są owszem wodotryski, które rzekomo wpływają na komfort obsługi. Jedni właściwie wybierają go z powodu lepszego (podobno) af-a czy obsługi lamp błyskowych - wyzwalania z wbudowanego flasza. Dobrze mieć nić nie mieć, ale jeśli przychodzi do wykorzystania tego w praktyce, to każdy i tak zainwestuje w yongnuo i wyzwalacze radiowe.

Ja osobiście chwalę sobie serię xD i mojego 50D, a nawet jego ojców włącznie z 10D. Nawet lepiej lubię 300-350D za to, iż z tymi aparatami miałem do czynienia. Co jak, co ale żeby wyciągnąć dobry obrazek trzeba popracować nad tym. Nie ma zlituj się i nie ważne jaki aparat się kupi i tak główny wpływ na niego będzie miało szkiełko.

W tej chwili wciąż rozważam zakup używki 1dmk2. Na 'trójkę' mnie niestety nie stać. Jednak tego af-a nawet z 1d nie przebije 7d.

Nadal zostanę przy opinii, że wiele osób kupuje rzeczy których nie jest w stanie wykorzystać nawet w 30%. W 60D są do dyspozycji tryby tematyczne - to na pewno amatorom jak niektórym wycieczkowiczom się przyda. Przy 7d mamy już inaczej - brak trybów tematycznych, tylko S-P-A-M i programowalne C1-C3 czy dalej...,

Sprawdź sobie drogi kolego Bruinen, dlaczego na portalach aukcyjnych występuje tyle nieoczekiwanie sporych sprzedaży 7d? ma starczać na wiele, a po przebiegach 6000 ludzie go wyprzedają(?).

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    [...]

Sprawdź sobie drogi kolego Bruinen, dlaczego na portalach aukcyjnych występuje tyle nieoczekiwanie sporych sprzedaży 7d? ma starczać na wiele, a po przebiegach 6000 ludzie go wyprzedają(?).
    Wiele racji w tym co piszesz w niecytowanej części postu. W cytowanej chyba już tak różowo nie jest. Sprawdziłem może tylko albo aż allegro (w końcu w Polsce najpopularniejszy) i nie widzę boomu używanych 7D z małym przebiegiem. A obserwuje ten rynek jakieś 2-3 miesiące, bo sam mam 7D nawet nie od miesiąca.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Domyślnie

Panowie a taka opcja: kupić używany 5D a za sprzedaną kasę z 15-85 i 350D kupić 24-105? Czy brać 60D, zostawić 15-85 i kupić jakieś błyskotki. Opcja z 7D najmniej mi się podoba bo nie mam już kasy po tym zakupie praktycznie na nic, a nie jest to pełna klatka...

Mam jeszce pytanie co sądzicie o opinii że 7D to 50D ale bez filmów HD?
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Bzdura.

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów