Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Dylemat

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

No i dowiedziałem się, że pod cropa jako kompletny amator mam kupić L-kę, która chociaż nie wiem dlaczego taka droga ma mi posłużyć dobrze pod cropem.

... Jesli nie wiesz czemu taki drogi to warto moze poczytac trochę o obiektywach a nie tylko czekac na podanie na tacy obiektywu...

po 2 wszyscy doradzaja ci 50 1.8.... bo tani.... nie bierz tego wiem co mowie bo mam jak chcesz stalke to nie inwestuj w zooma tylko wez wersje 1.4

po 3 obiektyw 17-85 miałem przez pewien czas i powiem ci ze dziadostwo jakich malo. gdzies na necie nawet jest fajny artykuł z zdjęciami wystarczy poszukac jak masz brac taniego zooma to wez tego 18-135. testowalem go i jest ok

Ogólnie moje zdanie znasz co do body i obiektywow ale wybór należy do ciebie.

Ps. Dla mnie seria xxxd nie jest warta ceny. no chyba ze serio chcesz tanio i dobre obiektywy to kup uzywke 400d on też robi fajne zdjęcia jak na swoją cene a przy dobrym szkle juz nie jeden na forum udowodnił jego moc
    Brak ;(

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PBmarkII Zobacz posta
    No i dowiedziałem się, że pod cropa jako kompletny amator mam kupić L-kę, która chociaż nie wiem dlaczego taka droga ma mi posłużyć dobrze pod cropem.

... Jesli nie wiesz czemu taki drogi to warto moze poczytac trochę o obiektywach a nie tylko czekac na podanie na tacy obiektywu...
    Ja to napisałem, a nie autor wątku. Zapisać się na forum to jedno, ale czytanie tego co jest napisane jest chyba ważniejsze, nie sądzisz?
    Jedni ironię zrozumieją innym trzeba to wydać "na tacy".
    Cytat Zamieszczone przez PBmarkII Zobacz posta
    po 2 wszyscy doradzaja ci 50 1.8.... bo tani.... nie bierz tego wiem co mowie bo mam jak chcesz stalke to nie inwestuj w zooma tylko wez wersje 1.4
    Wszyscy doradzają mu to szkło, bo wiedzą że należy do tanich i dosyć wygodnych. Nie wiem może ja miałem jakąś wypasioną wersję. To szkło dostaje skrzydeł na FF, ale pod APS-C jest jak najbardziej. Należy także ująć gdzieś w linijki podawanie szkieł, że autor dopiero zaczyna przygodę z lustrem. Kupując 50/1.4 zauważy tylko zmiany w wykonaniu, CENIE i świetle. Mogę się założyć, że wykorzystanie 50/1.4 będzie wyglądało tak samo jak jej tańszej wersji.

Ps. Dla mnie seria xxxd nie jest warta ceny. no chyba ze serio chcesz tanio i dobre obiektywy to kup uzywke 400d on też robi fajne zdjęcia jak na swoją cene a przy dobrym szkle juz nie jeden na forum udowodnił jego moc
    Kwestia iso do wykorzystania, w 400D max 400-800 w tych wyższych modelach jest już o niebo lepiej, chociaż PRZEŁOMEM tego nazwać się nie da.

Wiadome jest jedno, nie tylko na tym forum ale na wielu innych usłyszysz starą dobrą zasadę. Jeżeli chcesz dobrej jakości wybieraj wpierw szkło, a za resztę kupuj aparat. Korpus zdążysz zmienić, a porządne szkło zostanie Ci na lata. Jest jedno ale;
    - jeżeli jesteś znawcą lub czujesz, że jako amator poradzisz sobie ze słabszym korpusem - wtedy warto taki zestaw rozważyć.
    Jeśli jednak aparatem będziesz cykał sporadycznie lub czujesz, że będzie Ci naprawdę ciężko bez chociażby czyszczenia matrycy czy wyższego ISO, lepszego AF - odpuść, bo po co masz pluć sobie w brodę za nieudane zakupy.

Stare nie zawsze znaczy jare. Trzeba się naprawdę mocno zastanowić nim się podejmie tego typu decyzję.

Niestety 400D jak i jego poprzednie modele mogą (nie muszą) mieć problemy z migawką jak i całą budową - mam na myśli te 'zajechane' modele. Podobnie sprawa się tyczy modeli 10/20/30D i 40D z kiepskim wyświetlaczem. Jeśli już mają być te modele to zacząć od odpowiednich poszukiwań

Tak poza tym mogę zasugerować jedno. Przeczytać na spokojnie wszystko, to co już padło w tym wątku (trzeba wziąć pod uwagę, że temat rzeka). Następnie zrobić sobie 2-3 dniową przerwę, przeanalizować potrzeby i ze zdrowym rozsądkiem wybrać.

Uprawnienia umieszczania postów