Koledzy i forumowe koleżanki. Pozwoliłem sobie założyć ten temat aby uporządkować wiedzę na powyższy temat. Otóż w dobie powszechnego kupowania pełnej klatki za małe pieniądze, dotychczasowe tematy się jakby zdewaluowały. Wszyscy pytają o stalki szersze pod cropa, mało jest natomiast tematów dotyczących pełnej klatki. Optyczne peel przestały być dla mnie wiarygodne, bardziej polegam na forumowej społeczności.
Może do sedna. Stoję przed dylematem kupna czegoś szerszego. Docelowo stałka, ale problem jest z wyborem. Mamy więc:
14L - za drogie
24L - za drogie
35L - za drogie
no właśnie dylematy rodzą się tam gdzie kończą się fundusze
20 2.8 - opinie różne, trochę ciemny, ale alternatywą dla niego jest chyba jedynie 16-35L II, choć cena duuużo wyższa
Sigma 20 1.8 - ponoć niezła aczkolwiek ciężko z dostępnością, co więcej lokalny dystrybutor sigmy, fotoplus z Krakowa nie ma i nie będzie mieć na stanie, jedynie na zamówienie, co przekreśla możliwość przebrania lepszej sztuki...no i cena... 2300pln
24 2.8 - opinie różne, podobnie jak z 20 2.8
28 1.8 - miałem na cropie, powiem szczerze, że mi się nie podobał, nie wiem jak na pełnej klatce.
28 2.8 - ponoć niezła choć ciemna. Tania. Może warto zamiast 28 1.8 bo do krajobrazu się nada?
Alternatyw brak...
Jest sens kupic 28 2.8 i 20 2.8? bo chyba ku takiemu rozwiązaniu bym się skłaniał...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Coś kupić trzeba, szkoda każdej utraconej chwili którą można by pstryknąć. Czekanie na coś nowego nie ma chyba sensu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Byłbym zapomniał, 24-70L na 24 i 2.8 to najgorsze połączenie ogniskowej i przesłony i powiem szczerze, że jest słabo...