Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Dylemat

Bywalec Awatar soltysh
    Miasto
    gdzieś na Śląsku

Domyślnie

Dodam od siebie, że koledzy przedmówcy, którzy mówią o odchylanym ekranie mają rację. Jeśli masz fundusze bierz odchylany ekran. Osobiście posiadam 550d, uwieczniam (foto i film) nim przede wszystkim mojego 8-mio miesięcznego malca i teraz dopiero dotarło do mnie, że mieć odchylany ekran było by zajefajnie... Więc na twoim miejscu nawet bym się nie wahał. Czyli 60 lub 600, a jeśli stać cię na xxD, a piszesz, że chcesz się zamknąć w 3,5 kPLN, to śmiało bierz 60D. Przy następnych zakupach body na pewno będę brał dwucyfrowe. Tym bardziej, że studiujesz dziennikarstwo - warto.
    EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soltysh Zobacz posta
    Dodam od siebie, że koledzy przedmówcy, którzy mówią o odchylanym ekranie mają rację. Jeśli masz fundusze bierz odchylany ekran. Osobiście posiadam 550d, uwieczniam (foto i film) nim przede wszystkim mojego 8-mio miesięcznego malca i teraz dopiero dotarło do mnie, że mieć odchylany ekran było by zajefajnie... Więc na twoim miejscu nawet bym się nie wahał. Czyli 60 lub 600, a jeśli stać cię na xxD, a piszesz, że chcesz się zamknąć w 3,5 kPLN, to śmiało bierz 60D. Przy następnych zakupach body na pewno będę brał dwucyfrowe. Tym bardziej, że studiujesz dziennikarstwo - warto.
    zagzdam się w pełni z Kolegą,
    tak sobie myslę, ze jak spłacę ratki za 550d to chyba skuszę się na 60d, no chyba, że w międzyczasie coś ciekawszego wyjdzie,
    różne tu są opinie / spory / dylematy na temat odchylanych ekraników, IMHO dochylany ekranik to tylko odchylany ekranik, przecież żadengo wpływu na zdjęcia to nie ma, ale już na wygodę ich robienia / kręcenia filmików ma... :cool:
    idąc dalej IMHO 550d / 600d / 60d będą co do zasady dawać taki sam obrazek i myślę, że tu nikt wątpliowości nie ma - ta sama matryca, ten sam procesor, ten sam pomiar światła,
    ale
    różnica w ergonomii pomiędzy 550d / 600d a 60d będzie już duża,
    ja sobie np. obecnie nie wyobrażam używania 550d bez gripa, ci co mieli bez i kupil grip pewenie się zgodzą , ale jak sobie trzymałem w sklepie niedawno 60d to bez gripa jest spoko,
    dlatego też raz jeszcze to napiszę
    IDŹ DO SKLEPU POMACAĆ i jak mieścisz się w funduszach to kup 60d :grin:
    no i jeszcze to bezporzewodowe sterowanie lampami, tego mi najbardziej brakuje w 550 (ale o tym to już pisałem)

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    odchylany ekranik, przecież żadengo wpływu na zdjęcia to nie ma
    Tutaj niestety się troszeczkę, ale to ociupinkę mylisz. Podobnie jak zakup UWA lub rybiego oka tak i odchylany ekran otwiera całkiem inny rzut na zdjęcia.

W makro całkiem nieźle się sprawdza tym bardziej także na koncertach. Przykładowo będąc na jakieś demonstracji. Ja niestety muszę strzelać na oślep (wszedłem w wprawę i trafiam w ludzie, a nie uszy, uda(o tej historii kiedy indziej) czy nosy). Mając do dyspozycji zoom i odchylany ekran wystarczy tylko stanąć dalej, unieść aparat z odchylonym odpowiednio aparatem i kręcić. Strzelając zdjęcie "na glebie" nie trzeba się kłaść

IDŹ DO SKLEPU POMACAĆ i jak mieścisz się w funduszach to kup 60d :grin:
    no i jeszcze to bezporzewodowe sterowanie lampami, tego mi najbardziej brakuje w 550 (ale o tym to już pisałem)
    Imho to najważniejsze wyczuć z czym będziesz pracował. Jeśli kupisz na oślep, to naprawdę będziesz potem żałował. Powodzenia

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Tutaj niestety się troszeczkę, ale to ociupinkę mylisz. Podobnie jak zakup UWA lub rybiego oka tak i odchylany ekran otwiera całkiem inny rzut na zdjęcia.

W makro całkiem nieźle się sprawdza tym bardziej także na koncertach. Przykładowo będąc na jakieś demonstracji. Ja niestety muszę strzelać na oślep (wszedłem w wprawę i trafiam w ludzie, a nie uszy, uda(o tej historii kiedy indziej) czy nosy). Mając do dyspozycji zoom i odchylany ekran wystarczy tylko stanąć dalej, unieść aparat z odchylonym odpowiednio aparatem i kręcić. Strzelając zdjęcie "na glebie" nie trzeba się kłaść
    (...)
    no przeciez napisałem, że na na wygodę ich robienia / kręcenia filmików ma..., chodziło mi, że na jakość nie ma
    też mi czasem brakuje tego odchylanego ekranika

swoją drogę rozumiem w pełni Dylemat co do kupna sprzętu, też długo się wahałem przed zakupem (chciałem tak napradę Nikona D90, ale nie mogłem dostać w tamtym czasie, w tym miejscu w którym chciałem kupić), a po zakupie nawet byłem trochę niezadowolny, ale teraz jest OK

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To i ja dorzucę swoje trzy grosze.
    Na Twoim miejscu wziął bym 60d. Sam posiadam 500d i coraz częściej myślę o zamianie. Gdyby nie to że chcę kupić obiektyw 10-22 to już bym to zrobił. 60d to jednak większy aparat, lepiej się go trzyma a odchylany wyświetlacz to bardzo fajna sprawa.
    Myślę jednak że niedługo zacznie Ci brakować długiego obiektywu i zaczniesz czegoś szukać........:-D

Domyślnie

A no temat kręci się dalej - a tytuł tematu wskazuje jasno ...
    Byłem dzisiaj w sklepie i najlepiej trzyma się 60d - macje racje... Do tego 550d / 600d / obowiązkowo grip. Tylko jeśli już zdecyduje się na tego 60d to na początek tylko i wyłącznie wchodzi opcja kitu 18-55, bo fundusze już na nic nie pozwolą ( a wliczam jeszcze koszty karty , statyw , torba etc.)
    a więc ostatecznie (żeby nie męczyć już tematu) mój ostatecznty dylemat
    550d ,z 18-135 . wyjdzie tak samo cenowo jak sam 60d z mniejszym kitem.
    musze to przemyśleć...

Jak już jestem przy temacie karty - to jakie polecacie karty - sprawodzone przez was ? i przedewszystkim jaka firma i Class. Bo jestem zupełnie zielony.
    Na początek planuje zakup 16gb spokojnie mi powinno starczyć

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym wybrał 2 x po 8GB. Bardzo często zapominam o karcie i zostaje w kompie. Dobrze jak druga jest w torbie:-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baldhead_72 Zobacz posta
    Ja bym wybrał 2 x po 8GB. Bardzo często zapominam o karcie i zostaje w kompie. Dobrze jak druga jest w torbie:-D
    Tak jest, najlepiej dwie 8GB Sandisk Extreme III lub coś znanego class 6 lub 10
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów