Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Czy warto posiadać jednocześnie te dwa obiektywy na cropie?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    z dwóch zrobiło Ci się sześć...dużo więcej czytania i 3xwiększy dylemat...niektórzy mogą nie podołać
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Z pierwszego zestawu kup 50 1.4
    Z drugiego zestawu kup 10-22
    Z trzeciego zestawu kup 70-200
    xD
    Ja się przychylam do takiego wyboru jak powyżej. Aktualnie posiadam wszystkie te obiektywy jak w stopce i jestem zadowolony z wyboru
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Powtórzę: proszę o wypowiedź osoby posiadające jednocześnie 50/1.4 i 85/1.8 czy nie jest tak, że któryś z tych obiektywów leży im w szufladzie, bo drugi okazał się być lepszy od pierwszego i robi za dwa? (I to samo w przypadku dwóch pozostałych wymienionych par obiektywów).
    Ale ja nie rozumiem jak 50mm ma zastapic 85mm? I co da poznanie indywidualnych preferencji dot. ogniskowych? Przeciez ile osob tyle opinii. Tworzysz jakas baze danych?

Ja mam i 50 i 85... i nawet 135 .. i uzywam wszystkich. Zadne z tych nie jest lepsze, wszystkie sa b. dobre i sie uzupelniaja, a nie zamieniaja.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Powtórzę: proszę o wypowiedź osoby posiadające jednocześnie 50/1.4 i 85/1.8 czy nie jest tak, że któryś z tych obiektywów leży im w szufladzie, bo drugi okazał się być lepszy od pierwszego i robi za dwa? (I to samo w przypadku dwóch pozostałych wymienionych par obiektywów).
    Nadal nie widze sensu pytania: Skoro ktos POSIADA oba obiektywy to chyba po to, żeby ich używać, wiec widział sens kupowania obu. Ja mam jednak wrazenie ze sam nie do konca jestes pewny czy Ci trzeba taki czy taki... (ale pewnie % odpowiedzi kolegow z forum będzie ten decydujący)

Ja powiem Ci tak - mialem 85 i 50 jednoczesnie. Jako że robilem koncerty i portrety, bardziej przydawala mi się 85 1.8 , ale kilka razy pojawila się sytuacja kiedy wdzięczny byłem , że mam w torbie 50 1.4 bo tym drugim nie bylbym w stanie zrobic kilku istotnych dla mnie fotek.

opinie typu "miałem 50 i 85, sprzedałem 85, bo 50 okazała się być bardziej uniwersalna.
    Nie oznacza to że w Twoim przypoadku nie powiesz za pół roku "sprzedalem 50, bo 85 okazała się lepsza"
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. 50mm/1.4

Dlatego, że masz odczucia o większej uniwersalności 50mm której zapewne będziesz głównie używał w mieszkaniu, niejako awaryjnie z braku światła.

2. 15-85

Tak, to inne obiektywy, a zabawy perspektywą za jakiś czas ci się znudzą.

3. 70-200/4

Z tego co piszesz, myślisz o zastosowaniu na dworze i chcesz mieć wygodę uniwersalności, nawet kosztem jakości obrazka.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    [...]Jest jeszcze trzecie rozwiązanie. 15-85 tylko i wyłącznie i poczekaj aż SAM dojdziesz do tego co Ci jest potrzebne.
    Dokładnie.
    Każdy z tych obiektywów ma swoje zalety, które jednym wydają się istotne, innym już niekoniecznie.
    Poużywasz dłużej, to sprawa co ci pasuje bardziej wyklaruje się sama.
    C-F-K - forever

Coś już napisał
    Miasto
    Kędzierzyn Koźle

Domyślnie

Siemek, masz prawie cały zakres ogniskowych dostępny na chwilę obecną (tak wynika z stopki), więc raczej powinieneś wiedzieć jakie ogniskowe Cię najbardziej interesują, z których korzystasz najczęściej.
    Zrób taki eksperyment - wybierz się na fotki i korzystaj tylko z ogniskowej 50mm, kolejnym razem to samo z obiektywem ustawionym tylko na 85mm, innym razem używając ogniskowych w zakresie 70-200mm i.t.d., i tak aż do skutku, w końcu sam zdecydujesz wtedy co jest najpraktyczniejsze dla Ciebie.

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Siemek, każdy opowie Ci tu swoją wersję, opartą nie na obiektywnych własnościach, a na indywidualnych prefencjach. Warto wyciągać z tych wypowiedzi statystyczną średnią? Wątpię.

Popieram propozycję Janusza Body. Istnieje duża szansa, że... nie kupisz już NIC więcej, a oszczędzone pieniądze przeznaczysz na organizację miejsc godnych sfotografowania
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Widzę że w temcie panuje pełne niezrozumiene stron.

Chodzi o to, że Siemek prosi o opinię posiadaczy wskazanych par obiektywów, aby na podstawie ich doświadczeń wyciągąć jakieś wioski dla siebie.

Przykładowo, gdyby pytanie padło o taką parę: C18-55IS i T18-250 to ja odowiedziałbym tak:
    Kupiłem aparat z kitem i szybko dokupiłem tamrona. Kita postanowiłem sobie zostawić ze względu na stabilizację. Jednak po kilku miesiącach zorientowałem się, że zupłnie go nie używam, więc sprzedałem.

Nie doradzamy innych rozwiązń (24-105).
    Nie polecamy 5D
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

[QUOTE=Siemek;944149]
    Sprocket mnie przekonał. Oto moja wersja, z czasów cropa.
    1. 50mm/1.4 i 85mm/1.8
    85 używałem dużo mniej niż 50 (chociaż była to tylko wersja 1.8).
    2. 10-22 i 15-85
    Mając 15-85 nie miałem parcia na UWA w ogóle - wygoda nieprzepinania między 24mm a 135mm kompletnie przesłoniła chęć posiadania zakresu 16-23mm.
    3. 85mm/1.8 i 70-200/4
    Na cropie wolałem 85mm i 55-250 niż 70-200 (ten ostatni był za wąski na początku a brak stablilizacji utrudniał często korzystanie z długiego końca).
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Siemek, każdy opowie Ci tu swoją wersję, opartą nie na obiektywnych własnościach, a na indywidualnych prefencjach. Warto wyciągać z tych wypowiedzi statystyczną średnią? Wątpię.
    A ja z tego jak najbardziej wyciągnę wnioski. Przecież większość dylematów tu na tym forum to właśnie różnice między aparatami, obiektywami, lampami. Wiadomo że każdy ma doświadczenie z danym sprzętem i może się nim podzielić. Gdyby wychodzić z założenia, że subiektywne zdanie osób które udzielą odpowiedzi nic nie dadzą, to trzeba by zamknąć to forum albo w najlepszym razie wykasować większość wątków. Na przykład ja, w momencie gdy kupiłem 50/1.8 przestałem kompletnie używać 55-250mm, którego wcześniej (z braku 50/1.8) używałem do portretów na dworze. Więc gdyby mnie ktoś zapytał o taki wybór, to postawiłbym na 50/1.8, a 55-250 odradzałbym, oczywiście z zaznaczeniem, że taki zoom może się przydać komuś np. w zoo. :-) Podsumowując, statystyczna średnia nie, ale wnioski z przygód posiadaczy tych par obiektywów zdecydowanie tak.
    Cytat Zamieszczone przez yakuza Zobacz posta
    Zrób taki eksperyment - wybierz się na fotki i korzystaj tylko z ogniskowej 50mm, kolejnym razem to samo z obiektywem ustawionym tylko na 85mm, innym razem używając ogniskowych w zakresie 70-200mm i.t.d., i tak aż do skutku, w końcu sam zdecydujesz wtedy co jest najpraktyczniejsze dla Ciebie.
    Taki eksperyment nic nie da! Przecież 85mm na moim 55-250mm to już chyba f/6.3, a na stałce 85mm mam f/1.8! Inny bokeh, inna ostrość, inna praca. Poza tym nie chodzi mi o to która ogniskowa jest dla mnie najbardziej użyteczna, tylko czy w danym przedziale ogniskowych dwa podobne obiektywy będą użyteczne po równo. A co mam zrobić z wyborem 10-22 vs 15-85? Jak zasymulować takie ogniskowe moim 18-55? :-) Poza tym ja nie stoję przed wyborem: 10-22 czy 15-85. Mój wybór jest taki: albo 10-22, albo 15-85, albo 10-22 plus 15-85. :-) Tylko czy dany wybór ma sens? Zwłaszcza dotyczy opcji z dwoma obiektywami. Jeden powie że to jest bezsensowne zdublowanie zakresów. Drugi powie że bez tych dwóch obiektywów nie może żyć. I właśnie na takie opinie liczę. Opinie praktyków, bo ja jeśli chodzi o takie zakresy i takie pary obiektywów jestem teoretykiem.
    Ostatnio edytowane przez Siemek ; 09-03-2011 o 12:33 Powód: Automerged Doublepost
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Siemek,

Nie do końca jestem pewien czy takiej odpowiedzi oczekujesz...

Zadaj sobie pytanie sam, do czego masz zamiar szkła używać. Możesz mieć wszystkie szkła, ale po co. Odpowiedz sobie sam na pytanie gdzie ich najczęściej będziesz używał!! Sam zmierzam kupić sobie C50 f1.4 + C85 f1.8 jeszcze w tym miesiącu. Testowałem szkiełka 50 + 85 przez jakiś czas i uważam, że nie będziesz grymasił jak kupisz sobie obydwa. Nawet jak przez dłuższy czas będziesz miał założony obiektyw np. 50mm to przyjdzie taki dzień, że go odepniesz i podepniesz 85mm lub na odwrót. Jeśli natomiast oczekujesz uniwersalności to dostajesz ją w przypadku zoomów, ale kosztem jakości i jasności. Wybór oczywiście należy do Ciebie...
    Pzdr
    Nie było!! Nie doczytałem jakie obiektywy chcesz sobie zafundować!!
    Ostatnio edytowane przez ch4rli3 ; 09-03-2011 o 12:40 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów