Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Tair lub Orestegor albo ....

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin/Wawa

Domyślnie Tair lub Orestegor albo ....

... właśnie co zamiast ich w niskiej cenie. Mam dylemat i chciałbym poradzić się Was co z nim zrobić. Od razu zaznaczam, że pomimo że nie od dziś "pstrykam" to w temacie fotografii przyrody jestem laikiem i chciałbym, w miarę możliwości bez dużych nakładów finansowych, spróbować swoich sił w leśnych ostępach. Nie boję się manualnych obiektywów.

Wiem że różne istnieją szkoły jedni lubią zaczaić się na zwierza, zanęcić i czekać na kadr. Innym odpowiada podchodzenie, skradanie się i "ustrzelenie" zdjęcia. Chciałbym zaznaczyć, że miałbym od czasu do czasu "przewodnika" należącego do kółka łowieckiego (niestety on strzela ostrą amunicją, a ja jestem bardziej pacyfistycznie nastawiony) więc zarówno mógłbym podpatrywać dobre praktyki podchodzenia jak i miałbym możliwość samemu potrenować.

Czytając różne materiały na tym forum jak i w sieci natknąłem się na polecane obiektywy na początek w "dobrych" cenach. Oto one:
    • Tair 3S 300/4.5 (są 2 wersje podobno jednak oznaczona 3S ze słabszymi powłokami oraz 3FS "FotoSniper" - młodsza wersja lepiej zachowująca się pod światło)
    • Orestegor 300/4 - podobno dużo cięższy od Taira ale niekoniecznie lepszy (poza 1/3EV przewagi)

I tu pojawia się moje pytanie, a właściwie komplet pytań: Jakie są za i przeciw używaniu Taira a Orestegora? Który jest lepszy, ostrzejszy, produkuje ładniejszy bokeh? Czy miał ktoś z nimi do czynienia i może podzielić się spostrzeżeniami? Czy różnica pomiędzy Tairami jest aż taka duża?
    60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mam Orestegora. Mój egzemplarz na pełnej dziurze mydli, ostry praktycznie od 6.3, wiec światłem tu się nie kieruj. Do Taira nie mam porównania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin/Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Mam Orestegora. Mój egzemplarz na pełnej dziurze mydli, ostry praktycznie od 6.3, wiec światłem tu się nie kieruj. Do Taira nie mam porównania.
    Dziękuję za opinię. W sumie mała różnica 1/3EV to niedużo. Więc światło to prawie to samo w obu obiektywach. Na pewno bez podłączenia do body to żadnego obiektywu nie można kupić więc pewnie jak nie znajdę zbyt dużej pomocy tutaj to po prostu czeka mnie trochę jeżdżenia i testowania.
    60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety

Początki nałogu

Domyślnie

Miałem Taira 3S na 30D.

Szkiełko używalne na pełnej dziurze, sporo zyskuje na przymykaniu. Nie mam niestety za dużo zdjęć z niego, bo sprzedałem. To na co trzeba zwrócić uwagę, to bardzo mała głębia ostrości, w połączeniu z małym wizjerem sprawia że bardzo trudno jest trafić idealnie z ostrością, aczkolwiek ostrzy się dość szybko nawet jak na manualne szkło - pokrętłem u dołu. Obiektyw jest bardzo duży i raczej z tych ciężkich. Nie pamiętam już ile ważył, ale chyba ok. 2kg.. Kontrast sam z siebie raczej najlepszy nie jest, zawsze odrobinę podkręcałem.

Poniżej kilka pstryków kiedy jeszcze miałem to szkiełko. Umiejętności miałem zdecydowanie słabsze niż obecnie stąd jakość jak widać..

http://img14.imageshack.us/g/img2178ua.jpg/

Uprawnienia umieszczania postów