Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Czy warto posiadać jednocześnie te dwa obiektywy na cropie?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jeden 24-105/4

ewentualnie plus (jeśli starczy kasy) 10-22
    Oj, ale ja nie pytam: "jaki obiektyw kupić, pomóżcie!" tylko pytam o sens posiadania danej pary obiektywów z uwagi na dublowanie się zakresów.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Oj, ale ja nie pytam: "jaki obiektyw kupić, pomóżcie!" tylko pytam o sens posiadania danej pary obiektywów z uwagi na dublowanie się zakresów.
    Dublowanie się zakresów to bezsens. Kupujesz obiektywy do zastosowania, nie po to żeby pokryć zakres.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Dublowanie się zakresów to bezsens. Kupujesz obiektywy do zastosowania, nie po to żeby pokryć zakres.
    I właśnie dlatego założyłem ten wątek, bo gdybym miał wybierać obiektywy ze względu na zastosowania, to musiałbym kupić wszystkie. Przykładowo 10-22 używałbym do architektury i zabawy z perspektywą, 15-85 to byłby uniwersal (idealny do sesji z dzieckiem w przedszkolu), 50 to portrety w mieszkaniu, 85 portrety na zewnątrz, a 70-200 do imprez rodzinnych na działce, gdzie siedzę wygodnie z boku i pstrykam bez kadrowania nogami.

Problem polega na tym, że obawiam się tego, co często czytam np. na tym forum, co brzmi mniej więcej tak: "odkąd kupiłem 85, to jej nie odpinam i moja 50 od roku kurzy się w szafie". Jak widzisz, mimo że autor miał odrębne zastosowanie dla obu obiektywów, to jeden odpadł, a drugi jest używany w 99%. Moim postem chciałem zrobić małą dyskusję na temat dublowania się pewnych par obiektywów, czego skutkiem jest często eliminacja z użytku jednego z nich. Niestety, może dlatego że nikt dokładnie nie czyta tego co napisałem, otrzymuję odpowiedzi typu "kup 24-105, będziesz zadowolony" czy "10-22, 24-105 i 100-400 idealnie pokryje ci cały zakres". Ja nie pytam co kupić żeby mi pokryło cały zakres 8-800mm, tylko pytam o wrażenie z posiadania pewnych par obiektywów i czy w takich przypadkach jeden z obiektywów przypadkiem nie przestaje być używany, bo się okazuje że mimo pierwotnych założeń może być zastąpiony drugim.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... tylko pytam o wrażenie z posiadania pewnych par obiektywów i....
    Jeśli pytasz tylko o to to pocoś się tak rozpisał? Odpowiedź jest krótka : BEZSENSU.

Nawet jeśli już masz któreś z tych wymienionych szkieł to ekonomicznie uzasadniona może być sprzedaż i kupno jednego a dobrego. Jeśli w ogóle pytasz to najwyraźniej nie wiesz czego Ci trzeba więc nie masz się co dziwić takim a nie innym odpowiedziom.

Jest jeszcze trzecie rozwiązanie. 15-85 tylko i wyłącznie i poczekaj aż SAM dojdziesz do tego co Ci jest potrzebne.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 09-03-2011 o 11:23

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Jest jeszcze trzecie rozwiązanie. 15-85 tylko i wyłącznie i poczekaj aż SAM dojdziesz do tego co Ci jest potrzebne.
    A to ty myślisz, że ja dopiero kupiłem aparat i szukam obiektywu na start? Mam standardowe kity canona i standardowe 50/1.8, długo pstrykałem pożyczonymi 17-55 i 24-70. To nie o to chodzi że nie wiem czego chcę. Obojętnie czy zostanę przy moich obiektywach czy wezmę 15-85 to nadal nie będę wiedział, czy posiadając jednocześnie 85/1.8 i 70-200/4 przypadkiem jeden z nich nie pójdzie w odstawkę (np. 70-200, bo jest za duży, rzuca się w oczy, ma złe światło i może być zastąpiony 85-tką). Zarówno dla 85 jak i 70-200 widzę zastosowanie. Ale zanim wydam kupę pieniędzy na oba te obiektywy chciałbym poznać opinię osób, która te dwa obiektywy posiada(ła). Na przykład para obiektywów 28/1.8 i 85/1.8 nie koliduje ze sobą i tu nie miałbym problemu, bo tu sama różnica w ogniskowych powoduje, że warto mieć oba. Ale 50 vs 85 czy 28 vs 24 czy 8 vs 10 to już różnica się zaciera, prawda?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Obojętnie czy zostanę przy moich obiektywach czy wezmę 15-85 to nadal nie będę wiedział, czy posiadając jednocześnie 85/1.8 i 70-200/4 przypadkiem jeden z nich nie pójdzie w odstawkę ?
    I rozumiem ze to koledzy z forum maja zadecydować za Ciebie czy bedziesz tego używał czy nie?
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    I rozumiem ze to koledzy z forum maja zadecydować za Ciebie czy bedziesz tego używał czy nie?
    Powtórzę: ja nie proszę o pomoc w wyborze obiektywu, nie piszę "ojej, nie wiem co wybrać, 50/1.4 czy 85mm/1.8, proszę pomóżcie!"

Powtórzę: proszę o wypowiedź osoby posiadające jednocześnie 50/1.4 i 85/1.8 czy nie jest tak, że któryś z tych obiektywów leży im w szufladzie, bo drugi okazał się być lepszy od pierwszego i robi za dwa? (I to samo w przypadku dwóch pozostałych wymienionych par obiektywów).

Powtórzę: nie proszę o pomoc w wyborze obiektywu który powinienem kupić.

Przyjmijmy, że w ogóle nie chcę nic kupować, okej? :-)

Chcę tylko poznać opinie osób posiadających wymienione pary obiektywów na temat podziału czasu użycia wymienionych par obiektywów i ewentualnie opinie typu "miałem 50 i 85, sprzedałem 85, bo 50 okazała się być bardziej uniwersalna, a bokeh na 50/1.4 był prawie taki sam jak 85 po przymknięciu do 2.2 bo aberrowała".

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. 50mm/1.4

Dlatego, że masz odczucia o większej uniwersalności 50mm której zapewne będziesz głównie używał w mieszkaniu, niejako awaryjnie z braku światła.

2. 15-85

Tak, to inne obiektywy, a zabawy perspektywą za jakiś czas ci się znudzą.

3. 70-200/4

Z tego co piszesz, myślisz o zastosowaniu na dworze i chcesz mieć wygodę uniwersalności, nawet kosztem jakości obrazka.

[...]Jest jeszcze trzecie rozwiązanie. 15-85 tylko i wyłącznie i poczekaj aż SAM dojdziesz do tego co Ci jest potrzebne.
    Dokładnie.
    Każdy z tych obiektywów ma swoje zalety, które jednym wydają się istotne, innym już niekoniecznie.
    Poużywasz dłużej, to sprawa co ci pasuje bardziej wyklaruje się sama.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Siemek, każdy opowie Ci tu swoją wersję, opartą nie na obiektywnych własnościach, a na indywidualnych prefencjach. Warto wyciągać z tych wypowiedzi statystyczną średnią? Wątpię.

Popieram propozycję Janusza Body. Istnieje duża szansa, że... nie kupisz już NIC więcej, a oszczędzone pieniądze przeznaczysz na organizację miejsc godnych sfotografowania
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Siemek, każdy opowie Ci tu swoją wersję, opartą nie na obiektywnych własnościach, a na indywidualnych prefencjach. Warto wyciągać z tych wypowiedzi statystyczną średnią? Wątpię.
    A ja z tego jak najbardziej wyciągnę wnioski. Przecież większość dylematów tu na tym forum to właśnie różnice między aparatami, obiektywami, lampami. Wiadomo że każdy ma doświadczenie z danym sprzętem i może się nim podzielić. Gdyby wychodzić z założenia, że subiektywne zdanie osób które udzielą odpowiedzi nic nie dadzą, to trzeba by zamknąć to forum albo w najlepszym razie wykasować większość wątków. Na przykład ja, w momencie gdy kupiłem 50/1.8 przestałem kompletnie używać 55-250mm, którego wcześniej (z braku 50/1.8) używałem do portretów na dworze. Więc gdyby mnie ktoś zapytał o taki wybór, to postawiłbym na 50/1.8, a 55-250 odradzałbym, oczywiście z zaznaczeniem, że taki zoom może się przydać komuś np. w zoo. :-) Podsumowując, statystyczna średnia nie, ale wnioski z przygód posiadaczy tych par obiektywów zdecydowanie tak.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez yakuza Zobacz posta
    Zrób taki eksperyment - wybierz się na fotki i korzystaj tylko z ogniskowej 50mm, kolejnym razem to samo z obiektywem ustawionym tylko na 85mm, innym razem używając ogniskowych w zakresie 70-200mm i.t.d., i tak aż do skutku, w końcu sam zdecydujesz wtedy co jest najpraktyczniejsze dla Ciebie.
    Taki eksperyment nic nie da! Przecież 85mm na moim 55-250mm to już chyba f/6.3, a na stałce 85mm mam f/1.8! Inny bokeh, inna ostrość, inna praca. Poza tym nie chodzi mi o to która ogniskowa jest dla mnie najbardziej użyteczna, tylko czy w danym przedziale ogniskowych dwa podobne obiektywy będą użyteczne po równo. A co mam zrobić z wyborem 10-22 vs 15-85? Jak zasymulować takie ogniskowe moim 18-55? :-) Poza tym ja nie stoję przed wyborem: 10-22 czy 15-85. Mój wybór jest taki: albo 10-22, albo 15-85, albo 10-22 plus 15-85. :-) Tylko czy dany wybór ma sens? Zwłaszcza dotyczy opcji z dwoma obiektywami. Jeden powie że to jest bezsensowne zdublowanie zakresów. Drugi powie że bez tych dwóch obiektywów nie może żyć. I właśnie na takie opinie liczę. Opinie praktyków, bo ja jeśli chodzi o takie zakresy i takie pary obiektywów jestem teoretykiem.
    Ostatnio edytowane przez Siemek ; 09-03-2011 o 12:33 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów