Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Wątek: Photoshop CS5 za 900zl

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Poczytałem trochę o tej licencji i dowiedziałem się, że można legalnie na firmę używać wersji EDU, pod warunkiem że firma nie jest spółką i komputer na którym zainstalowane będzie oprogramowanie jest w całości naszą własnością, a nie własnością firmy z kimś współdzielonej.

lightroom ok. 300
    PS ok. 900
    master collection ok. 2700

Jak dla mnie bomba.
    Zwłaszcza dla kogoś kto nie zarabia na fotografii, a może kiedyś będzie.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale o jakiej amnezji piszesz, bo znów nie wiem do czego się odnieść.
    Nie odpowiadaj demagogicznymi ogólnikami, bo taka dyskusja nie ma żadnego sensu. Dlatego powtórzę.
    Nie ma obowiązku prowadzenia biznesu. Jak kogoś nie stać na wyrzeczenia i na zainwestowanie to po prostu robi co innego. Biadolenie jaki to soft jest drogi i jak to wredne firmy na nim krocie zarabiają jest jakimś kosmicznym nieporozumieniem.
    Bo niektórzy zapominają jak zaczynali. Wszyscy jak jeden tutaj i wszędzie wchodzili w ślubny biznes z Photoshopem, trzema piątkami ,torbą eLek i Bóg wie czego jeszcze To jest dopiero demagogia.

Ja nie biadolę ze PS drogi, gdzie napisałem choć odrobinę, że drogi? Stwierdzam tylko i takie jest moje zdanie, że skoro można mieć coś co kosztuje 2400 za 900 zł w ramach prawa to czemu nie. Nikomu nie bronię i nie potępiam kupowania za 2400.

No i co z tego wynika?
    No raczej nie to, że traci na produkcji Photoshopa i innych produktów.
    No widzisz - to już jest ad rem :grin:. Tak jest i dlatego biadolenie, że coś jest drogie w kontekście chęci prowadzenia firmy jest bez sensu.
    Cieszę się żeśmy się zrozumieli :cool:.
    Lubie ironię, ale nie taką, która manipuluje sensem moich wypowiedzi.
    Ja nie widzę sensu pchania się z kasą w kieszeń skarbówki jeśli nie wiem na czym stoję. Po jaką cholerę na początek jak masz kilka zleceń w roku zakładać firmę, ludzie opamiętajcie się. Jeżeli interes wypali i na następny sezon po tym z kilkoma zleceniami ilość zleceń znacznie wzrośnie mogę myśleć o DG.

Nie lubię swojej ojczyzny do tego stopnia, żeby ją sponsorować.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Bo niektórzy zapominają jak zaczynali. Wszyscy jak jeden tutaj i wszędzie wchodzili w ślubny biznes z Photoshopem, trzema piątkami ,torbą eLek i Bóg wie czego jeszcze To jest dopiero demagogia.
    No jest tylko, że ja nic takiego nie pisałem :rolleyes:.

Ja nie biadolę ze PS drogi, gdzie napisałem choć odrobinę, że drogi?
    No jak nie jak tak .

A niby w całkowitym porządku jest to, że CS kosztuje normalnie ile kosztuje, a system operacyjny, który umożliwia jakąkolwiek pracę na komputerze kosztuje 300-400 zł?
    I do tego się odniosłem. To tak samo jakbyś pytał czy to w porządku, że Canon jest taki drogi i powinien dawać sprzęt za połowę ceny tym co mają ochotę zacząć zarabiać na zdjęciach - chyba zgodzimy się, że to zupełny absurd.

No raczej nie to, że traci na produkcji Photoshopa i innych produktów.
    Ale pisałeś o ogromnych zyskach dlatego pytałem.

Lubie ironię, ale nie taką, która manipuluje sensem moich wypowiedzi.
    Ja nie widzę sensu pchania się z kasą w kieszeń skarbówki jeśli nie wiem na czym stoję. Po jaką cholerę na początek jak masz kilka zleceń w roku zakładać firmę, ludzie opamiętajcie się. Jeżeli interes wypali i na następny sezon po tym z kilkoma zleceniami ilość zleceń znacznie wzrośnie mogę myśleć o DG.

Nie lubię swojej ojczyzny do tego stopnia, żeby ją sponsorować.
    A już miałem nadzieję że się dogadamy .
    Znów problem, że ja o chlebie a Ty o niebie. Gdzie ja pisałem o podatkach, państwie, zusie (fuj) itd? Co ma jedno z drugim wspólnego? Wybierasz dozwoloną formę działalności jaka Ci pasuje. To nie ma nic wspólnego z cenami softu czy rzeczy, które są potrzebne do prowadzenia biznesu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-03-2011 o 16:41
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No widzisz - to już jest ad rem :grin:. Tak jest i dlatego biadolenie, że coś jest drogie w kontekście chęci prowadzenia firmy jest bez sensu.
    Cieszę się żeśmy się zrozumieli :cool:.
    Dobre Popieram.

Najwyraźniej Merauder chciałby, żeby ta zasada dotyczyła wielkich_złych_korporacji™, ale nie jego biznesu i nie biznesu jego znajomych
    Bo jak komuś za dobrze idzie biznes, to zawsze można go uszczypnąć, lekko wykiwać, bo to objaw sprytu, a nie czegoś innego Natomiast jak ktoś sprytnie obszedłby biednego fotografa i wydębił fotki za pół ceny, albo za darmo, to już byłby nie sprytny, tylko skur****

Trochę taka mentalność Kalego.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

No jest tylko, że ja nic takiego nie pisałem :rolleyes:.
    Generalnie piszesz o inwestowaniu. Pewnie, że bez inwestycji firmy nie ma. Ale właśnie mi o to chodzi, że na początku inwestycje są w miarę możliwości, a więc czemu nie kupić coś taniej jeśli prawo tego nie zabrania (CS za 900 zł)
    No jak nie jak tak .
    Zwracam honor
    I do tego się odniosłem. To tak samo jakbyś pytał czy to w porządku, że Canon jest taki drogi i powinien dawać sprzęt za połowę ceny tym co mają ochotę zacząć zarabiać na zdjęciach - chyba zgodzimy się, że to zupełny absurd.
    Tylko u mnie wszystko się sprowadza do tego, że: czy ja jestem winny, że Adobe w swojej ofercie ma lukę, którą mozna wykorzystać?
    Ale pisałeś o ogromnych zyskach dlatego pytałem.
    No jakieś niespełna 3,5 mld $ rocznie to nie mało, a zapewne dość sporą część z tego przynosi im CS.
    A już miałem nadzieję że się dogadamy .
    Znów problem, że ja o chlebie a Ty o niebie. Gdzie ja pisałem o podatkach, państwie, zusie (fuj) itd? Co ma jedno z drugim wspólnego? Wybierasz dozwoloną formę działalności jaka Ci pasuje. To nie ma nic wspólnego z cenami softu czy rzeczy, które są potrzebne do prowadzenia biznesu.
    Sorry, wkradł mi się tutaj kontekst mojej dysputy z marekb
    Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    [...]
    Najwyraźniej Merauder chciałby, żeby ta zasada dotyczyła wielkich_złych_korporacji™, ale nie jego biznesu i nie biznesu jego znajomych
    Bo jak komuś za dobrze idzie biznes, to zawsze można go uszczypnąć, lekko wykiwać, bo to objaw sprytu, a nie czegoś innego Natomiast jak ktoś sprytnie obszedłby biednego fotografa i wydębił fotki za pół ceny, albo za darmo, to już byłby nie sprytny, tylko skur****

Trochę taka mentalność Kalego.
    Możesz mi podać choć jeden mój cytat, gdzie tak napisałem? Bo zdaje się, że wkładasz mi w usta słowa, których nie powiedziałem.

A co wielkich, złych korporacji, to chyba masz jakiś procent od sprzedaży skoro jesteś ich tak zaciekłym adwokatem. To moja wina, że ktoś pozostawia lukę w swojej ofercie? To mój biznes czy jego? Życie.

Co do drugiego akapitu to kula w płot. Właśnie wczoraj miałem sytuację, że klient wybrał nie moją ofertę, bo była 40% tańsza i pomimo, że to moje początki w foto ślubnej to niczego nie żałuję, bo i tak za taką kwotę bym z domu nie wyszedł nawet. Ale z racji, że nie jestem w stanie ci tego udowodnić to daruje sobie, a Ty dalej będziesz mógł gadać coś czego nie powiedziałem.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Smieszycie mnie co niektorzy...skoro adobe w swojej licencji przewidzial mozliwosc wykorzystywania zarobkowo wersji edu to znaczy, ze nie ma w tym nic nie na miejscu, ze ktos chce zaoszcezdzic... tu dochodzimy do momentu co jest passe a co nie. Nie posiadanie szklarni elek jest passe, tak samo jak bida photoshop za 900zl ktory jest wykorzystywany ZGODNIE Z LICENCJA!! Żenada Panowie, żenada..
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    ...skoro adobe w swojej licencji przewidzial mozliwosc wykorzystywania zarobkowo wersji edu to znaczy, ze nie ma w tym nic nie na miejscu, ze ktos chce zaoszcezdzic..,
    Z tym, że najwyraźniej Adobe nie przewidział, że polscy kombinatorzy od razu masowo zaczną się zapisywać na jakieś fikcyjne studia tylko po to, żeby mieć legitkę i móc kupić taniej oprogramowanie.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Nie posiadanie szklarni elek jest passe, tak samo jak bida photoshop za 900zl ktory jest wykorzystywany ZGODNIE Z LICENCJA!! Żenada Panowie, żenada..
    Żenadą jest robienie tradycyjnego polskiego dziadostwa. Patrz post wyżej...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polskie dziadostwo? Czym jest dla Ciebie polskie dziadostwo?

Skonczylem wszystkie mozliwe szkoly, gdyby ta licencja pojawila sie ciut wczesniej to nabyl bym ja bez "polskiego dziadostwa".

Kupowanie samochodu "z kratka" zeby taniej to tez "polskie dziadostwo"?

Na zachodzie wszyscy wola kupic drozej zeby nie uprawiac polskiego dziadostwa?

a ze tak zapytam, na jakich kopiach koledzy pracuja?
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

a ze tak zapytam, na jakich kopiach koledzy pracuja?
    A co to za różnica co Ci napiszę ? Na zupełnie normalnej kopii kupionej w sklepie - mimo że na fotografii nie zarabiam i nie mam zamiaru...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów