Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 88

Wątek: Photoshop CS5 za 900zl

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    JaBlam tylko pytanie czy ten blad programistow jest zgodny z licencja?
    A czy to ma jakieś znaczenie z czego się upgrade robi na nowym systemie?? Wydaje mi się, że najważniejsze przy ewentualnej kontroli to wykazać się posiadanym prawem do upgrade'u (czyli licencją na Acrobata 6 w przypadku JaBlam'a) a nie tym, żeby pokazać że najpierw zainstalował Acrobat 6 a potem dopiero dokonał aktualizacji do 9...
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    Wersji nie można odsprzedać więc jakby tracisz te 900 chcąc w końcu całkiem legalnie prowadząc DG robić zdjęcia.
    NO i pytanie, czy dziala to takze z pozniejszymi Upgrade... swego czasu Corel stosowal kiedys polityke, ze sprzedawal wraz z urzadzeniami (skaner czy tablet) PELNĄ wersje X3, do komercyjnego zastosowania w firmie.. kosztowalo to jakies 700 zl i wszystko byloby super, gdyby nie to, ze do tych wersji nie mozna bylo juz stosowac zadnego Upgrade na wyzszy w przyszlosci... dlatego olalem i kupilem Corela X3 SE bez zadnych limitow... Moze te "tanie" Adobe tez ma jakies ograniczenia ?
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

widzisz, nie mam nikomu za złe jeśli chce robić za darmochę, jednak tracenie energii i czasu na kombinowanie czasem moze się odbić na efektach samej fotografii. Już widzę prywatny komputer w firmie i drżenie rąk czy jak przyjdzie kontrol, to czy wolno czy nie wolno mi go mieć?? Czy mogę dalej robić śluby na umowę o dzieło, bo US...?? Zamiast koncentrować się na samej pracy i robić ją z pasją, przyjemnością to zawsze będziesz myślał, ze cos tu nie tak. Wersji nie można odsprzedać więc jakby tracisz te 900 chcąc w końcu całkiem legalnie prowadząc DG robić zdjęcia.
    Rozumiem, tylko jak ktoś jest na etapie wchodzenia w ten biznes i nie wie czy mu to wypali czy nie to pewne półśrodki, akurat w tych kwestiach, o których piszesz są nieuniknione. Bo lepiej półśrodkować na czymś takim niż na sprzęcie. No chyba, że tak jak już wspominałem, ma się kupę hajsu. Jeśli się nie ma to kombinować trzeba.

Co do mojej kasy i jak zaczynałem?? moja sprawa lecz ci powiem: miałem trochę sprzętu lecz od razu zaryzykowałem, wziąłem kredyt (nie żadne dotacje z PUPy) i obkupiłem się w eLe, Puszkę ( 300D został jako backup ), PSa i takie tam inne i oprócz pierwszego nie robiłem ślubów poniżej 1k. Po prostu nie było mnie na to stać, by dawać komuś prezenty. Masz rację klient za 500 to nie mój klient i ten od tego fotograf to nie konkurencja lecz słyszy cię ostatnio często kupię sobię 500D (bo 550D już za droga ), PSa ściągnę lub kupię za 900 i będę robił śluby za pincetFirmy nie otworzę bo ZUSy i inne koszty, itd itd... Pewnie, że tak też można.
    [...]
    Co do Twoich początków to musisz brać pod uwagę, że każda osoba to indywidualny przypadek i jej realia finansowe.

Co do drugiej części to generalizujesz i wrzucasz ludzi do jednego wora. Nie koniecznie ktoś, kto rezygnuje początkowo z DG etc. to fotoziutek z świadomością obskoczenia całej ceremonii 500-tka i kitem.

Jak już wcześniej wspomniałem, ktoś kto jest na początku drogi i ma taką, a nie inną sytuację materialną może już dysponować jakimś przyzwoitym sprzętem, ale nie mając żadnej pewności na powodzenie interesu nie pakuje się w DG etc.

W dużej mierze mówię tu o sobie, nie widzę początkowo sensu nabijania skarbówce kabz po brzegi, po to żeby po roku zawiesić działalność, bo nie wydalam. Właśnie na początku jest najgorzej, gdy jest mało ofert etc.

I tak ja np. zastanawiam się jak uzbierać na Twoje warsztaty? Wolę zrobić pierwsze ileś zleceń na umowę o dzieło, bo wtedy po 8 miesiącach uzbieram na warsztaty u Ciebie, a satysfakcji, że przez 8 miesięcy napchałem kieszeń fiskusowi na prawie 2 k nie będę miał.

A więc widzisz, na początku to zawsze coś za coś. O wiele bardziej wole kompromisy kosztem takich rzeczy niż sprzętu i nabywania umiejętności.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wniosek z tej dysputy jest prosty. Lepiej produkować hardware (procesor, płytę główną, aparat, obiektyw, najlepiej L) niż software (Lightroom, Photoshop, Premiere...).
    Teoretycznie w dzisiejszych czasach do finalnego efektu potrzebny jest zarówno dobry hardware, np. 5DII albo 7D z dobrą L-ką, jak i doby software do "wywołania" RAW-a i ewentualnie dalszej obróbki. Jednak pomimo, że status hardware-u i software-u jest podobny, to ten pierwszy zawsze jest w jednej cenie i nikt się nie burzy, ten drugi zawsze budzi kontrowersje, ludzie nawet jak nie piracą, to często i tak znajdą sposób, żeby polepszyć swoją sytuację i obejść pewne ograniczania, bo to w końcu tylko software. Jego zawsze można skombinować, trudniej z obiektywem.

Ciekawe co by było, gdyby producenci oprogramowania zamknęli swoje biznesy... iz zostalibyśmy z samym hardwarem. Fotografowie może jeszcze by to jakiś przeżyli, ale filmowcy?

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    [...]

Ciekawe co by było, gdyby producenci oprogramowania zamknęli swoje biznesy... iz zostalibyśmy z samym hardwarem. Fotografowie może jeszcze by to jakiś przeżyli, ale filmowcy?
    Nierealne. Pomimo jakiegoś może nie najniższego wskaźnika piractwa (choć mam wrażenie, że on cały czas ma tendencję spadkową) zysk z legalnych egzemplarzy jest przeogromny, zwłaszcza przy tych cenach.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Celem mojej wypowiedzi nie było stwierdzenie, czy to jest realne, czy nie. Bez PS-a byłbyś jak bez L-ki.

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Celem mojej wypowiedzi nie było stwierdzenie, czy to jest realne, czy nie. Bez PS-a byłbyś jak bez L-ki.
    Nie zrozumie tego, u mnie obróbka jest na etapie raczków

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta

Co do Twoich początków to musisz brać pod uwagę, że każda osoba to indywidualny przypadek i jej realia finansowe.

Co do drugiej części to generalizujesz i wrzucasz ludzi do jednego wora. Nie koniecznie ktoś, kto rezygnuje początkowo z DG etc. to fotoziutek z świadomością obskoczenia całej ceremonii 500-tka i kitem.

Jak już wcześniej wspomniałem, ktoś kto jest na początku drogi i ma taką, a nie inną sytuację materialną może już dysponować jakimś przyzwoitym sprzętem, ale nie mając żadnej pewności na powodzenie interesu nie pakuje się w DG etc.

W dużej mierze mówię tu o sobie, nie widzę początkowo sensu nabijania skarbówce kabz po brzegi, po to żeby po roku zawiesić działalność, bo nie wydalam. Właśnie na początku jest najgorzej, gdy jest mało ofert etc.

I tak ja np. zastanawiam się jak uzbierać na Twoje warsztaty? Wolę zrobić pierwsze ileś zleceń na umowę o dzieło, bo wtedy po 8 miesiącach uzbieram na warsztaty u Ciebie, a satysfakcji, że przez 8 miesięcy napchałem kieszeń fiskusowi na prawie 2 k nie będę miał.

A więc widzisz, na początku to zawsze coś za coś. O wiele bardziej wole kompromisy kosztem takich rzeczy niż sprzętu i nabywania umiejętności.
    Nie do końca ogarniam jaką myśl próbujesz tu sprzedać. Przecież wchodząc w każdy biznes trzeba zainwestować. Jak się nie ma to się nie robi biznesu tylko idzie do pracy.
    Ceny sprzętu softu itd. nie mają tu nic do rzeczy. Na tej zasadzie można by mieć do producentów samochodów pretensje czemu nie sprzedają ciężarówek po 100$ za sztukę, bo są tacy co chcą wozić towar, a nie mają pieniędzy na to żeby odpowiednie auto kupić. Dziwne podejście.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ....zysk z legalnych egzemplarzy jest przeogromny, zwłaszcza przy tych cenach.
    Skąd to wiesz? Jakieś dane?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-03-2011 o 14:40 Powód: Automerged Doublepost
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie do końca ogarniam jaką myśl próbujesz tu sprzedać. Przecież wchodząc w każdy biznes trzeba zainwestować. Jak się nie ma to się nie robi biznesu tylko idzie do pracy.
    Ceny sprzętu softu itd. nie mają tu nic do rzeczy. Na tej zasadzie można by mieć do producentów samochodów pretensje czemu nie sprzedają ciężarówek po 100$ za sztukę, bo są tacy co chcą wozić towar, a nie mają pieniędzy na to żeby odpowiednie auto kupić. Dziwne podejście.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Już widzę jak każdy kto otwiera biznes posiada wszystko na poziomie Mercedesa w swojej firmie. Fajnie by było jak by każda firma otwierała się od razu na takim poziomie.

Nikt nie mówi, że można zaczynać chociażby w biznesie ślubnym z jednym body z najniższej półki i zerowym pojęciem o robieniu zdjęć, ale nie przesadzajmy też w drugą stronę.

Czasem naprawdę myślę, że niektórzy mają bardzo wybiórczą amnezję.
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Skąd to wiesz? Jakieś dane?
    Nie słyszałem, żeby np Adobe miał jakieś problemy finansowe. Jak krowa mleka nie daje to idzie na ubój. Prawa rynku.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Już widzę jak każdy kto otwiera biznes posiada wszystko na poziomie Mercedesa w swojej firmie. Fajnie by było jak by każda firma otwierała się od razu na takim poziomie.

Nikt nie mówi, że można zaczynać chociażby w biznesie ślubnym z jednym body z najniższej półki i zerowym pojęciem o robieniu zdjęć, ale nie przesadzajmy też w drugą stronę.

Czasem naprawdę myślę, że niektórzy mają bardzo wybiórczą amnezję.
    Ale o jakiej amnezji piszesz, bo znów nie wiem do czego się odnieść.
    Nie odpowiadaj demagogicznymi ogólnikami, bo taka dyskusja nie ma żadnego sensu. Dlatego powtórzę.
    Nie ma obowiązku prowadzenia biznesu. Jak kogoś nie stać na wyrzeczenia i na zainwestowanie to po prostu robi co innego. Biadolenie jaki to soft jest drogi i jak to wredne firmy na nim krocie zarabiają jest jakimś kosmicznym nieporozumieniem.

Nie słyszałem, żeby np Adobe miał jakieś problemy finansowe.
    No i co z tego wynika?

Jak krowa mleka nie daje to idzie na ubój. Prawa rynku.
    No widzisz - to już jest ad rem :grin:. Tak jest i dlatego biadolenie, że coś jest drogie w kontekście chęci prowadzenia firmy jest bez sensu.
    Cieszę się żeśmy się zrozumieli :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów