Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 88

Wątek: Photoshop CS5 za 900zl

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@Krzychu...nie zarabiam i nie zamierzam zarabiac z fotografi... to zmienia postac rzeczy?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    @luc_october, rozbawiles mnie do lez
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Krzychu, akurat poslugujesz sie pokrecona logika, bo adobe wyjdzie na tym bardzo dobrze, bo ów milion fotoamatorow zamiast korzystac z pirata zaplaci za legalna kopie.
    Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 07-03-2011 o 01:06 Powód: Automerged Doublepost
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Coś już napisał Awatar Inka
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Znadzie sie choc jeden uzytkownik na tym forum (oprocz mnie) ktory kazda plyte kupuje w sklepie?
    Myślę, że wielu .
    Widzę wśród znajomych, że rozpaczliwie szukają darmowego oprogramowania albo legalnego sposobu kupienia komercyjnego za niewielkie pieniądze. Cudownie, że firmy zrobiły ten gest w stronę mniej zamożnych... Opłaci im się.
    :wink:

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem etyczne nie jest, żeby zapisać się do szkoły, tylko po to, żeby dostać licencję edu. Czemu nieetyczne? Bo de facto nie jesteś studentem. Nie zakuwasz po nocach, na sesję nie pójdziesz, bo po co. Jednym słowem, nie masz nic ze studenta, który zwykle nie szasta groszem. Oczywiście prawnie sytuacja wygląda inaczej, masz legitymację. Dlatego mowa o etyce.

Czy Adobe dobrze na tym wyjdzie? Trzeba by spytać Adobe. Oni byli bardzo ostrożni z licencjami edu. Długo zwlekali, żeby jakiekolwiek wprowadzić, pierwsze były bardzo restrykcyjne. Coś się za tym kryło, niewykluczone, że z obecnej formy licencji wycofają się, lub nie. Czas pokaże.

Ja uważam, że kombinowanie na swoją korzyść w ramach obowiązującego prawa ma swoje granice i nie jest tak, że jeśli ktoś nie sięgnie po coś w jego granicach to frajer. Prawo nie zakazuje zająć miejsca staruszce (o ile nie siedzisz na miejscu wyznaczonym) i kazać jej stać, mimo wszystko nie byłbym dumny, że udało mi się usiąść w autobusie w takim wypadku.

Tak samo, nie byłbym dumny, że zrobiłem się studentem, tylko po to, żeby zaoszczędzić kasę czyimś kosztem. Czy po to się zostaje studentem? Dla dziadowskich oszczędności? Nie znaczy to, że to jakaś wielka zbrodnia. Są grosze, ale chwalić się IMO nie ma czym. Tym dziwniejsze jest dla mnie wykłócanie się o to, jak robi to Liquidsound. Jak już miałbym tak kupować, to zachowałbym taką informacje dla siebie.

Licytowanie się, kto kupuje legalne płyty jest bardziej komiczne, niż w temacie. I co, wszyscy mają teraz zabrać głos, że kupują legalnie, bo jak się nie odezwą to piraci? Nie o tym jest przecież dyskusja.

Faktem jest, że orżnięcie dużej firmy sprzedającej soft spotyka się zwykle z patrzeniem przez palce. W niektórych środowiskach jest to nawet powód do dumy i daje zasługi w postaci plakietki "nie jestem frajerem". Tak czy siak, krytyka za takie kombinowanie jest raczej rzadko spotykana.

Dla mnie intencja jest jasna, nie jesteś studentem, licencja nie jest dla ciebie. A to, że możesz się nim stać na szybko, tylko w jednym celu, niewiele zmienia.

Swoją drogą, chciałbym zobaczyć kontrolę w takiej firmie, czy u takiej osoby, która ma na koncie tylko jeden semestr, byle jakiej szkoły i zero zdanych egzaminów, oraz soft z licencją edu. Ja bym się spalił ze wstydu :P Nawet jeżeli jest to legalne. Po prostu.

Ale niektórzy mają takie podejście, co nie zakazane, to dozwolone i czasem strach zaufać innym ludziom, w obawie, że nie wszystkie wyjątki i nie wszystkie przypadki zostały ujęte w licencji, czy innej umowie. A jak się znajdzie lukę, to huzia na Józia.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Żenadą jest robienie tradycyjnego polskiego dziadostwa. Patrz post wyżej...
    Polskie dziadostwo jest spowodowane tym, że ceny są europejskie, a zarobki polskie.
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Nie bardzo... Chcesz zarabiać na fotografii - to bądź mężczyzną i kup soft tak jak kupujesz sprzęt - normalnie w sklepie, bez dziadowskiego zapisywania się do jakiejś bezsensownej szkoły...
    Nie zarabiasz i Cie nie stać - kto powiedział że każdy musi mieć PSa, jest masa tańszych a niekoniecznie wiele gorszych programów.

To że sobie kupiłem nie ma nic wspólnego ze snobizmem (sam się spytałeś jaką kopię mam) - było mnie stać, uznałem że potrzebuję to kupiłem. Zaręczam Ci że bez sensu pieniędzy nie wydaję, ale żeby robić kombinacje tylko w celu uzyskania licencji akademickiej to mi nie przyszło do głowy (mimo że byłoby to znacznie łatwiejsze niż w Twoim przypadku). EOT, za jakiś czas studenci Was podziękują jak Adobe zamknie program dla Polski to pół miliona ludzi pozapisuje się do podrzędnych szkół tylko po to żeby zrobić ich w konia...
    Tutaj wystarczy napisać, że syty, głodnego nigdy nie zrozumie. Masz kasę to się tym ciesz i kupuj co zapragniesz. Ale, że prawie każdemu kto kupił normalna licencję zal tyłek ściska to już inna sprawa.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sid, masz rację, ale... odnoszę wrażenie, że Adobe zdaje sobie z tego sprawę (w końcu jakąś weryfikację legitymacji przeprowadza).

Na mój prosty chłopski rozum i tak jest to dobry biznes dla Adobe, bo z tego co wiem wersja studencka nie uprawnia do upgrade'ów. Jeśli biznes naszego rzeczonego jednorazowego studenta wypali, to prędzej czy później stanie przed wyborem - albo dalej używam archaicznych wersji oprogramowania, albo trzeba się szarpnąć na wersję w pełni płatną. Ew. znów zakombinować z zapisem do szkoły i kupić kolejny pakiet z licencją edu.
    A kasa tak czy siak płynie...

Analogiczna sytuacja, jak często bywa w przypadku sprzedaży sprzętu - sprzedaje się ten sam produkt za mniejszą kasę, ale w jakiś sposób okrojony (tu: licencją).

Jeśli alternatywą dla pakietu edu Adobe ma być pirat albo soft od konkurencji, to nie trudno zgadnąć co się bardziej opłaca.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    [...]
    Na mój prosty chłopski rozum i tak jest to dobry biznes dla Adobe, bo z tego co wiem wersja studencka nie uprawnia do upgrade'ów. Jeśli biznes naszego rzeczonego jednorazowego studenta wypali, to prędzej czy później stanie przed wyborem - albo dalej używam archaicznych wersji oprogramowania, albo trzeba się szarpnąć na wersję w pełni płatną. Ew. znów zakombinować z zapisem do szkoły i kupić kolejny pakiet z licencją edu.
    A kasa tak czy siak płynie...
    [...]
    I otóż to, na etapie jak ktoś startuje z biznesem opcja z licencja edu jak najbardziej ok, po załóżmy dwóch latach, gdy już biznes ci już będzie normalnie prosperował, albo przynajmniej będziesz wiedział, że przetrwasz, a pojawi się następna wersja to kupisz normalną licencję.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Dinderi ale co to ma do rzeczy? Nie pije, nie pale, nie wydaje pieniedzy lekka reka.
    Mi jest obojętne, czy używasz pirata, legala, czy school legala. Nic mi do tego.
    Zwróciłem tylko uwagę na powszechne "nie stać mnie", które nie we wszystkich przypadkach jest prawdą. Stać Cię. Jestem pewien.
    Ja tu nie chce prowokowac glupich pyskowek, ale tak analizujac temat to wiekszosc przeciwnikow ulokowana jest w miescie powszechnie znanym ze snobizmu.
    Jeśli nie chcesz prowokować pyskówek, to po co ten wtręt o "mieście znanym z..." ?
    Dziwnym trafem, znowu Kraków
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Oczywiście, nie chcę prowokowac głupich pyskówek
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Sid, masz rację, ale... odnoszę wrażenie, że Adobe zdaje sobie z tego sprawę (w końcu jakąś weryfikację legitymacji przeprowadza).[...]
    Jeśli alternatywą dla pakietu edu Adobe ma być pirat albo soft od konkurencji, to nie trudno zgadnąć co się bardziej opłaca.
    Jasne, że zdaje sobie sprawę, pytanie czy docenili skale zjawiska i czy będą z tego zadowoleni. Nie zapominajmy, że na większość wydanych do tej pory produktów Adobe, w ogóle nie było licencji EDU. Pierwsza licencja EDU zezwalała na korzystanie tak długo, jak jest się studentem i ani dnia dłużej. Żadna wcześniejsza nie zawalała na zastosowania komercyjne. Skoro tak bardzo im się to opłaca, czemu od razu nie wprowadzili licencji EDU w obecnej formie, czyli licencja wieczysta i zezwala na wykorzystanie komercyjne? Skąd ta ostrożność?

Zawsze mogą się z tego wycofać i powrócić do którejś z poprzednich wersji licencji. Bo niby czemu mieliby tego nie zrobić? Zależy jak ocenią swoje zyski i straty.

Poza tym mój poprzedni post dotyczył czego innego. Wiele się mówi o tym, że nie ładnie się chwalić, że można sobie pozwolić na zakup pełnej licencji, a Ci których na to stać, określani mianem snobów (patrzy dwie strony wcześniej).
    Ja natomiast o tym, że kombinowanie również nie jest dobrym powodem do pochwalenia się. Rzekomy brak kasy również. To ile kto ma, to sprawa osobista i nie powinna podlegać publicznej dyspucie.

Po prostu sprzeciwiam się tendencji, że jeśli nie kombinujesz, toś frajer i snob, a jak kombinujesz to jesteś sprytny i w ogóle fajny.

Po prostu nie uważam, żeby kombinowanie w granicach prawa, ale jednak kombinowanie za wszelką cenę było szczególnie chlubne. Nikomu tego nie zakazuje, ale też nie przyklasnę, jak ktoś taki zadowolony z siebie, że znalazł lukę, czy inny sposób.

Sam zamówiłem licencję EDU, ale tak się składa, że od 6 i pół roku jestem nieprzerwanie studentem ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli mogę to chętnie wyleczę wasze kompleksy związane z polskim kombinowaniem, bo studiowałem w Holandii i wiem jak tam to działa.

A Student za pie pieniądze kupuje wersje edukacyjną, uczy się jej i używa jako podstawowego softu. Student kupuje za grosze swoją 1 kopię.

B Adobe w wielu miejscach wspiera go i pilnuje aby nie stanął przed dylematem - nowa wersja PS czy kasa na wyjazd na narty - oni po prostu hodują użytkowników.

C Student kończysz studia ale okazując dyplom kolejny raz może zakupić na bardzo preferencyjnych warunkach nową rozszerzoną wersje - czy to wstyd że otrzymujesz dofinansowanie np z UP i kolejne z Adobe?? Czy to kombinatoryka, skoro Adobe samo się o to prosi.

D Firma zaczyna się kręcić a po roku wychodzi nowy CS - były Student kupuje go bez mrugnięcia oka bo Adobe od lat hodował w nim przeświadczenie że nic lepszego nie znajdzie, wydatek nie jest tak wielki - patrząc na % zarobków.

Ze smutkiem słucham, z jednej strony: kompleksów że to wstyd - Panowie, Adobe wie co robi - zdobywa nowych legalnych klientów, zamiast 0 pln dostaje 900 pln, znalazł dobrą furtkę żeby dystrybuować swoje oprogramowanie w akceptowalnych dla większości cenach. Cieszmy się że ludzie chcą wydać te 900 pln i być na legalu bo piracenie softu to zwykłe złodziejstwo - o ile jest wersja 30 dniowa a Adobe taka ma to jakiekolwiek usprawiedliwienia są żenujące.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów