Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Dlaczego jest mało ofert sprzedaży 5d, 40d i 50d

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez El_Mo Zobacz posta
    Na allegro 1400-1700 zł, nie wiem jaka cenę powinien osiągnąć co najmniej 3 letni aparat aby przestała być niska, cenę zakupu nowego?
    To tak a propos cen 5d hehe

Pawciolbn z zakrzyczeniem to taki żarcik bo nie spodziewałem się aż tylu odpowiedzi Aha i sorki że nie cytowałem osobno odpowiedzi ale zapomniałem jak zacytować kilka postów

Co do roczników aut i aparatów wydaje się być podobna. Weźmy takiego kaszlaka, który był produkowany przez dany okres czasu w tej samej wersji. Mimo tego ceny kształtowały się na innym poziomie w stosunku do roku produkcji, starszy rocznik niższa cena.

Obecnie można tez znaleźć auta niezajechane i dość leciwe, oraz młodsze rocznikowo pojazdy pozostające ciągle modelem x auta y z dość dużym przebiegiem kilometrowym. Oczywiste jest, iż cena będzie się kształtowała na innym pułapie ale wydaje mi się że nowsze auto pomimo przebiegu i tak będzie nowsze.

Modelu 40D już nie opłaca się sprzedawać, dlatego swój zostawię na pamiątkę

Ceny 5Dmk2 natomiast rzeczywiście wariują i to jest pewnie główny czynnik podtrzymujący względnie wysokie ceny na mk1. Jeszcze 2 tyg temu widziałem nowe modele mk2 w cenie ok 6500 aby dziś przekonać się że cena wynosi już powyżej 7000.

Cóż począć, gdy mk1 jest za drogi w stosunku oferowanych na dzień dzisiejszy możliwości, a mk2, który owe możliwości oferuje jest poza zasięgiem portfela hehe.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do ceny używanego 5D to pamiętam że na końcu produkcji można było kupić nowy za cenę ok 4000zł, wynika z tego ze taki zakup był wysoce opłacalny - ceny wyklepanych na niejednym kotlecie oscylują właście w okolicach 4000zł - fenomen cenowy - prawie jak za "starych dobrych socjalistycznych czasów" (jeszcze pamiętam) teraz tylko czekam na moment kiedy sprzet po wyniesieniu ze sklepu zacznie drożeć - właściwie to nie wiem czy z 50D tak nie było.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    właściwie to nie wiem czy z 50D tak nie było.
    Ano było, było. Za 50D z przebiegiem po 20-30k wołano sobie tyle, co dwa miesiące wcześniej za nówkę w sklepie.
    Ale wiesz, to sprzęt kultowy, ostani porządny z linii xxD
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto

Domyślnie

Kultowy to on może będzie za x lat haha

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ano było, było. Za 50D z przebiegiem po 20-30k wołano sobie tyle, co dwa miesiące wcześniej za nówkę w sklepie.
    Ale wiesz, to sprzęt kultowy, ostani porządny z linii xxD
    iii jak crop może być kultowy? crop z założenia jest cropem czyli czymś pozbawionym istotnej części w tym przypadku matrycy taka rzecz nie może być kultowa - no może w tym dziwnym kraju - już tu widziałem wódkę na kartki - czyli rzecz wydawałoby się nierealną - po takim czymś niewiele człowieka może zdziwić.
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Miasto

Domyślnie

W cropach nie montują matryc?!?! To co takiego ja przed chwilą czyściłem z farfocli?!

BTW nie wydaje mi się aby coś co jest cropem za kilka lat nie mogło stać sie kultowa puszką. Przecież fakt bycia puszką cropowa tego nie wyklucza

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

iii jak crop może być kultowy? crop z założenia jest cropem czyli czymś pozbawionym istotnej części w tym przypadku matrycy taka rzecz nie może być kultowa - no może w tym dziwnym kraju - już tu widziałem wódkę na kartki - czyli rzecz wydawałoby się nierealną - po takim czymś niewiele człowieka może zdziwić.
    Jasiu Ty tak na poważnie piszesz o tej matrycy ???
    Z ciekawości zajrzałem do swojej 40stki i kamień z serca , wszystko na swoim miejscu łącznie z matrycą, się przestraszyłem ufff
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Brak matrycy jest logiczny, skoro FF to pełna klatka, w takim razie w cropie klatka musi być pusta
    5DMKII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Jasiu Ty tak na poważnie piszesz o tej matrycy ???
    Z ciekawości zajrzałem do swojej 40stki i kamień z serca , wszystko na swoim miejscu łącznie z matrycą, się przestraszyłem ufff
    najzupełniej poważnie, brak istotnej części matrycy tzn. brak około połowy matrycy jak zajrzałeś do środka to zobaczyłeś właśnie ten brak sprawdź jeszcze raz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez lynx Zobacz posta
    Brak matrycy jest logiczny, skoro FF to pełna klatka, w takim razie w cropie klatka musi być pusta
    stuprocentowo logiczny - w połowie pusta - crop to aparat pólklatkowy ale producent tak nie napisze bo to jest słabe marketingowo - wolą napisać że ci się tele wydłuży i że kiedyś wyprodukują wspaniałe lekkie, małe i tanie obiektywy specjalnie dostosowane do połowy klatki ale tu zapominają dodać jednego słowa "może" pomiędzy kiedyś i wyprodukują i na koniec okaże się że nie są wspaniałe ani małe ani nawet tanie.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 19-02-2011 o 19:28 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem szumofobem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

crop to aparat pólklatkowy
    Chyba trzeba będzie stworzyć watek złote myśli - tam byłoby to idealne :grin:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów