Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Zmiana systemu z Sony na Canona

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

dobry kompakt da większe możliwości niż lustrzanka na auto z kitem i niczym więcej...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flar Zobacz posta
    Jeśli LV ma być głównym sposobem na codzienną fotografie - warto rozważyć kompakt
    No i znów generalizujesz - szczególnie jak potrzeba UWA albo jasnego tele :wink:. Że nie wspomnę o sytuacji kiedy robię zdjęcia na koncertach w bardzo kiepskich warunkach świetlnych (i kiedy nie mogę kłapać głośno lustrem) - wtedy LV w lustrze jest jak zbawienie. Wszystko zależy od preferencji i potrzeb. Moja znajoma ma wypasione lustro w innym systemie i kilka bardzo drogich szkieł - robi zdjęcia prawie wyłącznie używając LV - i co też jej doradzisz żeby sobie kupiła kompakt??
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-02-2011 o 13:01
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Czy fotografowanie na koncertach to jest to co przeciętny Kowalski robi z aparatem ?
    Nie...
    On robi zdjęcia u cioci na imieninach, na działce czy na wakacjach
    Nie patrząc przez pryzmat ludzi którzy chcą "coś więcej" to okazuje się że większość zwykłych ludzi myśli że samo przejście na lustro da im takie zdjęcia jak widzą u zawodowych fotografów. Ja o takich mówię - dla nich w 90% przypadków wystarczy kompakt. Oni nawet nie wiedzą co to UWA czy tele - oni chcą wszechstronnego "zuma" - i powiesz im że do lustra za 1000 zł muszą kupić szkło za 2000 zeby mieć "uniwersalność" to jest zdziwienie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja o takich mówię
    A ja o takich nie mówię . Właśnie tu jest sedno sprawy, że nie ma co uogólniać. Są osoby dla których LV w lustrze się bardzo przydaje, a kompakt to dla nic nie warta wydmucha. Przy czym rozmawiamy o tym na forum gdzie eLe za kilka tysięcy są mydlane, maja kiepski kontrast i na powiększeniach 200% dają nie dające się tolerować artefakty .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-02-2011 o 13:22
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heban Zobacz posta
    Wszystkie podane szkla maja swoje odpowiedniki w stajni Canona i sprawuja sie bardzo dobrze, ale rozumiem,ze chcesz pewnych zmian,skoro pytasz o propozycje,wiec moze podaj jaka fotografia Cie przede wszystkim interesuje,w jakich warunkach glownie robisz zdjecia, bo obiektywow jest cala masa i propozycji mozna podac bardzo wiele a tak bedzie latwiej.
    Wiesz, w zasadzie to już w znacznym stopniu dostałem odpowiedź, reszte informacji sam wyszukuję na sieci. Ale chetnie przyjme każda sugestie oraz jej uzasadnienie. Sam fakt, że są odpowiedniki, niewiele znaczy bo 70-200 f4 jednej firmy wcale nie musi być równie dobre jak innej, dlatego wazne sa opinie.
    Fotografuję ludzi, lubie portret, ale przeciez kiedy widzą ładny krajobraz, też nie chowam aparatu do torby. Cenię optykę, która daje ładny obraz, rozmycie, używam głównie stałek. Nie jestem przesadnie wyczulony na szumy, niewiele uzywam lampy, a jeśli już to światło odbite.
    Teraz, kiedy poczytałem to forum dodatkowo zastanawiam się nad pełną klatką......i tu znowu pojawia się pytanie o obiektywy, bo np 50 -tka znowu zaczyna być tylko i aż 50 - tką.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

W takim razie do wymienionych zastosowan pewne sa pewniaki takie jak : Canon 50/1.4 i Canon 85/1.8 oraz zoom 70-200 ( od f/4 do f/2.8 ze stabilizacja.Juz ten pierwszy daje piekne obrazy i czesto jest wybierany ze wzgledu na mniejsze gabaryty i wage. Jesli jednak waga ze swiatlem 2.8 oraz portfel Ci odpowiadaja to bedzie tylko lepiej ). Te szkla osobiscie uzywam i sa cudowne,co wiekszosc potwierdzi a ich cena jako uzywek niewielkie.Taki zestaw to obecnie 3,5 tysiaca i bedzie jeszcze piekniej sluzyl na FF. Gdybys jednak chcial cropa,to ze stalek szerszych godna uwagi jest sigma 30/1.4,ktora rowniez mam i zachwalam.
    Tutaj:http://marcinnowak.carbonmade.com/projects/2494638#1 mozesz zobaczyc zdjecia ,ktore zrobilem C50/1.8, C85/1.8,C70-200/4,C17-40/4 i puszka C20D.
    pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Nigdzie nie jest napisane - dlatego podkreśliłem że jest to moje zdanie.
    Jeśli LV ma być głównym sposobem na codzienną fotografie - warto rozważyć kompakt
    Wybacz, ale nie zgadzam się z Tobą.
    To że Tobie niepotrzebne, nie czyni Cię wyrocznią ;-)

Powiedzmy sobie szczerze, że największy sens i pełną funkcjonalność
    tryb LV ma tylko z gibanym LCD.
    Bez tego to jedynie nie zawsze wygodne usprawnienie, które i tak warto mieć.
    Dlaczego??? Bo wolę przykucnąć i spojrzeć na ekran, niż kłaść się by skorzystać z wizjera.
    Że już nie wspomnę o perspektywach sponad głowy.

Ale to jest tylko moje skromne zdanie.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heban Zobacz posta
    W takim razie do wymienionych zastosowan pewne sa pewniaki takie jak : Canon 50/1.4 i Canon 85/1.8 oraz zoom 70-200 ( od f/4 do f/2.8 ze stabilizacja.Juz ten pierwszy daje piekne obrazy i czesto jest wybierany ze wzgledu na mniejsze gabaryty i wage. Jesli jednak waga ze swiatlem 2.8 oraz portfel Ci odpowiadaja to bedzie tylko lepiej ). Te szkla osobiscie uzywam i sa cudowne,co wiekszosc potwierdzi a ich cena jako uzywek niewielkie.Taki zestaw to obecnie 3,5 tysiaca i bedzie jeszcze piekniej sluzyl na FF. Gdybys jednak chcial cropa,to ze stalek szerszych godna uwagi jest sigma 30/1.4,ktora rowniez mam i zachwalam.
    Tutaj:http://marcinnowak.carbonmade.com/projects/2494638#1 mozesz zobaczyc zdjecia ,ktore zrobilem C50/1.8, C85/1.8,C70-200/4,C17-40/4 i puszka C20D.
    pozdrawiam.
    Dzięki za konkretną odpowiedź. Podobny zestaw chodził mi po głowie, jak masz wiecej przykładów z 85 1,8 szczególnie na 1,8 to chetnie zobaczę. Zastanawia mnie tylko cena. 3,5 tys to niewiele za taki zestaw, aż zobaczę na allegro czy uda mi sie taki złożyć.

Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Wybacz, ale nie zgadzam się z Tobą.
    To że Tobie niepotrzebne, nie czyni Cię wyrocznią ;-)
    Dlaczego??? Bo wolę przykucnąć i spojrzeć na ekran, niż kłaść się by skorzystać z wizjera.
    Że już nie wspomnę o perspektywach sponad głowy.
    Nie uważam się za wyrocznie - podkreśliłem że jest to moje zdanie
    i wyraźnie zaznaczyłem że chodzi mi o zwykłych pstrykaczy.

Nie twierdze że LV nie przydaje się w konkretnych zastosowaniach.
    Ale powiedz - jaki odsetek zdjęć robisz znad głowy lub z gleby ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez wiek1 Zobacz posta
    Dzięki za konkretną odpowiedź. Podobny zestaw chodził mi po głowie, jak masz wiecej przykładów z 85 1,8 szczególnie na 1,8 to chetnie zobaczę. Zastanawia mnie tylko cena. 3,5 tys to niewiele za taki zestaw, aż zobaczę na allegro czy uda mi sie taki złożyć.
    Heban ja właśnie skompletowałem C 85 1.8 + C 50 1.8 + T 70-200 2.8 za około 3300 zł - w Sony szkieł o takich parametrach bym za takie pieniążki miał biedę upolować.
    Ostatnio edytowane przez Flar ; 09-02-2011 o 08:40 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Nie uważam się za wyrocznie - podkreśliłem że jest to moje zdanie
    Wiem, stąd emotka przy mojej wypowiedzi.
    i wyraźnie zaznaczyłem że chodzi mi o zwykłych pstrykaczy.
    Noooo... ja tam zwykły pstrykacz amator jestem - żaden ze mnie Pro czy Artysta
    Ale powiedz - jaki odsetek zdjęć robisz znad głowy lub z gleby ?
    Zdarza mi się... nie liczę procentowo, ale następna puszka będzie z gibanym LCD.
    Ale tu pewnie sporo czasu upłynie, bo jak na razie, wystarcza mi mój 50D,
    a w tym segmencie jak na razie Canon nie ma nic (jeszcze) z tym ficzerem.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów