Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Zmiana systemu z Sony na Canona

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiek1 Zobacz posta
    Witam
    Jestem aktualnie użytkownikiem systemu sony. W tej chwili fotografuję a700, który to aparat generalnie zaspokaja moje potrzeby. Dlaczego zmiana? Nie jest to jeszcze pewne, czekam na ruch sony w segmencie, który mnie interesuje. Niestety wszystkie znaki wskazują, że kolejne aparaty z tego segmentu to będą slt.
    Nie chcę wchodzić szczegóły, dlaczego nie slt. Przyjmijmy, że jest to kwestia gustu i już. Nie znam systemu canona, dzisiaj przeczytałem instrukcję 7D, i generalnie podoba mi się ten aparat. Mam natomiast pytanie o optykę. Mam w tej chwili obiektywy: minolta 24mm f 2,8; minolta 50 mm f 1,4, minolta 100 mm f 2,8 macro; minolta 135 mm f 2,8; minolta 70 - 210 f 4; sigma 400 mm f 5,6 apo macro.
    Jeżeli zdecyduję się na zmianę to jaki zestaw obiektywów proponujecie. Wiem, że canon ma duży wybór, ale z pewnością są różne wersje, mniej lub bardziej udane, być może warto coś zastąpić firmami niezależnymi itd. Chodzi mi też o to żeby zachować zdrowy rozsądek w kwestii ceny, nie tracąc na jakości szkieł. Będę wdzięczny za sugestie i opinie.
    Właściwie to nie napisałeś czemu chcesz zmienić system. To co masz zaspokaja twoje potrzeby, ale nie podoba Ci się co zamierza wypuścić sony...nie kumam tego :-) Poza tym masz fajną szklarnię, ja bym na twoim miejscu dał sobie spokój. Ostatnio miałem okazję postrzelać A500 i minoltą 50 1,4....wg. wypluwał o wiele fajniejszy obrazek niż 50d i c 50 1,4.
    |Canon|

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja bym sie generalnie nie spieszyl z ta zmiana. masz troche sprzetu, spelniajacego potrzeby, wiec poki to dziala to bym robil tym co jest. troche za duzo kasy, zeby tak po prostu wymienic
    www albo tez flickr

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Mam znajomego, który to siedzi w sony. Ma bodajże A300. Z tego co pamiętam kombinował dosyć sporo żeby się przesiąść...

Jednak jego udomowiony kolega Jarek sprowadził go na ziemię i tak to chłopak został Bo sony nadal się rozwija, nadal próbują może warto dać im szanse

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Ja właśnie jestem po przesiadce sprzętowej właśnie z Sony
    Niestety wizje tego co zaprezentuje Sony są lekko niepokojące. Na chwilę obecną Sony zaspokajało moje potrzeby, jednak mając w perspektywie A77 SLT jako następce A700 oraz nie wiadomo jakie FF postanowiłem sprzęt sprzedać teraz, póki miałem pewność uzyskania w miarę satysfakcjonujących cen.
    Może spanikowałem - nie wiem. Na pewno będę spał nieco spokojniej.

Co do tej stabilizacji - nie dramatyzował bym o braku. Dzięki wyższym użytecznym ISO jest to w pewien sposób zrekompensowane. Szkieł jest też spory wybór (większy niż w sony) który daje szanse znalezienia jaśniejszego szkła (np 85 1.8 - w sony jest 2.8). W dodatku jest sporo szkieł używanych - w S często było z tym krucho.

Awatar sphinx
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Ja jestem w trakcie przesiadki z systemu sony na canona. Przesiadam się z Sony A300 na Canona 40D, którego już zakupiłem z 17-85, akurat okazję miałem na sprawdzony egzemplarz. Powód przesiadki to strach przed polityką sony, swoją a300 już chciałem na coś lepszego wymienić, ale nie mogłem się doczekać następcy a700, a a77 z SLT mnie nie interesuje. Brakowało również szybkości focusa niestety, w canonie jest znacznie lepiej. Na razie nie mam jeszcze szkieł prócz 17-85 ale pożyczam od kolegi 85 1.8 i mogę to szkło polecić, jest na pierwszej pozycji na liście zakupów, nie mówiąc jaki obrazek daje 135 2.0 Jedynie co brakuje z sony to kolorków, trzeba teraz dłużej czasu spędzać na obróbce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oasisman Zobacz posta
    Właściwie to nie napisałeś czemu chcesz zmienić system. To co masz zaspokaja twoje potrzeby, ale nie podoba Ci się co zamierza wypuścić sony...nie kumam tego :-) Poza tym masz fajną szklarnię, ja bym na twoim miejscu dał sobie spokój. Ostatnio miałem okazję postrzelać A500 i minoltą 50 1,4....wg. wypluwał o wiele fajniejszy obrazek niż 50d i c 50 1,4.
    Nie pisałem, bo spędziłem dwa dni w pracy poza domem i nie było czasu.
    Co do Twojego pytania. Sony prawdopodobnie idzie w kierunku aparatów SLT, z elektronicznym wizjerem. To ciekawy kierunek, nie wątpię w ich sukces rynkowy, firma sie rozwija i zapewne będzie coraz poważniejszym graczem na rynku. Budują system od dołu, zaczynając od amatorów, teraz postawili na slt bo tu sa innowacyjni i nie mają jeszcze konkurencji. Wszystko to brzmi dobrze, ale ja po prostu nie potrzebuję takich aparatów, wręcz mnie drażnią takie rozwiązania, miałem w ręce slt i nie jest to aparat, który bym kupił. Konsekwencje są takie że nie wiedząc co będzie z systemem na 100 %,nie kupuję szkieł, nie inwestuje w nową lampę, co jeszcze chwilę temu miałem w planach. Rynek sprzętu zaawansowanego może być przez sony traktowany niezbyt poważnie, a ja nie chce sie obudzić w krainie slt. Z kolei canon ma swoich odbiorców profesjonalnych, dla których musi mieć odpowiednia ofertę, bardziej konserwatywną, ale dla mnie to dobrze. Zobaczymy, co w tym roku sony zaprezentuje, jeśli będzie to następca a700 w wersji slt, to ja nie widzę sensu pozostawania w tym systemie. Może będzie inaczej....oby.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja bym sie generalnie nie spieszyl z ta zmiana. masz troche sprzetu, spelniajacego potrzeby, wiec poki to dziala to bym robil tym co jest. troche za duzo kasy, zeby tak po prostu wymienic
    Ja się nie śpieszę, ale chcę znać ofertę canona, opinie o sprzęcie, żeby w przypadku niekorzystnych dla mnie zmian w sony wiedzieć, co kupić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Mam znajomego, który to siedzi w sony. Ma bodajże A300. Z tego co pamiętam kombinował dosyć sporo żeby się przesiąść...

Jednak jego udomowiony kolega Jarek sprowadził go na ziemię i tak to chłopak został Bo sony nadal się rozwija, nadal próbują może warto dać im szanse
    Rozwija się i to jest ok, chodzi tylko o to czy nam ten kierunek zmian odpowiada.
    Jeśli pojawi się a750 z porządnym wizjerem optycznym, będę sobie spokojnie i jeszcze przez jakis czas fotografował tym co mam a w przyszłości po prostu przesiądę się na nowy sprzęt.
    A700 niczego nie brakuje, problem stanowi fakt że może nie mieć następcy
    Ostatnio edytowane przez wiek1 ; 01-02-2011 o 20:36 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Ja myślę, że jednak mimo wszystko A700 będzie miał następcę i to dobrego. Pytanie tylko o cenę jaką Sony za to dobro zawoła. Bo myślę, że w tym temacie i Canona i Nikona przebije. Natomiast posiadając tak dobre szkła i w takiej ilości nie zmieniałbym systemu, bo na tym stracisz (wartościowo i po części jakościowo). Generalnie też miałem ten problem z wyborem, gdy parę lat temu Minolta wywinęła mi psikusa sprzedając swoją częśc foto. Zostałem na szczęście tylko z analogową pamiątką i dwoma szkłami. Ale do dziś patrząc jak ten zestaw analogowy foci mam wrażenie, że prawdą było zdanie o wyższości Minolty nad Canonem i Nikonem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ja myślę, że jednak mimo wszystko A700 będzie miał następcę i to dobrego. Pytanie tylko o cenę jaką Sony za to dobro zawoła. Bo myślę, że w tym temacie i Canona i Nikona przebije. Natomiast posiadając tak dobre szkła i w takiej ilości nie zmieniałbym systemu, bo na tym stracisz (wartościowo i po części jakościowo). Generalnie też miałem ten problem z wyborem, gdy parę lat temu Minolta wywinęła mi psikusa sprzedając swoją częśc foto. Zostałem na szczęście tylko z analogową pamiątką i dwoma szkłami. Ale do dziś patrząc jak ten zestaw analogowy foci mam wrażenie, że prawdą było zdanie o wyższości Minolty nad Canonem i Nikonem.
    Chciałbym żebyś miał rację, jeśli będzie dobry, to i cena bedzie łatwiejsza do przełknięcia. Na KKM długo trwały dyskusje na temat nastepcy a700. Doszło do paru niezłych awantur, które skończyły sie banami, trollami itd. Niczego natomiast na pewno ustalić sie nie dało.
    Natomiast wracając do canona oraz korpusu 7D, właśnie coś takiego chciałbym widzieć w sony, do moich szkieł takie body i jestem szcześliwy.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

wiek1, zastanawia mnie jedno. Czemu nie chcesz pełnej klatki? Chociażby 5Dmk1 ? W cenie 7d spokojnie by Ci wystarczyła, a zgaduję że wodotrysków postaci lv czy kręcenia filmów Ci nie potrzeba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    wiek1, zastanawia mnie jedno. Czemu nie chcesz pełnej klatki? Chociażby 5Dmk1 ? W cenie 7d spokojnie by Ci wystarczyła, a zgaduję że wodotrysków postaci lv czy kręcenia filmów Ci nie potrzeba.
    To również dobra opcja, rzeczywiście nie potrzebuje tych innowacji. Pełna klatka gdzies sie pojawia w moich przemysleniach. Muszę tylko poznac canona bliżej, dowiedzieć się więcej o systemie i aparatach. Ty piszesz o 5Dmk1, a ja na razie prawdę mówiąc nie wiem co to za aparat, nie miałem go w ręku, nie robiłem zdjęć. Czytam, słucham, oglądam zdjęcia. Wiem że dla uczestników tego forum takie sprawy są oczywiste, ale ja nigdy specjalnie sie nie interesowałem canonem, bo nie było mi to potrzebne. Dopiero perspektywa dziwacznych aparatów z elektronicznym wizjerem w moim systemie zmusila mnie do poszukiwania alternatywy. W innym przypadku kierowałbym rzeczywiście swoje zainteresowania wkierunku następcy a700 (aps) lub być może właśnie a900 (pełna klatka)

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów