Oczywiście, że fotografia jest dziedziną bardzo niewymierną w ocenie. Jednak chodzi o pewną uczciwość.
Jeśli wiesz, że spartoliłeś robotę to będziesz do końca siedział cicho, bo może się nie skapną i zapłacą bez gderania? Bo przecież nie mówię o kręceniu nosem klientów z byle powodu.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Ale jak można skopać robotę? Body padnie? Jest drugie. Obiektyw? Są inne. Co się może stać z winy fotografa? Tylko takiego który poważnie podchodzi do zlecenia a nie takiego co po pierwszym tańcu schla się z orkiestrą.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Też wytłuszczone .
Gdyby Capa miał zoom'a , być może żyłby dłużej - chociaż i tak w sumie zginął na minie ?!. Nie ruszaj spoczywających w grobie , a ich powiedzenia trzeba aktualizować z biegiem lat i z unowocześnianiem sprzętu . Czy uważasz że Leica z obiektywem np. 28-35 mm i dalmierzem jest tym samym co Canon czy Nikon FF z półki reporterskiej profi ?.
Czy uważasz ,że foka pary ślubnej wykonana z 24 mm jest lepsze od tej wykonanej z 70-100 mm ? . Poza zniekształceniami z 24 mm co uzyskasz ? . Jeśli jest tylko możliwość , dłuższa ogniskowa jest bardziej korzystna . Oczywiście wszystko w miarę dostępu terenu i jego oświetlenia .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie lubię polskiej angielszczyzny . "No kaman..." skąd to wziąłeś ?. Jeśli nie znasz angielskiego - używaj polskiego języka .
Pozdrawiam .
Ostatnio edytowane przez wlodal ; 08-02-2011 o 21:53 Powód: Automerged Doublepost
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Leica jakością obrazka miażdży Canony i Nikony z półki reporterskiej profi. Tomaszewski, jeden z najlepszych reportażystów na świecie, juror Grand Press Foto i wieloletni współpracownik National Geographic zdjęcia robi właśnie dalmierzową Leicą z obiektywem 35 mm.
A ja uważam że w reportażu im bliżej jesteś akcji tym lepiej dla zdjęcia.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
Zastanów się !!. Leica Capy pochodziła z lat 30-tych 20 wieku !!. Co Ty chcesz porównać - czas , sprzęt czy mozliwości ??.
Z drugiej strony , zaproś mnie na ślub , kiedy będziesz robił fotki aparatem Leica , z dalmierzem !! .
Leica miażdży ???wiem - ale , czy możesz mnie zaprosić na wykonanie fotek i prezentację ujęć z Leici - ja przyjadę ze swoim sprzętem Canona !!.
Znasz to z opowiadan ?.
Uważam , że dość !!. Pozdrawiam .
Mało umiejętności - dużo zacięcia .
Czy za kazdym razem gdy dochodzi do jakiejs ciekawej z poczatku dyskusji ktos musi wyskoczyc z masa wykrzyknikow i znakow zapytania? Zaraz poleci mieso a pozniej ktos trzasnie drzwiami i zabierze zabawki?
Troche luzu, nikt tu nikogo nie chce spalic na stosie za odmienne zdanie czy podejscie.
![]()
Zaskakujesz mnie. Masz sporo sprzętu w stopce a nie widzisz różnicy w kadrze z 24 i 100 mm. Zniekształcenia? Nie o nie chodzi.
Stań w konkretnym miejscu, załóż 24 mm i zrób zdjęcie, gdzie w kadrze będą 2-3 plany i będzie się coś działo po bokach. Później cofnij się, żeby mieć taką samą "ramkę" i strzel 100 mm. I zobacz co masz w kadrze. Czy to, co zrobiłeś z bliska, obiektywem o szerokim kącie widzenia jest równe temu drugiemu zdjęciu?
Nie lubię błędów w polszczyźnie. Spacja przed znakami interpunkcyjnymi to błąd. Tak samo jak wielokrotne "?" czy "!". A wytykanie błędów to łamanie regulaminu. Więc milknę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i w międzyczasie Parteq ubiegł mnie z multi "!" i "?"
Ostatnio edytowane przez masahuku ; 08-02-2011 o 22:38 Powód: Automerged Doublepost
CanOn Can'tOff
jak wyzej napisano , ja tez nie wiem jak mozna w sumie tak spartolic robote , przy osobach zajmujacych sie tym profi nie slyszalem o czyms takim w zasadzie , w sensie przypadku
o brak zadowolenie ze zdjec owszem , sam mialem taka jedna pare i wiem doskonale czego to niestety byla wina
no comment...