Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Potrzebna porada: Obiektyw czy lampa?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Peterborough UK

Domyślnie Potrzebna porada: Obiektyw czy lampa?

Witam. Jestem początkującym i chciałbym się was poradzić. Zamierzam kupic szkło Sigma 17-70mm f/2.8-4.0 DC OS MACRO HSM. Czy warto wymieniać go za kitowego 18-55? Może lepiej kupić zamiast tego lampę błyskową? Mam na oku 430ex II.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

17-70 wg mnie nie warto. Często trafiają się marne egzemplarze lepiej tamron 17-50

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Peterborough UK

Domyślnie

Mógłbyś wyjasnić czemu nie warto? I w czym ten tamron lepszy?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

dokładnie. chociaż miałem tą Sigme, proponuję też Tamrona, najlepiej VC. zwłaszcza, że będziesz miał stałe światło 2.8.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu

Domyślnie

1.Coś z kitem jest nie teges? Coś Ci w nim przeszkadza? Ta sigma jest tej wady pozbawiona? Kup sigmę.
    2.Cierpisz na brak lampy? Są chwile, kiedy wyraźnie odczuwasz ten brak? Kup lampę.
    Są ludzie którzy kita mają i używają i się sprawdza, są tacy co nie mają lampy i nie czują potrzeby mieć. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć co Tobie bardziej potrzebne/przydatne. Jak sam tego nie wiesz, sugeruję się wstrzymać z zakupami, pieniądze odłóż i kupisz to, co da Ci największe możliwości.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Peterborough UK

Domyślnie

No własnie w kicie ciężko łapie mi ostrość z bliska i czasami nie umie załapać z daleka. Sigme miałem okazję przymierzyć do aparatu i w sklepie nie zauważyłem żeby miał problemy.
    Choć jak jest dobrze doświetlone to też kit ładnie łapie ostrość.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciekawe, jeszcze nie słyszałem, żeby kit miał większe problemy z łapaniem ostrości, a w każdym razie IMHO nie powinien mieć większych, niż ta Sigma. Sprawdzałeś z innym kitem?

Kupując Sigmę zyskujesz trochę na świetle i trochę na zakresie, jeżeli generalnie zależy Ci na zakresie, bardziej niż na świetle, to warto kupić. Jak na świetle, to lepszy polecany Tamron, to już inna klasa obiektywu.

Nie chcę się powtarzać, bo nie raz o tym pisałem i nie tylko ja, ale kupując S. lub T. narażasz się na kłopoty z AF - może być FF lub BF. Jeśli Twój korpus nie ma mikroregulacji, to może być ciężko.

A czy bardziej ogranicza Cię brak lampy, czy zakres lub światło obiektywu, to już sam musisz zdecydować, w zależności od tego, co fotografujesz najczęściej.

Ja czekam, aż ktoś wypuści 17-70 f2.8 z dobrym AF, bo brak mi troszkę na długim końcu. Pomarzyć można... ;-)
    Grzegorz

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Na moje warto by zapytać jaki korpus, bo jeśli 1000d to problem rozwiązany
    Tamron 17-50 z vc jest odrobinkę wolniejszy od wersji bez vc. Chyba lepiej było by mu nabyć 17-50/2.8 bez toalety

Tak poza tym. Fajnym zestawem byłaby stara sigma 17-70 f=2.8-4,5 oraz 50/1.8

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teko Zobacz posta
    No własnie w kicie ciężko łapie mi ostrość z bliska i czasami nie umie załapać z daleka. Sigme miałem okazję przymierzyć do aparatu i w sklepie nie zauważyłem żeby miał problemy.
    To sobie odpowiedziałeś co bardziej Ci się przyda.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teko Zobacz posta
    Obiektywy nic nie łapią, detektor fazy jest w puszce. Jeżeli nie ma kłopotu z napędem obiektywu, a sensor AF nie jest ponadstandardowo walnięty, należy zakładać błąd albo - co najpewniejsze - przesadny optymizm operatora co do działania ostrzenia w lustrzankach.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów