Ja polecam lampę którą wymieniłeś. Ja też na początku miałem samo 18-55, które było nieostre. Po dokupieniu lampy zdjęcia z tego obiektywu zaczęły mi się podobać, jest ostro i kolorowo, teraz bez lampy ani rusz.
Ja polecam lampę którą wymieniłeś. Ja też na początku miałem samo 18-55, które było nieostre. Po dokupieniu lampy zdjęcia z tego obiektywu zaczęły mi się podobać, jest ostro i kolorowo, teraz bez lampy ani rusz.
40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII
Teoretycznie. W praktyce jednak jest tak, że dwa obiektywy z różnych półek, w tych samych warunkach oświetleniowych zachowują się różnie. Jeden będzie jeździł w tę i z powrotem i ustawi (albo nie), a drugi ustawi względnie szybko. Jasność szkła też ma tu znaczenie, bo teoretycznie AF działa do f/5,6, choć bywa że przy takiej dziurze już są problemy (działa, ale dłużej szuka), a bywa że jak jest jasno to i f/6,3 chodzi...
Nie robię tu za apologetę kitowego obiektywu. Z wątłych danych, które nam dostarczono, skupiam się na rzeczach tj.
i oceniam, że jest duża szansa na utopienie przez pytającego kasy, która mogła by przydać się gdzie indziej, w bezproduktywnych ruchach, wywołanych błędną izolacją problemu.
Ponieważ bezproduktywne ruchy popełniałem sam, czuję się w obowiązku nie wpędzać w nie innych (brawa z taśmy proszę)
Entuzjastyczny Neofita
Jeśli nie masz za dużo kasy kup Tamrona jak radzą koledzy, nawet bez stabilizacji. Będziesz zadowolony, bo to jasne i ostre szkło![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Z mojego małego doświadczenia wiem że w relacji "złotówki na widzialny efekt" najlepiej się przekłada kupno lampy. Nie dostrzeżesz powalającej różnicy pomiędzy KITem a Tamronem. Jak za to w kiepskich warunkach błyśniesz lampą po suficie różnica będzie, a dodatkowo masz w niej wspomaganie AF, które daje wiele frajdy przy kiepskim oświetleniu.
Szumofob i żyletofil
na wiele parametrów kita można narzekać, ale autofocus jest chyba ostatnim z nich.
Z Tamronem jest jeden mały drażniacy problem a mianowicie dzwięki jakie wydaje silnik AF. Polecam filmik na youtube jak "kwiczy" w połączeniu z canonem. Mnie to zraziło do zakupu kiedyś. Sigmy 17-70 używałem z Nikonem i nie było problemów, całkiem fajne szkło mi się wtedy wydawało.