Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Potrzebna porada: Obiektyw czy lampa?

Coś już napisał

Domyślnie

Ja polecam lampę którą wymieniłeś. Ja też na początku miałem samo 18-55, które było nieostre. Po dokupieniu lampy zdjęcia z tego obiektywu zaczęły mi się podobać, jest ostro i kolorowo, teraz bez lampy ani rusz.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Obiektywy nic nie łapią, detektor fazy jest w puszce. Jeżeli nie ma kłopotu z napędem obiektywu, a sensor AF nie jest ponadstandardowo walnięty, należy zakładać błąd albo - co najpewniejsze - przesadny optymizm operatora co do działania ostrzenia w lustrzankach.
    Teoretycznie. W praktyce jednak jest tak, że dwa obiektywy z różnych półek, w tych samych warunkach oświetleniowych zachowują się różnie. Jeden będzie jeździł w tę i z powrotem i ustawi (albo nie), a drugi ustawi względnie szybko. Jasność szkła też ma tu znaczenie, bo teoretycznie AF działa do f/5,6, choć bywa że przy takiej dziurze już są problemy (działa, ale dłużej szuka), a bywa że jak jest jasno to i f/6,3 chodzi...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Teoretycznie. W praktyce jednak jest tak, że dwa obiektywy z różnych półek, w tych samych warunkach oświetleniowych zachowują się różnie. Jeden będzie jeździł w tę i z powrotem i ustawi (albo nie), a drugi ustawi względnie szybko. Jasność szkła też ma tu znaczenie, bo teoretycznie AF działa do f/5,6, choć bywa że przy takiej dziurze już są problemy (działa, ale dłużej szuka), a bywa że jak jest jasno to i f/6,3 chodzi...
    Nie robię tu za apologetę kitowego obiektywu. Z wątłych danych, które nam dostarczono, skupiam się na rzeczach tj.
    Cytat Zamieszczone przez teko Zobacz posta
    No własnie w kicie ciężko łapie mi ostrość z bliska i czasami nie umie załapać z daleka. Sigme miałem okazję przymierzyć do aparatu i w sklepie nie zauważyłem żeby miał problemy.
    Choć jak jest dobrze doświetlone to też kit ładnie łapie ostrość.
    i oceniam, że jest duża szansa na utopienie przez pytającego kasy, która mogła by przydać się gdzie indziej, w bezproduktywnych ruchach, wywołanych błędną izolacją problemu.

Ponieważ bezproduktywne ruchy popełniałem sam, czuję się w obowiązku nie wpędzać w nie innych (brawa z taśmy proszę )
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli nie masz za dużo kasy kup Tamrona jak radzą koledzy, nawet bez stabilizacji. Będziesz zadowolony, bo to jasne i ostre szkło
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Jeśli nie masz za dużo kasy kup Tamrona jak radzą koledzy, nawet bez stabilizacji. Będziesz zadowolony, bo to jasne i ostre szkło
    A ja przekornie powiem, że miałem do tej pory trzy obiektywy, przy których AF zachowywał się nieracjonalnie, przez co były nie do opanowania - dwa z nich to były Tamrony (28-75 co prawda).
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Z mojego małego doświadczenia wiem że w relacji "złotówki na widzialny efekt" najlepiej się przekłada kupno lampy. Nie dostrzeżesz powalającej różnicy pomiędzy KITem a Tamronem. Jak za to w kiepskich warunkach błyśniesz lampą po suficie różnica będzie, a dodatkowo masz w niej wspomaganie AF, które daje wiele frajdy przy kiepskim oświetleniu.
    Szumofob i żyletofil

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patyn Zobacz posta
    Z mojego małego doświadczenia wiem że w relacji "złotówki na widzialny efekt" najlepiej się przekłada kupno lampy. Nie dostrzeżesz powalającej różnicy pomiędzy KITem a Tamronem. Jak za to w kiepskich warunkach błyśniesz lampą po suficie różnica będzie, a dodatkowo masz w niej wspomaganie AF, które daje wiele frajdy przy kiepskim oświetleniu.
    Potwierdzę i dodam, że dla mnie kolejnym elementem o tak dobrym stosunku efektu do ceny jest dodanie do systemu 50/1.8. I na tym zestawie bym na razie poprzestał.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń/Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Potwierdzę i dodam, że dla mnie kolejnym elementem o tak dobrym stosunku efektu do ceny jest dodanie do systemu 50/1.8. I na tym zestawie bym na razie poprzestał.
    Też potwierdzam!
    Szumofob i żyletofil

Domyślnie

na wiele parametrów kita można narzekać, ale autofocus jest chyba ostatnim z nich.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

Z Tamronem jest jeden mały drażniacy problem a mianowicie dzwięki jakie wydaje silnik AF. Polecam filmik na youtube jak "kwiczy" w połączeniu z canonem. Mnie to zraziło do zakupu kiedyś. Sigmy 17-70 używałem z Nikonem i nie było problemów, całkiem fajne szkło mi się wtedy wydawało.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów