Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Canon 15-85mm vs 17-40mm dla 7D

Coś już napisał

Domyślnie

ja w sumie tylko powtórzę, to co wyżej:
    - 17-40 to jedna ze słabszych L-ek, do najmłodszych nie należy i do matryc APS-C ze względu na gęstsze upakowanie pixeli/cm2 nadaje się średnio

Kup 15-85, gadanie w stylu, za kilka lat to.. wyjdzie nowe szkło, lepsze i tak będziesz zmieniać

Początki nałogu

Domyślnie

17-40 miałem z 40d. Z tym body były bardzo małe dystorsje, niskie CA, brak winietowania, ostrośc niezła i największy plus - pełne uszczelnienie z nakręconym filtrem.
    Jednak szkło dostało kopa z 5d II. Teraz nie mogę życ bez UWA Z perspektywy czasu, żałuję że z 40d miałem to szkło, a nie np. 18-200 lub 15-85 (wiele ciekawych ujęc uciekło mi przez mały zakres). To wymarzone szkło pod FF, do cropa tylko jeśli potrzebne są uszczelnienia.

Dopiero zaczyna Awatar K0wboj

Domyślnie

Można jeszcze rozważyć Sigmę 17-70, jeżeli zależy ci na lepszym świetle na krótszym końcu. Mam ten sam dylemat z 15-85 i powoli skłaniam się właśnie do Sigmy. Tamron jest dla mnie za krótki.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K0wboj Zobacz posta
    Można jeszcze rozważyć Sigmę 17-70, jeżeli zależy ci na lepszym świetle na krótszym końcu. Mam ten sam dylemat z 15-85 i powoli skłaniam się właśnie do Sigmy. Tamron jest dla mnie za krótki.
    Jak komuś nie bardzo zależy na szerokim końcu, to sigma może być ciekawą propozycją, jednak różnica w polu widzenia między 15mm a 17mm to niemałe 7 stopni. Poza tym na krótszym końcu zazwyczaj się przymyka do f8-11.

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Domyślnie

Jak już napisałem na początku inne firmy mnie nie interesują (szczególnie sigma do której się bardzo zraziłem)... zresztą przeszukując forum jest mnóstwo tego typu propozycji.

Wracając do tematu 15-85mm do którego się na tą chwile przekonałem :-)

Jak oceniacie budowę/jakoś wykonania tego obiektywu?
    Czy można przyrównać ją do taniej 50'tki f/1.8 (taka posiadam) czyli lekka, krucha, plastikowa.
    Zastanawiam się czy wybierając się na wyprawę przyrodniczą przy minusowych temperaturach ten obiektyw (w plecaku) nie dostanie w kość (jednym słowem czy to wogle przeżyje).

pozdrawiam
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta

Czy można przyrównać ją do taniej 50'tki f/1.8 (taka posiadam) czyli lekka, krucha, plastikowa.

Chyba żartujesz
    Kupuj, jak się przekonałeś - nie będziesz żałował.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Awatar flaco80
    Miasto
    New Lublin City ;-)

Domyślnie

Zastanawiam się czy wybierając się na wyprawę przyrodniczą przy minusowych temperaturach ten obiektyw (w plecaku) nie dostanie w kość (jednym słowem czy to wogle przeżyje).

pozdrawiam[/QUOTE]

Aż tak lekki to on nie jest - ciut powyżej 1/2 kg, do tego puszka, grip i zestaw zaczyna swoje ważyć. Plastikowy rzeczywiście jest ale ten plastik jest dosyć solidny i na kruchy nie wygląda - chyba że będziesz coś nim wbijać :wink: A tak w ogóle to b. fajne uniwersalne szkło. U mnie zastąpiło sigmę 17-70 i nareszcie przestałem się zastanawiać; trafi nie trafi, trafi nie ....... będzie ostro czy nie będzie......
    40D, 300+kit, c15-85 is usm, sigma 70-300 apo dg, trochę ruskiego szkła - nie mylić ze stolicznoją
    Więcej czytam niż piszę ;-)

Domyślnie

Jak już napisałem na początku inne firmy mnie nie interesują (szczególnie sigma do której się bardzo zraziłem)... zresztą przeszukując forum jest mnóstwo tego typu propozycji.

pozdrawiam
    :-D

No to porównałeś nieźle

Obiektyw waży 575 gram, więc lekki nie jest ... Metalowy bagnet, twarde plasktiki, to jest solidna konstrukcja.

Razem z 7D waży prawie 1,6 kg, z gripem prawie 2

Kup i rób zdjecia, będziesz zadowolony. A co do przymykania, to oczywiście zalezy od sytuacji, ale na F/5,6 to szkło ma pazur .

Pozdrawiam,

J.

Dopiero zaczyna Awatar Jeronimo
    Miasto
    wielkopolska

Talking

no widzę ze niektórych rozbawiłem... ;-) Na szczęście ciężaru się nie boje...

No nic pożyjemy zobaczymy... jeśli kupie to szkiełko to nie omieszkam wrzucić tu swojego subiektywnego komentarza ze zdjęciami ;-)

serdecznie pozdrawiam
    Onanizm sprzętowy jest powodem niemocy twórczej...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

no widzę ze niektórych rozbawiłem... ;-) Na szczęście ciężaru się nie boje...
    No, troszkę... ale rozumiem Cię, jeśli nia miałeś go w rękach
    15-85 przy 50/1.8 jest jak czołg przy...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów