Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Canon 15-85mm vs 17-40mm dla 7D

Dopiero zaczyna Awatar K0wboj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flaco80 Zobacz posta
    A tak w ogóle to b. fajne uniwersalne szkło. U mnie zastąpiło sigmę 17-70 i nareszcie przestałem się zastanawiać; trafi nie trafi, trafi nie ....... będzie ostro czy nie będzie......
    A którą wersję Sigmy miałeś? Starą czy nową OS HSM?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    no widzę ze niektórych rozbawiłem... ;-) Na szczęście ciężaru się nie boje...

No nic pożyjemy zobaczymy... jeśli kupie to szkiełko to nie omieszkam wrzucić tu swojego subiektywnego komentarza ze zdjęciami ;-)

serdecznie pozdrawiam
    Witaj,

nie chciałem Cię urazić , po prostu miałem niedawno w rękach 50/1.8 i w drugiej 15-85 i dlatego tak napisałem.

Rozumiem Twoje obawy przed wydaniem 2k PLN, gdyby się okazało, że jednak Ci coś nie pasuje, więc szukasz u nas zapewnień, że tak nie będzie .

Ja Ci polecam to szkło raz jeszcze, bo wiem, że jest bardzo dobre. I na tym zakończę wywody, zapraszam na GG / Skype po więcej, jeżeli jeszcze Cię coś trapi.

Pozdrawiam,

J.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

[EF-S 17-55 f/2,8 - jedynie stałe światło w całym zakresie czyni go "lepszym".
    To co ja widzę w tym teście to tyle, że przy f/4 są baaaardzo zbliżone jakościowo,
    natomiast przy max. otwarciu 17-55 dostaje "baty" wg. tego testu.
    Bo na f/2.8 to ja widzę mydło w całym zakresie 17-55.
    Natomiast idąc "łeb w łeb" (mniej-więcej) zakresami i przysłonami,
    to zawsze obraz z 15-85 wydaje mi się lepszy.
    Pozdrówka![/QUOTE]

Nie zgodzę się z tobą. Oceniasz te szkła tylko na podatawie testu. Mam oba szkiełka. Jeżeli chodzi o rozdzielczość są bardzo do siebie zbliżone. Nie podejmowałbym się wskazać który z nich jest lepszy. Podobnie jest z budową. 17-55 ma lepsze światło, natomiast 15-85 lepszy zakres.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbyszekjan Zobacz posta
    17-55 ma lepsze światło, natomiast 15-85 lepszy zakres.
    To są najistotniejsze różnice i trzeba się zdecydować co ma priorytet.

Domyślnie

ja mialem podobne wątpliwości i wybieram jednak zakres, czyli 15-85
    teraz wątpliwości mam przy stałce która ma być uzupełnieniem zoom-a, tj. 50mm czy 85mm

Domyślnie

Jeżeli na dworzu, to bierz 85/1.8, ja kocham to szkło , jest lepsze jakościowo od 50/1.4, choć ta ostatnia lepiej sprawdzi się w pomieszczeniach, bo jest szerzej.

Gdybyś jednak chciał 50 mm, to chwilę poczekaj, ma być niedługo nowa, poprawiona wersja, bo obecna nie zbiera zbyt wielu pochwał...

J.

Coś już napisał Awatar Fotomaniac
    Miasto
    Lublin, Kazimierz Dolny

Domyślnie

Z tych 2 wybrał bym 15-85IS, dlaczego? Osobiście w krótkich zoomach ważniejszy jest dla mnie zakres niż światło. 15-85 jak wiadomo to 24-136mm dla pełnej klatki i właśnie "te" 15 czyli 24 mm zadecydowały o posiadaniu tego szkła. Dobry do architektury, wnętrz a i do jako takiego portretu przy f5,6 się przyda. Bardzo dobre uniwersalne szkło, przy tym jakość optyki bardzoooo miło zaskakuje, dobra ostrość i kontrast w zakresie 15-50, potem kontrast nieco spada ale nie jest absolutnie źle. Dobry uniwersalny zoom. Do portretu i tele, dokupisz kiedyś wspaniały 70-200 f4 /nawet bez ISa i będziesz miał piękny zestaw.

pozdrawiam
    fotografia & jazz

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak po szczerości to wolałbym do cropa albo 17-40 albo 18-200 i to drugie moim zdaniem jest całkiem fajne do krajobrazu. I nie wiem skąd takie obrzydzenie do tego szkła u nas na forum, bardzo dużo znanych fotografów robiących Nikonami robi szkłem z takim zakresem. A myślę, że zdecydowanie lepsze nie jest.

Pozdrawiam.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał Awatar Fotomaniac
    Miasto
    Lublin, Kazimierz Dolny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Tak po szczerości to wolałbym do cropa albo 17-40 albo 18-200 i to drugie moim zdaniem jest całkiem fajne do krajobrazu. I nie wiem skąd takie obrzydzenie do tego szkła u nas na forum, bardzo dużo znanych fotografów robiących Nikonami robi szkłem z takim zakresem. A myślę, że zdecydowanie lepsze nie jest.

Pozdrawiam.
    I tu akurat się mylisz, bo 18-200 N jest o niebo lepsze optycznie niż c, poczytaj na Photozone, używając jeszcze do niedawna systemu N, sam to szkiełko posiadałem (między innymi)
    fotografia & jazz

Początki nałogu

Domyślnie

Znowu to samo.. Sam kiedyś miałem 17-40 z 40d, potem z 5d i z perspektywy czasu stwierdzam, że 17-40 do cropa ma sens jedynie jeśli potrzebna jest szczelność i pancerność. W każdym innym aspekcie lepiej sprawdzą się szkiełka ef-s (10-22, 15-85, 18-200).

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów