Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Złącze karty CF w CANON 20D

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Teoretycznie dalo by sie to zrobic W praktyce trzeba by mocno uwazacna rozgrzanie materialow dookola.

1. Wyciagnac jeden pin z czytnika kart na usb
    2. W aparacie zlamala sie czesc wystajaca od strony karty. Wiec od strony lutowania do tasmy jest ok.
    3. Pin z czytnika usb wcisnac w miejsce tego w aparacie, tak zeby wyszedl tylem zlacza.
    4. Zlutowac pionowe resztki oryginalnego pinu z poziomym pinem zaczerpnietym z czytnika usb.

Porady:

1. Tak jak przy lutowaniu kopulek wysokotonowych (i niektorych sredniotonowych), zapewnic odprowadzanie ciepla ponizej lutowania. Czyli zalozona pinceta pomiedzy miejscem lutowania a tasma. Bedzie odprowadzac cieplo i tasma bedzie mniej narazona na przegrzanie.
    2. Reka ktora nie drgnie, co by nie zlutowac kilku pinow razem.
    3. Lutownica z regulacja temperatury i bardzo cienka cyna zeby nie rozgrzewac elementow godzinami, ale i zeby nie przesadzic.

Jakbys wymontowal czytnik, i chcial go spisac na straty - odezwij sie na PW. Moge sprobowac poratowac. Kiedys namietnie i bezwzglednie lutowalem diody smd 0603 w ilosci setek sztuk, wiec jakies doswiadczenie w takich precyzyjnych naprawach mam Porty PCMCIA w laptopach tez sie lutowalo do plyty glownej jak nie trzymaly

Domyślnie

niestety ale pinu nie da się zlutować ponieważ odpadło on od taśmy czyli trzeba by lutować nową nóżkę na taśmie.
    www.foto.ewok.pl - Canon 20D + Sigma 24-70 F2,8EX DG Macro + Canon SpeedLight 430

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A mapka lutownicza na tasmie jest ? Puscilo tak jakby byl zimny lut, czy wyrwalo mapke lutownicza z tasmy i nie ma do czego przylutowac ?

Dopiero zaczyna Awatar virtuozik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szadorek Zobacz posta
    niestety ale pinu nie da się zlutować ponieważ odpadło on od taśmy czyli trzeba by lutować nową nóżkę na taśmie.
    A probowales dzwonic po serwisach? Ja z tym silniczkiem naciagu do mojego 30D obdzwonilem chbya wszystkie serwisy w Polsce, zawzialem sie i powiedzialem sobie ze nie dam 600 zl za wymiane calej tzw. czolowki aparatu...
    Kiedy jednak juz zaczalem tracic nadzieje okazalo sie ze serwis ktorego adres podalem wczesniej moze sprzedac mi taki silniczek za 50 zl !

Pozdr.
    Robert z Poznania nisko się kłania
    30D ; S10-20; C17-200 2.8-4.0 ; C 50 1.4 ; C 85 1.8
    Mój fotograficzny miszmasz (flickr):

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

eee jak sie nie da? zdrapujesz troche lakieru/maski ktora pokryta jest sciezka i lutujesz. delikatnie ale bedzie dzialac oby tylko pin w gniezdzie pewnie siedzial

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Maggot, nawet lutowac nie trzeba Kilka przepisow -> Jesli jest mapka, i mamy pin, to mozemy pokusic sie o uzycie przewodzacego kleju. Takiego samego jak do napraw ogrzewania tylnej szyby w samochodzie Ja tak malowalem sciezki w ulubionej klawiaturze ktore sie przepalily od 7-krotnego zalania kawa :P Na taki sam klej przyklejalem mocowania do szyb ogrzewanych, trzymaly tak ze oderwkac bylo ciezko. Dlatego pytalem czy mapki lutownicze zostaly Mozna tez pokusic sie o uzycie specjalnej pasty do lutowania np procesorow, bogatej w cyne. Albo najpierw "postawic kulke" z cyny na koncowce pinu. Umiescic go na miejscu, i nie rozgrzewac tasmy, rozgrzac tylko pin - pamietajac o odprowadzeniu ciepla od strony plastikowego gniazda. W ten sposob cyna na koncu sie rozpuszcza i roztapia, laczac z tasma. Fakt ze czesto takie lutowanie to przyczynek zimnych lutow, ale dosc czesto sie udaje. Jesli maszynowo sie dalo, to i recznie sie da!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów