Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Zaczernione rogi zdjęcia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Zaczernione rogi zdjęcia

W moim 450D przez okres 3-ch lat użytkowania zdarzyło mi się 3-4 razy (nagle i bez żadnego powodu), że na zrobionych zdjęciach wszystkie cztery rogi były lekko „ucięte” na czarny kolor. Czyszczenie automatyczne matrycy nie dawało efektu. Dopiero jak kilkakrotnie uniosłem i upuściłem lustro defekt ten mijał. Niestety nie mogę wkleić żadnego przykładu, gdyż te zdjęcia albo wykasowałem albo obciąłem te rogi podczas obróbki. Dodaję, że nie używałem żadnych konwerterów, składanych osłon przeciwsłonecznych i etc. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy Dziękuję za odpowiedzi.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Miałeś zaczernione rogi niezależnie od ustawienia przysłony, odległości ostrzenia, zoomu, założenia-zdjęcia filtru lub osłony przeciwsłonecznej? Jeżeli tak, to ja Ci niestety nie pomogę...
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Miałeś zaczernione rogi niezależnie od ustawienia przysłony, odległości ostrzenia, zoomu, założenia-zdjęcia filtru lub osłony przeciwsłonecznej? Jeżeli tak, to ja Ci niestety nie pomogę...
    Rogi były zaczernione niezależnie od ustawień oraz odległości ostrzenia i zoomu. Ponadto ten sam co zawsze filtr UV i oryginalna osłona przeciwsłoneczna.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mogę Ci tylko powiedzieć, że nie widzę możliwości aby przyczyna leżała w aparacie.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Prosciej byloby gdybys pokazal to zdjecie.
    Jezeli je jeszcze masz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Mogę Ci tylko powiedzieć, że nie widzę możliwości aby przyczyna leżała w aparacie.
    Całkiem możliwe chociaż nie wyświetlał mi się żaden błąd. Niestety akurat w momencie jak mi zaczerniło rogi, to miałem tylko przy sobie jeden obiektyw (17-85) i nie miałem możliwości podpiąć do sprawdzenia innego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Prosciej byloby gdybys pokazal to zdjecie.
    Jezeli je jeszcze masz.
    Nie pokażę, gdyż jak szybciej napisałem: Niestety nie mogę wkleić żadnego przykładu, gdyż te zdjęcia albo wykasowałem albo obciąłem te rogi podczas obróbki. A pytam się z ludzkiej ciekawości - kto pyta nie błądzi :wink:
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 16-01-2011 o 23:54 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Nie założyłeś przypadkiem osłony przeciwsłonecznej na obiektyw w nieprawidłowy sposób?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Nie założyłeś przypadkiem osłony przeciwsłonecznej na obiektyw w nieprawidłowy sposób?
    Nie. Jak już szybciej napisałem wszystko było OK a w pewnym momencie nieoczekiwanie pojawiło się te zaczernienie. Założonej oryginalnej osłony nawet nie dotykałem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mi cos takiego zdazylo sie, jak nakrecilem filtr polowkowy na filtr UV. W sumie oprawki filtra mialy moze z centymetr albo minimalnie wiecej, ale to wystarczylo, zebym na 17mm mial zaczernione nogi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzman1 Zobacz posta
    Mi cos takiego zdazylo sie, jak nakrecilem filtr polowkowy na filtr UV. W sumie oprawki filtra mialy moze z centymetr albo minimalnie wiecej, ale to wystarczylo, zebym na 17mm mial zaczernione nogi
    Jak oprawka filtru (ów) miała ponad 1 cm to jest normą takie coś (tak samo miałem w przypadku składanej osłony gumowej). Tylko u mnie pojawiło się to tylko niczym przelotny deszcz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów