Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 1Dmk2 - wyłamany uchwyt paska

Mieszany widok

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie 1Dmk2 - wyłamany uchwyt paska

Witam. Nie wiem jak, ale wyłamałem zaczep paska, ten od strony prawej ręki. Na szczęście odpadł powyżej górnej pokrywy, więc ani wnętrze, ani nawet uszczelka są nienaruszone. Zaglądnąłem do Parts Catalog i ów element ma symbol CB-0136 Strap Ring R. Ponadto okazało się że ten element jast lekko bardziej rozbudowany niż na pierszy rzut myślałem. Oczywiście rozesłałem zapytania do kilku serwisów, ale mam jeszcze małe pytanko:
    czy szacowni usserzy znają jakiś zakład/warsztat, gdzie spawają/lutują małe detale z magnezu, gdzie ewentualnie mógłbym dać ów element do reanimacji?
    Pytam bo może się okazać że serwis zawyje cenę wprost z planety Melmak
    Aha, poruszamy się w Krakowie i okolicach.

pozdr.
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Spawanie/lutowanie chyba bylo by ciezkie w wykonaniu i cena mogla by byc rzeczywiscie magiczna. Moze warto poszukac kogos kto ma frezarke modelarska, albo jakas mala homemade cnc. Wtedy mozna by wykonac caly element od podstaw w calosci

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

dorobić, trochę słabo to widzę, element jest dość złożony...
    I love GT bicycles Polska dla Polaków, Ziemia dla Ziemniaków, a Księżyc dla Księży!

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Rzeczywiscie, jednak gdyby go wydobyc na zewnatrz, to osoba posiadajaca cnc powinna dac rade w jakims cad'zie zrobic taki sam i wykonac z jednego kawalka. Tylko ile za to wezmie wtedy. Musisz zrobic porzadne rozeznanie w temacie, bo spawanie tego stopu nie jest latwe i osoba spawajaca musi sie znac naprawde na rzeczy - nie tylko ze wzgledu na rozmiar, ale i ze wzgledu na dokladny stop.

Bywalec Awatar plaucjusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A nie lepiej zrezygnować z klasycznego mocowania paska i zmienić na mocowanie statywowe?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam i używam. Sprawdza się w 100%
    http://www.reporterstrap.com/reporter.swf
    Ostatnio edytowane przez plaucjusz ; 03-01-2011 o 20:34 Powód: Automerged Doublepost
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

Domyślnie

aleś się musiał postarać żeby to wyrwać...przez przypadek się o przejeżdżający czołg pasek zaczepił?:>
    Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

podejżewam, że wyprodukowanie od zera nowego elementu mija się z celem. cena mojego korpusu wzrosła by do pułapu marka3 w dobrym stanie:wink:
    kiedyś robiłem piastę szosową przednią na zamówienie w zakładach lotniczych w Świdniku, super lekka, super wykonanie i super droga... nieważne.
    cały element jest zgrzewany, podstawa + ucho, można by wyfrezować podstawę pod nowe ucho i wstawić nowe, zgrzewając indukcyjnie lub lutując. oczywiście pobudziłem teraz wyobraźnię:wink:, ale może coś by z tego było.
    zaglądałem na schemat 1D - element prostszy w konstrukcji, 1Dmk3 - element tak prosty, że mógłbym go wykonać sam, pilnikiem:wink:, a tu takie ustrojstwo

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Wcale nie tak latwo urwac. Mi sie stopy magnezu kojarza z resorakami z dawnych lat. Po kilku latach dalo sie je lamac w palcach, taki shit-metal. Moze w produkcji ktos zla mieszanke zrobil i nawet nie zauwazyl, albo zle sie masa wymieszala i akurat w tym miejscu bylo bardziej kruche. Mozliwe tez jest mikropekniecie w ktoryms momencie produkcji, montazu, i bylo od poczatku narazone na takie akcje. Jak kiedys dokoncze swoja cnc, to bede bawil sie w takie czesci w raczej rozsadnych cenach :P Wiec tymczasowo lepiej tak jak placjusz polecil, na statywowe sie przerzuc

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tim Zobacz posta
    przez przypadek się o przejeżdżający czołg pasek zaczepił?:>
    nie, qź...a, to była stłuczka. z pociągiem ;-)

Cytat Zamieszczone przez artprof Zobacz posta
    Oczywiście rozesłałem zapytania do kilku serwisów
    i jak odpowiedzi serwisów?
    może sprawa nie jest aż tak droga...

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Wiec tymczasowo lepiej tak jak placjusz polecil, na statywowe sie przerzuc
    albo przeciągnąć pasek po prostu na dole przez rolkę do handstrapa.
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar artprof
    Miasto
    Galycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    nie, qź...a, to była stłuczka. z pociągiem ;-)
    spokojnie:wink: przyczyniła się pewnie temp.-32st.C, zmęczenie wiekiem i kiepski stop (mosiądż byłby lepszy). nie wiem też co to body przeszło przede mną.... rozmyślając nad przyczyną, doszedłem do konkluzji, że pewnie klamerka od paska zsunęła się do oporu przy uchu i powstała dźwignia i.... bach

i jak odpowiedzi serwisów?
    może sprawa nie jest aż tak droga...
    narazie tylko MC-FOTO, 2/3 tygodnie na sprowadzenie szpeja. reszta milczy.

albo przeciągnąć pasek po prostu na dole przez rolkę do handstrapa.
    lubię standard

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów