Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Złącze karty CF w CANON 20D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    a co jest źle napisane w sterownikach canona?
    właśnie to, co napisałem wyżej - po pierwsze w ogóle to, że trzeba je instalować, a nie że aparat z definicji jest widoczny (bez sterowników) jako zewnętrzny dysk twardy (mass storage). a po drugie to, że aparat melduje się do kompa jako media device, a nie dysk.

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    60GB = 4 lub więcej kart więc i tak by trzeba było je wkładać i wyciągać :-)
    dokładnie tak, więc i tak czytnik.

[/OT] :wink:
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Jeśli są takie same jak w G3 to mam nawet 2 wraz z mocowaniem i tasmami do podłączenia
    gg 1222637

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

gniazdo w czytniku usb raczej jest na plytce laminatu. Gniazdo w aparacie jest na delikatnej foliowej tasmie. wylutowanie gniazda z plytki i przylutowanie go do delikatnej tasmy? Duzo roznych rzeczy zmajstrowalem ale to nie na moje nerwy
    Juz latwiej wymienic ulamany pin - rozgrzewasz lutownica - plastik sie nadtapia i wyciagasz to co zostalo potem wsuwasz nowy z gniazda np od starego czytnika i wklejasz na epoxy. Pamietaj tylko ze tasma jest naprawde bardzo delikatna i latwo przegrzac

Dopiero zaczyna Awatar virtuozik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maggot Zobacz posta
    gniazdo w czytniku usb raczej jest na plytce laminatu. Gniazdo w aparacie jest na delikatnej foliowej tasmie. wylutowanie gniazda z plytki i przylutowanie go do delikatnej tasmy? Duzo roznych rzeczy zmajstrowalem ale to nie na moje nerwy
    Juz latwiej wymienic ulamany pin - rozgrzewasz lutownica - plastik sie nadtapia i wyciagasz to co zostalo potem wsuwasz nowy z gniazda np od starego czytnika i wklejasz na epoxy. Pamietaj tylko ze tasma jest naprawde bardzo delikatna i latwo przegrzac
    Nic nie trzeba lutowac, pare srubek, tasma jest wpinana w zatrzaskowe gniazdo:
    http://simulated.ca/~sim/projects/ca...w_0535.crw.jpg
    Robert z Poznania nisko się kłania
    30D ; S10-20; C17-200 2.8-4.0 ; C 50 1.4 ; C 85 1.8
    Mój fotograficzny miszmasz (flickr):

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez virtuozik Zobacz posta
    Nic nie trzeba lutowac, pare srubek, tasma jest wpinana w zatrzaskowe gniazdo:
    http://simulated.ca/~sim/projects/ca...w_0535.crw.jpg
    w 100% sie zgadzam ale...
    oryginalne gniazdo jak wiemy jest uszkodzone trzeba je wyjac i (ktos pisal zeby uzyc inne gniazdo z USB) to pisze ze sie nie da bo w czytniku nie ma tasmy tylko plytka z nozkami wiec jak wlozyc w body? Chocby nie wiem jaki zatrzask byl to nie wejdzie Pewnie da sie lutowac cale gniazdo tylko ja wolalem wymienic pojedynczy pin.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hmm co do samego usb, nie jest to takie pewne. Wręcz sprawiają więcej problemów (mówię o nagrywarkach dyskach i wszystkim innym) gdy urządzenie jest podłączone przez slot usb pierwszą rzeczą to sprawdzenie połączenia ew sprawdzenia urządzenia przez pominięcie tego portu (z użyciem odpowiednio sata/ata ) co zazwyczaj skutkuje.

Dla mnie właśnie mniej problemów sprawia zgrywanie przez czytnik.
    Przy czym powiem że karty SD są tak cienkie i nie zbyt trwałe że 2 lata używania i karta się rozszczepiła. CF-ki (KARTY) są mechanicznie lepiej zrobione i nie łatwo je połamać rozszczepić, zniszczyć.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jest jeszcze jedna szansa. Znajdź sobie na necie rozmieszczenie (pinout) gniazda CF i sprawdź, czy złamany pin to nie jest jedno z kilku wyprowadzeń masy (GND). Jeśli tak to jest szansa, ze bez tego jednego pinu będzie wszystko działało dobrze.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No mi chodziło o cały slot bez płytki, ale skoro jest tam taśma, to jednak prościej będzie wymienić cały moduł (taśma płytka slot) bez żadnego lutowania to jak klocki lego

Domyślnie

Lutowanie nie wchodzi w grę jedynie wymiana całej taśmy wraz z pinami tylko nigdzie w internecie nie ma podzespołów do 20D nawet uszkodzonego body na allegro nie ma
    www.foto.ewok.pl - Canon 20D + Sigma 24-70 F2,8EX DG Macro + Canon SpeedLight 430

Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szadorek Zobacz posta
    Lutowanie nie wchodzi w grę jedynie wymiana całej taśmy wraz z pinami tylko nigdzie w internecie nie ma podzespołów do 20D nawet uszkodzonego body na allegro nie ma
    Witam,
    Myślę że jest możliwość wymiany pojedynczego pinu w złączu CF, nie jest to proste, ale jeśli masz odrobinę wprawy w posługiwaniu się lutownicą i rozsądnie podejdziesz do tematu, to dasz radę . Jeśli nie chcesz się bawić w wymianę, poszukaj na Ebay US np: http://cgi.ebay.com/CANON-20D-BG-E2-...item5ad8bfb310
    Powodzonka!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów