Znalazłem kilka aukcji odnośnie obiektywu canon 55-250 i czytałem tam coś takiego:"dzięki odpowiednikowi ogniskowej dla formatu 35mm równej 88-400".
Co to oznacza? Bo nie kumam jeszcze kilku spraw.
Znalazłem kilka aukcji odnośnie obiektywu canon 55-250 i czytałem tam coś takiego:"dzięki odpowiednikowi ogniskowej dla formatu 35mm równej 88-400".
Co to oznacza? Bo nie kumam jeszcze kilku spraw.
Polecam zatem lekture o mnozniku ogniskowej (czyt. crop'ie) i tym podobnych zagadnieniach ktore dotycza wiekszosc lustrzanek cyfrowych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mnożnik_ogniskowej
Nie tylko do analogów - liczy sie rozmiar elementu rejestrujacego obraz, a nie to z czego jest zrobiony. Mnoznik x1 wystepuje przy rozmiarze zblizonym do rozmiaru klatki filmu maloobrazkowego czyli 36x24mm - lustrzanki cyfrowe tez miewaja takie matryce. Reszta to proste dzialania matematyczne..
Znalazłem rysunek Janusza Body i on powinien wszystko wyjaśnić :
http://img136.imageshack.us/img136/1130/cropwebux1.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i tak w skrócie .
Mamy obiektyw 100mm.
analogi + Canon 5D + Canon 1ds -> masz 100 mm (matryca największa FF)
na Canon 1d -> masz 130 mm (matryca trochę mniejsza APS-H)
a na całej reszcie -> masz 160 mm (matryca jeszcze mniejsza APS-C)
Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 10-01-2011 o 11:08 Powód: Automerged Doublepost
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
Nie należy przy tym zapominać że głębia ostrości oraz zniekształcenia (nie licząc tych w na skraju pola krycia obiektywu, bo te się nie łapią w kadr) pozostaną bez zmian (czyli np.: obiekt fotografowany oddalony jest o 3 m, 50-tka domknięta np f/2 na matrycy APS-C da taką skalę odwzorowania jak 80-tka na FF ale GO jak 80-tka domknięta do, mniej-więcej, f/5)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
I jeszcze należy pamiętać o tym, że analogi to nie tylko 36x24![]()
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
A i owszem, 80 mm od PSix-a (format 60x60) po przemnożeniu, tym razem w druga stronę, daje skalę odwzorowania porównywalną z obiektywem o ogniskowej 47 mm na małym obrazku (czyli tzw FF).
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj