Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Wątek: Zdradziłam Nikona, pokochałam 5D mark II POMOCY

Exclamation Zdradziłam Nikona, pokochałam 5D mark II POMOCY

Witam,

Na wstępie witam wszystkich forumowiczow Canona i bardzo dziękuje za tę markę. Po 5 latach uzytkowania i zabawy nikonem d70s + 50 1.4 AF , 18-55 , tele i SB-800, stałam się posiadaczką tego wszystkiego co jest w moim podpisie...i jest to moja pierwsza zdrada w zyciu i jakże przyjemna
    Pierwsza fascynacja tym sprzętem była na zasadzie oswojenia się, w przybliżeniu jak kot do psa...bałam sie go dotykać, nosic itd. Ok. Minęło juz troszke czasu, zrobilam kilka fajnych ujęć ale przeciez to za mało by moc powiedzieć, że w miarę poznałam ten sprzęt. Pytajac zaprzyjaznionych fotografow o pomoc w ustawieniach, w pobieraniu fajnych wtyczek do PSów , spotykalam sie z dziwna zazdroscia ? zawiścią ? oburzeniem ? nie wiem dlaczego...myślałam, że ktoś chętnie pochwali sie swoją wiedzą nawet po to by błysnąć. Dobrze ze ludzie stworzyli fora, dlatego tu jestem.
    Bardzo chciałabym się odwdzięczyć za wszelką pomoc w moim temacie.
    a oto kilka pytan:

1.Co na wstępie musze pozmieniać w podstawowych ustawieniach puszki 5D mark II ( najpierw chce sie na niej skupic)
    2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory
    ( mam lightrooma)
    3. Posiadajac monitor LG full HD, chcialabym go skalibrowac ? nie wiem czy powinnam pytac na moim poziomie o to.
    4. Jaka najlepsza karta graficzna, licze sie z wymiana 7 letniego kompa (oprocz tego posiadam laptopa niby do grafiki, w razie potrzeby podam parametry)

Bardzo dziękuję juz teraz. Będe miała wobec Was dług wdzięczności
    5D mark II (battery pack) + 16-35 L II USM 2.8 , 70-200 2.8 L USM , Speedlite 580 EX II, Canon EOS Rebel T2i + fish eye 8mm 3.5, EFS 18-55 IS , EFS 55-250 mm 5.6 IS. + torba canon, plecak, szelki, walizka i reszta...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

1. Nic - poprawnie ustaw ostrość i ekspozycję, fotografuj w RAW.
    2. Lightrooma!
    3. Zacznij od tego, by solidnie go przyciemnić. Kalibracja bez sensora to już niestety ciężka sprawa.
    4. Byle jaka - a jeśli masz nowego lapka, podłącz do niego monitor i do dzieła. Do obróbki zdjęć nie trzeba infernalnych mocy obliczeniowych.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez reniatka266 Zobacz posta
    Witam,

Na wstępie witam wszystkich forumowiczow Canona i bardzo dziękuje za tę markę.
    Witamy..
    a za markę Canon trzeba Canonowi dziękować a nie nam

1.Co na wstępie musze pozmieniać w podstawowych ustawieniach puszki 5D mark II ( najpierw chce sie na niej skupic)
    to napisz jakie zdjęcia robisz bo tak to ciężko coś napisać

2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory ( mam lightrooma)
    i LR starczy

3. Posiadajac monitor LG full HD, chcialabym go skalibrowac ? nie wiem czy powinnam pytac na moim poziomie o to.
    owszem, jaki to konkretnie monitor - chociaż sądząc po marce to raczej z jakością do obróbki może być ciężko.
    o monitory proszę pytać tu:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27840
    jakby co to mam kalibrator - chociaż podaj co masz za sprzęt bo trzeba zobaczyć czy jest sens go użyć.. LG nie wróży za dobrze..
    słuchaj co Czornyj pisze bo to spec pierwszej klasy w Polsce od monitorów i wydruków

4. Jaka najlepsza karta graficzna, licze sie z wymiana 7 letniego kompa (oprocz tego posiadam laptopa niby do grafiki, w razie potrzeby podam parametry)
    do obróbki zdjęć karta graficzna wystarczy jakakolwiek

Pozdrawiam kielczankę
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 08-01-2011 o 23:21
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

2.Jakie programy powinnam uzywac najczesciej by pokazac fajne kolory
    ( mam lightrooma)
    National Geographic, Discovery Channel DŻOŁK!
    A tak na serio, ja jestem zadowolony z Lightrooma (a wiele różnych przerabiałem),
    ale powiadają, że najlepiej oddaje kolory dołączony do sprzętu DPP Canona.
    Mi jakoś ergonomia tam nie pasi - nie mogę się doń przekonać.
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Po czym sądzisz, że kalibracja jest potrzebna?
    Lepiej zainwestować w dobry procek (aktualnie Intel i7) i RAM (min. 4GB) a karty - ogólnie Nvidia a szczególnie Nvidia Quadro FX polecam.

Bardzo dziękuję juz teraz. Będe miała wobec Was dług wdzięczności
    Nie za ma co

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

"Zdradziłam Nikona, pokochałam 5D mark II POMOCY..................."

Wg mnie to podpucha!
    No to się wątek rozwinie

Tak czy inaczej gratuluję przygody!
    Pozdrawiam

sorki za OT
    Fiu fiu

Domyślnie

Hmm, d70s nie porównuj do 5d mark II, bo dzieli je epoka
    Pozdrawiam!

Domyślnie

1. włącz tylko centralny AF
    2. c1, acr, lr do wyboru
    3. zmienić monitor
    4. wystarczy i3 lub i5 + wyjście dvi
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Droga Reniatko,
    świetnie trafiłaś.
    My wszyscy tutaj jesteśmy zafascynowani swoim sprzętem.
    I to do tego stopnia, że niektórzy z nas nawet zapominają do czego miał nam ten sprzęt służyć

A tak na poważnie, "zdradzić NIKONA... pokochać CANONA" - cóż za egzaltacja bije z tych słów.
    Sprzęt to tylko sprzęt, wnikliwie przeczytać instrukcję i do dzieła.

Piszesz, że od pięciu lat przyjaźniłaś się z Nikonem, więc :
    Ad 1. W Canonie ustawia się to samo co w Nikonie, tylko guziki mogą być w innych miejscach (patrz instrukcja).
    Ad 2. Programy (oprócz Capture NX) te same co do Nikona
    Ad 3. Monitor do zdjęć z Canona kalibruje się bardzo podobnie jak do zdjęć z Nikona
    Ad 4. Karta graficzna i komputer w zasadzie też mogą być te same

Osobiście, jestem jedynym canonierem wśród moich znajomych (sami nikoniarze i sonauci z przewagą tych pierwszych) i jedyne czego im zazdroszczę to... zdjęcia, które potrafią zrobić lepiej ode mnie.
    No, jeśli mam być szczery to lekkie ukłucie serca czuję widząc ISO 3200 z Nikona D300 kolegi.

PS. Zazdrość, zawiść jako funkcja Twojej stopki ? Tak, potrafię to zrozumieć
    Pozdrawiam,
    Pirx

Domyślnie

Dzien dobry,

weszlam z pytaniem czy ktokolwiek tutaj zagladnał a tu prosze jaka niespodzianka. Pozwolcie ze bede odpisywac ogolnie
    Jesli chodzi o monitor to LG E2250V
    -Jesli o zdjecia jakie robie, to wesela...ale glownie sie skupiam na plenerach bo tylko tam mozna zrobic cos kreatywnego, robie tez jakies sesyjki znajomym
    Do kolegi DZIOBOLEK : "ale powiadają, że najlepiej oddaje kolory dołączony do sprzętu DPP Canona." - Co to jest to DPP ??

Do PIRXa :
    Aad1 : A co jesli w Nikonie tez mialam zle ustawienia hihi
    Aad3: Nigdy w zaden sposob nie kalibrowalam monitora

Do Kolegi z KIELC
    Fajnie ze jest ktos z tej miesciny, moze kiedys bedziesz w stanie mi pomoc w jakis ustawieniach, albo programach Najwiekszy problem mam z obrobka zdjec...z dodaniem kolorow itd
    Znasz Fotobrosa ??

Wszystkim bardzo, ale to bardzo dziekuje, jestescie kochani Mam nadzieje ze jesli bede miala pytania, a napewno je bede miała- to moge smialo tutaj pisac
    5D mark II (battery pack) + 16-35 L II USM 2.8 , 70-200 2.8 L USM , Speedlite 580 EX II, Canon EOS Rebel T2i + fish eye 8mm 3.5, EFS 18-55 IS , EFS 55-250 mm 5.6 IS. + torba canon, plecak, szelki, walizka i reszta...

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

... stałam się posiadaczką tego wszystkiego co jest w moim podpisie...
    A wszyskto to dzieki wygranej za darmowego esemesa...
    W marzeniach nie można się ograniczać.

a oto kilka pytan:
    A pytania to sie nie mają nijak do "posiadanego" sprzętu.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów