Strona 71 z 84 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 836

Wątek: D700 kontra 5D, 5DMkII

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak nie ma, jak są - DNG Camera Matching Profiles można zapinać naprzemiennie, zresztą profile-profilami, a i tak najważniejsze jest ogarnięcie kwestii balansu bieli. W temacie są pewne zasieki, ale jest to do ogarnięcia - been there, done that, got a T-shirt.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez semyazza Zobacz posta
    przepraszam, ale nie jestes dla mnie jakimkolwiek autorytetem, abym na podstawie Twojego zdania na ten temat, zmienial swoje...
    Tak jak napisalem - przez dlugi czas mialem 5d, teraz od dluzszego czasu (grubo ponad rok) mam d700. mialem wiec sporo czasu, aby wiele rzeczy przemyslec i wyciagnac wnioski. Rozumiem, ze znasz dobrze system nikona, masz d700, zrobiles nim kilkanascie/dziesiat tysiecy zdjec i Twoja znajomosc tematu jest empiryczna, a nie jedynie toretyczna, zaslyszana i przeczytana...
    Skoroa tak - to pewnie wyciagnelismy nieco odmienne wnioski

zmeczenie materialu u mnie wystepuje

niestety nie zawsze sie uda zastosowac, ale jesli juz, to rzeczywiscie jest git
    jeśli twoim efektem doświadczenia jest stwierdzenie że nikona ma zwalony awb to nie mamy o czym rozmawiać
    no comment...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja mam z d700 któtkie doświadczenie. Ostatnio był u mnie klient i podpinaliśmy tamrona 28-75 pod 5d i d700 i ... zdjęcia z d700 bez życia, kontrastu, kolorów i ostrości. Ten sam podpięty Tamron pod D80 ożył cudownie. Czyżby aż tak dziadowski CMOS w tym siedział ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna Awatar loop89

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja mam z d700 któtkie doświadczenie. Ostatnio był u mnie klient i podpinaliśmy tamrona 28-75 pod 5d i d700 i ... zdjęcia z d700 bez życia, kontrastu, kolorów i ostrości. Ten sam podpięty Tamron pod D80 ożył cudownie. Czyżby aż tak dziadowski CMOS w tym siedział ?
    U mnie Tamron 28-75/2.8 na D700 pracuje znakomicie, mam ostrą sztukę @f2.8 w całym zakresie, zdjęcia są kontrastowe i mają fajne kolorki.
    Więc albo wina ustawień puszki albo "krótkie doświadczenie z D700"

reszta się nie liczy, bo są po mniejszej lub większe obróbce

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

umowmy sie, ze Tamron 28-75 i "fajne kolorki" to lekkie naduzycie syntaktyczne. jesli juz, to ten obiektyw jest raczej suchy i kolory ktore daje sa zgaszone. to sie dobrze sprawdza w portrecie, ale juz do landszaftu jest kaszanka. co do innych cech optycznych to mam dosc podobne odczucia z 5D - bardzo dobra ostrosc, portretowo w pelni uzytecznie przy f/2.8, do tego bardzo przyjemy bokeh jak na zoom i nieinwazyjne winietowanie w rogach.

oczywiscie, zakladam, ze te zdjecia nie mialy sluzyc przykladowi kolorow z Tamrona. no chyba ze w D700, bo w 5D absolutnie tak paskudnych nie mial.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    oczywiscie, zakladam, ze te zdjecia nie mialy sluzyc przykladowi kolorow z Tamrona. no chyba ze w D700, bo w 5D absolutnie tak paskudnych nie mial.
    Możemy mówić o pierwszych dwóch, które są "prosto z puszki"
    reszta to kwestia obróbki i może się podobać lub nie... jak Tobie.
    Pierwsze dwa zdjęcia oddają wg mnie kolory w 100% realnie i nie uważam, że kolory są paskudne, no ale wyraziłeś swoją opinię.

Jest na tym forum wątek o fotkach z tego szkła w połączeniu z Canonem, nawet wrzuciłeś swoje zdjęcie, uważasz że Twoja fotka ma fajne kolorki... to z 5D?

to zeby smutno nie bylo to dorzuce od siebie, bo wlasnie wywoluje

Brugge, Belgia.

Pytanie do kogoś kto przerabiał w praktyce jedno i drugie na 5D - jak się ma udana sztuka (ostra i bez bf/ff) Tamron 28-75/2.8 vs Canon 24-105/4L?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loop89 Zobacz posta
    Możemy mówić o pierwszych dwóch, które są "prosto z puszki"
    no to masz prosto z puszki nadmiar zielonego na skorze i wlosach. niewielki, ale jednak do skorygowania.

reszta to kwestia obróbki i może się podobać lub nie... jak Tobie.
    ale to chyba nie moja wina? najpierw piszesz "zdjęcia są kontrastowe i mają fajne kolorki.", a potem pokazujesz sample pokazujace co najwyzej jakas obrobke, bo na pewno nic nie mowiace o kolorystyce puszki+obiektywu...

Pierwsze dwa zdjęcia oddają wg mnie kolory w 100% realnie i nie uważam, że kolory są paskudne, no ale wyraziłeś swoją opinię.
    no. pokrywa sie ona (moja) z wieloma opiniami na temat kolorystyki Nikona w tym watku.

Jest na tym forum wątek o fotkach z tego szkła w połączeniu z Canonem, nawet wrzuciłeś swoje zdjęcie, uważasz że Twoja fotka ma fajne kolorki... to z 5D?
    a co to ma do rzeczy, poza tym, ze w jawny sposob walisz focha?
    tak, podobaja mi sie kolory na tym zdjeciu, choc w zadnym momencie nie twierdze, ze sa one w jakikolwiek sposob realne, poprawne czy wlasciwe. temat kolorow na pocztowkach to jest zupelnie inny temat niz kolory w portrecie czy reprodukcji.

Pytanie do kogoś kto przerabiał w praktyce jedno i drugie na 5D - jak się ma udana sztuka (ostra i bez bf/ff) Tamron 28-75/2.8 vs Canon 24-105/4L?
    Canon jest ostrzejszy, ale ma gorszy bokeh i paskudne rogi w zakresie 24-32mm, kiepskie od 32 do 40. paskudne, tzn. twardo winietuje i ostrosc w ekstremalnych rogach sie rozjezdza.
    ogolnie mowiac, to sa szkla do innych zastosowan.
    www albo tez flickr

Początki nałogu

Domyślnie

Coz, wg mnie kolorystyka w 2 pierwszych zdjeciach jest dobra, nie ma potrzeby zmieniac, no moze rzeczywiscie dac -1 do suwaka green w drugim zdjeciu ale to juz zbedne czepianie sie.

Domyślnie

no to masz prosto z puszki nadmiar zielonego na skorze i wlosach. niewielki, ale jednak do skorygowania.

ale to chyba nie moja wina? najpierw piszesz "zdjęcia są kontrastowe i mają fajne kolorki.", a potem pokazujesz sample pokazujace co najwyzej jakas obrobke, bo na pewno nic nie mowiace o kolorystyce puszki+obiektywu...
    Trzymajmy się tylko dwóch pierwszych zdjęć. Czyli uważasz na tym przykładzie że Tamron 28-75/2.8 jako obiektyw jest "raczej suchy i kolory ktore daje sa zgaszone"? Te kolory są oddane moim zdaniem bardzo realistycznie i nie wiem czego się czepiać... może za dużo zielonego, który widzisz na skórze i włosach, ale przecież to też nie moja wina.

a co to ma do rzeczy, poza tym, ze w jawny sposob walisz focha?
    tak, podobaja mi sie kolory na tym zdjeciu, choc w zadnym momencie nie twierdze, ze sa one w jakikolwiek sposob realne, poprawne czy wlasciwe. temat kolorow na pocztowkach to jest zupelnie inny temat niz kolory w portrecie czy reprodukcji.
    Ja walę focha? Przecież nie wstydzisz się tego zdjęcia skoro je zamieściłeś i Ci się nadal podoba, nie znalazłem innego Twojego z tego Tamrona więc wyciągnąłem te, które moim zdaniem (wybacz) ale nie jest chyba dobrym przykładem żeby uznać kolory z Canona (nie wiem czy 5D bo nie napisałeś czym robione) jednogłośnie lepszymi od tych z D700 bazując i porównując na w/w obiektywie.

Canon jest ostrzejszy, ale ma gorszy bokeh i paskudne rogi w zakresie 24-32mm, kiepskie od 32 do 40. paskudne, tzn. twardo winietuje i ostrosc w ekstremalnych rogach sie rozjezdza.
    ogolnie mowiac, to sa szkla do innych zastosowan.
    Dzięki za poradę, z Tamronami jak się trafi to jest ostro - ja taki mam i kumplowi na 5D też się taki trafił. Bardziej mi zależy na prędkości działania i AF z którym na D700 nie miałem problemu, a nie wiem jak z tym jest na 5D. Kumpel, który ma ten tandem specjalnie mi nie pomoże bo fot za dużo nie robi a siedzi poza tym w Irlandii więc nie mam jak porównać. Bokeh też istotna sprawa.

Dlaczego uważasz, że to szkła do innych zastosowań, wydawało mi się że obydwa to typowe spacer-zoomy, z tym że Canon ma IS i większy (ciekawszy) zakres ogniskowych a Tamron lepsze światło. Jakie jest Twoim zdaniem przeznaczenie jednego i drugiego?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Trzymajmy się tylko dwóch pierwszych zdjęć. Czyli uważasz na tym przykładzie że Tamron 28-75/2.8 jako obiektyw jest "raczej suchy i kolory ktore daje sa zgaszone"? Te kolory są oddane moim zdaniem bardzo realistycznie i nie wiem czego się czepiać... może za dużo zielonego, który widzisz na skórze i włosach, ale przecież to też nie moja wina.
    nie, tak uwazam na podstawie mojego egzemplarza Tamrona i jego porownania z kolorami np. 17-40 czy 70-200 Canona.

a co do kolorow zdjec, to mowilem raczej o subiektywnym odczuciu,
    nie o realizmie. realizm... nie ma takiego slowa w slowniku landszafciarza
    (nie jest do niczego potrzebne)

Przecież nie wstydzisz się tego zdjęcia skoro je zamieściłeś i Ci się nadal podoba, nie znalazłem innego Twojego z tego Tamrona więc wyciągnąłem te, które moim zdaniem (wybacz) ale nie jest chyba dobrym przykładem żeby uznać kolory z Canona (nie wiem czy 5D bo nie napisałeś czym robione) jednogłośnie lepszymi od tych z D700 bazując i porównując na w/w obiektywie.
    pokaz mi dokladnie palcem w ktorym miejscu tam pisze, ze to zdjecie
    obrazuje kolory Canona. albo chociaz, ze mowilem o jakimkolwiek
    porownaniu kolorow aparatow.

umowmy sie, ze jak bede chcial mowic o jakiejkolwiek poprawnosci czy
    wiernosci odwzorowania kolorow, to bede mowil o kombinacji: korpusu,
    obiektywu, warunkow oswietleniowych i metody przetwarzania RAW.
    w oderwaniu od scisle zdefiniowanego kontekstu mozemy co najwyzej
    mowic o niemiarodajnym podobaniu badz nie podobaniu.

Dzięki za poradę, z Tamronami jak się trafi to jest ostro - ja taki mam i kumplowi na 5D też się taki trafił. Bardziej mi zależy na prędkości działania i AF z którym na D700 nie miałem problemu, a nie wiem jak z tym jest na 5D.
    w porownaniu z USM/SWM to Tamron jest wolny. to sa jeszcze krotkie
    ogniskowe, a AF w 5D to badz co badz tez nie jest jakis szal majtek,
    wiec da sie zyc, ale jak sie na codzien uzywa szkiel USM/SWM to bedzie
    sie czulo spowolnienie. na ile powazne - to juz kwestia potrzeb/tolerancji.
    ale jesli nawet takiego niewymagajacego od AF czlowieka jak ja sklonilo
    do zmiany (do spolki z innymi roznicami) na 24-105... no to cos jest na
    rzeczy...

Dlaczego uważasz, że to szkła do innych zastosowań, wydawało mi się że obydwa to typowe spacer-zoomy, z tym że Canon ma IS i większy (ciekawszy) zakres ogniskowych a Tamron lepsze światło. Jakie jest Twoim zdaniem przeznaczenie jednego i drugiego?
    niby tak, ale sa inne slabe i mocne punkty obu, i z zestawienia tych plusow
    i minusow dosc jasno wynikaja zastosowania.

przewaga 24-105 IS:
    + szybszy AF
    + dluzsze czasy z lapy dzieki IS-owi
    + lepsza ostrosc srodka w calym zakresie
    + lepsza ostrosc od rogu do rogu po przymknieciu
    + wiekszy zakres ogniskowych
    + bardziej nasycone kolory*
    + wodoszczelny

przewaga 28-75/2.8
    + jasniejszy
    + znacznie ladniejsze rysowanie
    + lagodniejsze winietowanie rogow (tez jest spadek jasnosci ale znacznie lagodniejszy)
    + bardziej stonowane kolory*
    + 1/3 ceny

* - przy jednakowych pozostalych elementach ukladu (body, konwersja RAW,
    swiatlo otoczenia).

pod moje pocztowkowo-spacerowe potrzeby 24-105 jest znacznie lepiej skrojony (pomijam chwilowo kwestie ceny, bo... ech.... ). ale w zakresie
    robienia zdjec ludziom efekty 28-75 mi sie bardziej podobaja. po prostu
    www albo tez flickr

Strona 71 z 84 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów