Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Canon 10-22mm do użytku domowego

Coś już napisał

Domyślnie

Panowie, po co te nerwy? :-) Ponieważ założyłem ten wątek, pozwolę sobie na podsumowanie. Na chwilę obecną nie kupię 10-22mm. Doszedłem do wniosku, że ten obiektyw nie do końca przyda mi się do zdjęć w mieszkaniu. Na pewno pozwoliłby nadać zdjęciom nowego wymiaru, ale jednak postawię na coś innego, a mianowicie chyba kupię 28mm/1.8 i zaoszczędzę w ten sposób 1000 zł, które po dołożeniu kilku stówek być może zamienię na coś dodatkowego. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, forum CB od dawna mnie zaskakuje i to zawsze pozytywnie. :-)
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    nie kupię 10-22mm .... chyba kupię 28mm/1.8 i zaoszczędzę
    ojojoj, mam (miałem) oba szkła - w życiu - szczególnie na cropie - nie zamieniłbym 10-22 na 28/1.8.

28/1.8 to taki sobie przyzwoity szeroki kąt (na cropie nawet nie szeroki). zwykły rzemieślnik. zero efektu wow.

10-22 za to ma sporo efektu wow. pełna możliwość wykorzystania w krajobrazach i we wnętrzach. ciekawe ujęcia. szerokość taka, jak potrzeba - 28mm tego w żaden sposób nie zastąpi.
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ojojoj, mam (miałem) oba szkła - w życiu - szczególnie na cropie - nie zamieniłbym 10-22 na 28/1.8.
    Specjalnie to napisałeś, prawda? Żeby mnie zbić z tropu i żebym dalej nie wiedział co kupić? ;-)

To powiem, że ja już sam nie wiem co wybrać, zakręciliście mnie wszyscy. :-)
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Domyślnie

Jeśli twoje mieszkanie ma pokoje wielkości salonów pałacowych, 28 styknie. Ale jesli masz mieszkanie całkiem normalne, to jak wyjdziesz na balkon, to może zmieścisz to i owo w kadrze
    Mam 24-105, ale gdy kupiłem 10-22, to praktycznie nie zdejmuje go z aparatu

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    ...ale gdy kupiłem 10-22, to praktycznie nie zdejmuje go z aparatu
    To musisz mieć bardzo mało gratów i niezmiernie dbać o porządek :-) U mnie zejście do czegoś szerszego niż 50 mm (czyli jakieś 32 mm na cropie) powoduje natychmiastowe pojawienie się w kadrze całkowicie niepożądanych elementów pierwszego planu i tła :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Sam myślę ostatnio zamienić 17-40 na 10-22 ale mam wątpliwości bo czyms musiał bym zapchać dziure powyżej 20mm, 17-40 jest takim moim podstawowym szkiełkiem którego zakres mi wystarcza chociaż nie ukrywam że wolał bym coś szerszego w torbie,tym bardziej że 10-22 jest ostrzejsze,a czytając te wszystkie opinie o 17-40 na cropie coraz czesciej dopatruje się nieostrosci tego szkła,popadam w paranoje? Mam nadzieje że nie
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    Specjalnie to napisałeś, prawda? Żeby mnie zbić z tropu i żebym dalej nie wiedział co kupić? ;-)
    oczywiście :wink:

tzn. nie żeby cię zbić z tropu, tylko żeby pomóc w dokonaniu właściwego wyboru. jak pisałem: mam 28/1.8 i miałem 10-22 - brakuje mi go teraz bardzo. kit go nie zastąpi. i wiem, że gdybym miał 10-22, to 28/1.8 praktycznie by mi nie brakowało (mam jeszcze 50/1.4 i 85/1.8).

więc nie rób mojego błędu i kupuj 10-22

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Jeśli twoje mieszkanie ma pokoje wielkości salonów pałacowych, 28 styknie.
    tesz nie
    wielokrotnie próbowałem - 28 na cropie to masakra, żaden szeroki kąt.
    zawsze musisz decydować, czy focisz lewą czy prawą stronę pokoju.
    tylko 10-22 obejmie wszystko za jednym zamachem. a do portretów i innych bardziej wyszukanych scen - 28 jest też za szeroki. 50 jest lepsze.

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Sam myślę ostatnio zamienić 17-40 na 10-22 ale mam wątpliwości bo czyms musiał bym zapchać dziure powyżej 20mm
    nie rozumiem wątpliwości... przecież jest 17-55/f2.8 - i to jest to, czego potrzebujesz.

17-40 zostaw sobie na fulflejma i uzupełnij go wtedy za pomocą np. 24-70
    pozdro.,
    m.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    wielokrotnie próbowałem - 28 na cropie to masakra, żaden szeroki kąt.
    No pewnie że nie szeroki kąt, czy ktoś tak twierdził? To jest mniej-więcej odpowiednik standardu, nie każdy musi być zwolennikiem szerokich kadrów i zdeformowanych ludzi na każdym zdjęciu. Mówię to jako posiadacz 10-22 i 35/2 - w mieszkaniu częściej używam tego drugiego.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Szczerze mówiąc nie chce c17-55 bo nie odpowiada mi wykonanie,będąc wcześniej w nikonie miałem odpowiednik i wykonanie to niebo a ziemia w porównaniu do canona
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów