Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pare pytań do 500d

Domyślnie Pare pytań do 500d

Przyznam się od razu bez bicia ze właśnie zaczynam zabawę z fotografią.
    Kupuje na dniach aparat 500d kit (dlatego że obiektyw w bardzo niskiej cenie zawierający szeroki kąt(do fotografowania widoków) do tego 50/1.8f (bo tani portreciak) no i właśnie zastanawiam się nad kupnem lampy błyskowej dobrej i taniej. Wiem ze takie połączenia rzadko istnieją ale może profesionaliści polecą mi coś takiego.
    Dodatkowo myślę nad zakupem filtra polaryzacyjnego, i też nie mam pojęcia jakiego, i czy w ogóle będzie mi to przydatne. Widziałem zdjęcia które są przy różnych aukcjach kolory wydają się "żywsze" bardziej realne, tylko jakim kosztem.
    No i jeszcze mam pytanie, myślałem o kupnie filtru IR, chciałbym uzyskać efekt podobny do tego
    http://www.cyberfoto.pl/attachments/...-800_park2.jpg
    Ale z tego co słyszałem wymaga to wyjącia jakiegoś filtru z aparatu, czy to prawda?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lampa niezła i tania to Nissin Di622 - możesz ją odpalić wbudowaną w korpus "kukułką".

Co do filtrów, na razie bym sobie darował - masz dwa tanie obiektywy, do tego z różnymi średnicami filtrów, które niekoniecznie będą zgodne z następnymi szkiełkami, o ile takie planujesz. Poza tym, na samym początku lepiej skoncentrować się na tym, żeby zdjęcie wyglądało "jakoś" bez użycia filtrów
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Awatar anulka
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Ja do 500D używam Nissin Di622 bardzo fajnie się sprawdza i jak do tej pory nie narzekam.
    Filtr polaryzacyjny polecam jak najbardzie szczególnie jak pisałeś do fotografowania krajobrazów.
    Jeżeli chodzi o foltr IR to temat ten został poruszany niejednokrotnie w innych wątkach. Nie pamiętam niestety jakie były odpowiedzi. Pozdrawiam
    Kosmate myśli... z Canon'em 500D + Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM + Canon EF 75-300 mm f/4-5.6 III + Nissin Di622 + filtry, ściereczki, torby, statyw made in TESCO i inne kobiece atrybuty

Domyślnie

Przyznam się ze Filtr IR jak i Polaryzacyjny chce kupić pod obiektyw standardowy.
    CO do lampy kurcze wydaje się taka "bardzo tania" z wyglądu:> może zabrzmi to głupio ale na pewno jest warta zakupu?
    A co do obiektywów, to jasne, te pierwsze dwa, to okokło 4-6miesięcy zabawy, potem myślę o czymś innym.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oscare Zobacz posta
    Przyznam się ze Filtr IR jak i Polaryzacyjny chce kupić pod obiektyw standardowy.
    CO do lampy kurcze wydaje się taka "bardzo tania" z wyglądu:> może zabrzmi to głupio ale na pewno jest warta zakupu?
    A co do obiektywów, to jasne, te pierwsze dwa, to okokło 4-6miesięcy zabawy, potem myślę o czymś innym.
    Więc tak, filtr IR to dosyć droga zabawka, podobnie jak dobry polar. Obiektyw wymieniać będziesz na coś innego, lepszego, w przypadku obiektywów standardowych dosyć ciężko o coś z 58mm filtrem, więc ja bym się w to nie pakował.

Jak już to lepiej dorzucić parę stówek i kupić np. używaną 430EX z kablem do odsunięcia lampy ze stopki.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Przyznam się ze tej lampy chce używać do robienia fotek głównie na imprezach w klubie. Więc nie wiem czy przyda mi się ten "kabel"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z lampą poza stopką aparatu będziesz miał fajne możliwości. Sęk w tym, czy je podłapiesz. Bo o ile mnie pamięć nie myli to i kukułkę można ustawić na drugą lamelkę, i robić fajne klubowe zdjęcia.

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

to więc na początek może zamienić KITa na Tamrona 17-50 f/2.8

Uprawnienia umieszczania postów