Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Canon 10-22mm do użytku domowego

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Canon 10-22mm do użytku domowego

Czy obiektyw Canon 10-22mm sprawdzi się w zdjęciach w mieszkaniu? Wiem że to jest świetny obiektyw do outdooru (architektura, pejzaże, reportaż), ale... posiadam 18-55 i 55-250 i 50/1.8, robię dużo zdjęć w mieszkaniu (dzieci, goście) swoim lub znajomych (te mieszkania nie są duże), w takich przypadkach 55-250 i 50/1.8 stają się bezużyteczne, pozostaje 18-55 które z lampą jak już tu niedawno wspomniałem daje radę. Pomyślałem że 10-22mm mógłby rzucić nowe światło na moje zdjęcia w ciasnych wnętrzach. Pytanie tylko czy ktoś wykorzystywał ten obiektyw do takich celów i czy może potwierdzić że jest użyteczny w tych zastosowaniach? Niestety nie mam od kogo pożyczyć tego obiektywu. Myślałem o 15-85, będę miał nieco szerzej i nieco dłużej niż 18-55, ale praktycznie zyskam zakresowo tylko 3mm na szerokim końcu, a 10-22mm mógłby mi dać jeszcze ciekawsze ujęcia. A może się mylę?
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiście, wszystko się da, tylko pamiętaj, że małe odległości, to duże zniekształcenia perspektywiczne. Poniższe zdjęcie "domowe" zrobiłem właśnie 10-22.

BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Myślę, że powinieneś być z niego zadowolony. Osobiście nigdy nie lubiłem szerokich kątów, ale ostatnio kolega pożyczył mi Tokinę 12-24, bo używa 5DII i to szkło u niego leżało nieużywane. I okazało się, że robiąc fotki moim chłopakom w pokoju całkiem dobrze mi się go używało. Bywało nawet tak, że nie odpinałem go przez dłuższy czas. Poza tym taki szeroki kąt ma jeszcze inne zastosowania, które pewnie szybko odkryjesz. Ja bym kupił, zresztą wiedząc, że Tokinę będę musiał w końcu oddać zacząłem rozglądać się za Sigmą 10-20/3.5. Trzeba tylko pamiętać o przerysowaniach z małej odległości i beczce na skraju kadru.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siemek Zobacz posta
    10-22mm mógłby mi dać jeszcze ciekawsze ujęcia. A może się mylę?
    10-22 to świetny obiektyw dający bardzo duże możliwości - szczególnie w nie-za-dużych wnętrzach - i do tego jeszcze nie robi aż tak duzych zniekształceń.
    jak masz możliwość, to BRAĆ w ciemno i nie zastanawiać się. zupełnie nowa jakość zdjęć
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

To bardzo szeroki kąt. Będziesz miał spore zniekształcenia. Jak masz pomysły na wykorzystanie zniekształceń, to się nada. Jak nie będziesz miał pomysłów, umęczysz się.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Będziesz miał spore zniekształcenia.
    Bez przesady. Oczywiście z racji ogniskowej zniekształcenia występują, jednakże nie są na takim poziomie aby w jakiś znacząco negatywny sposób wpływać na wygląd zdjęcia. Są sytuacje w których tą "przypadłość" można wykorzystać w ciekawy sposób.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jedynym sensownm sposobem ograniczenia zniekształceń osób jest skupienie ich w środku kadru. Przy okazji można pokazać trochę wnętrza (jak światło pozwoli) co najczęściej już sie nię udaje przy węższym kacie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Bez przesady.
    Za grosz przesady...
    Oczywiście z racji ogniskowej zniekształcenia występują, jednakże nie są na takim poziomie aby w jakiś znacząco negatywny sposób wpływać na wygląd zdjęcia.
    Oczywiście ze względu na ogniskową musisz być bardzo blisko tematu głównego, a to powoduje zniekształcenia. Zazwyczaj jednak duże.
    Są sytuacje w których tą "przypadłość" można wykorzystać w ciekawy sposób.
    Są. Jak autor wątku ma pomysł na zastosowanie UWA, może zrobić fajne zdjęcia. Jak nie ma, a tylko szuka czegoś w zastępstwie kita...może być różnie (z akcentem na "tak sobie"). Nie jestem przeciwnikiem UWA, ani tego konkretnego szkła, ale fajnie jak pytający zdaje sobie sprawę w co się pcha.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Za grosz przesady...

Są. Jak autor wątku ma pomysł na zastosowanie UWA, może zrobić fajne zdjęcia. Jak nie ma, a tylko szuka czegoś w zastępstwie kita...może być różnie (z akcentem na "tak sobie"). Nie jestem przeciwnikiem UWA, ani tego konkretnego szkła, ale fajnie jak pytający zdaje sobie sprawę w co się pcha.
    Po prostu trzeba sobie uświadomić, ze ten obiektyw ma być dodatkowo a nie zamiast Do tego stwierdzenia w końcu zmierzamy.
    Co do cen Sigmy 10-20 to sa juz egzemplarze w cenie 1000 - 1200zl z malym przebiegiem a Canon to wciąż ok 2000zł Gdyby nie taka róznica w cenie też bym wybrał Canona.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Za grosz przesady...
    A jednak.

[quote=ksx;910503
    Oczywiście ze względu na ogniskową musisz być bardzo blisko tematu głównego, a to powoduje zniekształcenia. Zazwyczaj jednak duże.[/quote]

Nie wiem czy Twoje wypowiedzi bazują na praktycznej czy też czysto teoretycznej "znajomości" tego obiektywu. Oczywiście kadr kadrowi nie równy jednakże wykonałem z wykorzystaniem tego obiektywu wiele różnych zdjęć i nie uważam aby przerysowania w znacząco negatywny sposób wpływały na finalny wygląd zdjęcia. Oczywiście jest to moja opinia - dla jednego przerysowania mogą być "duże" dla innego "akceptowalne".

[quote=ksx;910503
    Jak nie ma, a tylko szuka czegoś w zastępstwie kita...[/quote]

Z racji tego że są to obiektywy do różnych zastosować raczej ciężko mówić o "zamienniku".
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów