Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Canon 10-22mm do użytku domowego

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Do zastosowań domowych jakie podał autor Siemek ze względu na światło odpuścił bym C i sigmę f3,5(uwaga średnica 82mm) oraz sigmę f4-5,6.
    Kupił tokine 11-16/2.8

Argument 2 pancerność Tokiny można porównać do budowy eLki.

Mankament Tokiny to tajemnicze pękające tasiemki(której foty nikt jeszcze nie pokazał) oraz aberracja które nie są tak duże (tutaj T12-24 jest sławna ale bez przesady).

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    ...
    Mankament Tokiny to tajemnicze pękające tasiemki(której foty nikt jeszcze nie pokazał) oraz aberracja które nie są tak duże (tutaj T12-24 jest sławna ale bez przesady).
    Dobrze jednak pamiętać o zakresie ogniskowych Tokiny - to typowe UWA bez "normalnego" szerokiego kąta, którym można strzelić na szybko jakiś zwyczajny portrecik.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Na allegro była sigma 8-16 w listopadzie za 2100 do wyrwania to warto było dać...tokina też fajna i droga gdzies 2200-2400 ale imho też warto tu zapłacić za tą przysłonę 2.8, tylko trzeba w niej z doborem filtrów uważać, za 1,8k canon 10-22 to naprawdę okazja...choc mi sie udało wyrwać C100/2.8 makro za tysiaka z przebiegiem 200fotek...cuda sie zdarzają :P
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A mi udało się wyrwać Nowy 10-22 rok temu za 1500zł gdzie nowy kosztował 3200zł
    Ciężko mi w to uwierzyć do dzisiaj a jednak

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Bez przesady.
    Za grosz przesady...
    Oczywiście z racji ogniskowej zniekształcenia występują, jednakże nie są na takim poziomie aby w jakiś znacząco negatywny sposób wpływać na wygląd zdjęcia.
    Oczywiście ze względu na ogniskową musisz być bardzo blisko tematu głównego, a to powoduje zniekształcenia. Zazwyczaj jednak duże.
    Są sytuacje w których tą "przypadłość" można wykorzystać w ciekawy sposób.
    Są. Jak autor wątku ma pomysł na zastosowanie UWA, może zrobić fajne zdjęcia. Jak nie ma, a tylko szuka czegoś w zastępstwie kita...może być różnie (z akcentem na "tak sobie"). Nie jestem przeciwnikiem UWA, ani tego konkretnego szkła, ale fajnie jak pytający zdaje sobie sprawę w co się pcha.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Za grosz przesady...

Są. Jak autor wątku ma pomysł na zastosowanie UWA, może zrobić fajne zdjęcia. Jak nie ma, a tylko szuka czegoś w zastępstwie kita...może być różnie (z akcentem na "tak sobie"). Nie jestem przeciwnikiem UWA, ani tego konkretnego szkła, ale fajnie jak pytający zdaje sobie sprawę w co się pcha.
    Po prostu trzeba sobie uświadomić, ze ten obiektyw ma być dodatkowo a nie zamiast Do tego stwierdzenia w końcu zmierzamy.
    Co do cen Sigmy 10-20 to sa juz egzemplarze w cenie 1000 - 1200zl z malym przebiegiem a Canon to wciąż ok 2000zł Gdyby nie taka róznica w cenie też bym wybrał Canona.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubeeert Zobacz posta
    Porównaj i zdecyduj.
    Moim zdaniem zdecydowanie warto dołozyc do Canona
    Moim też :-). Akurat w tym konkretnym przypadku miałem sposobność porównać oba przed zakupem. I dużo bardziej przypadł mi do gust canon. Jak dla mnie jedyne w czym sigmie ustępuje to budowa. Canon sprawia wrażenie takiego jakiegoś... plastikowego? ;-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    (...)Jak dla mnie jedyne w czym sigmie ustępuje to budowa. Canon sprawia wrażenie takiego jakiegoś... plastikowego? ;-).
    Canon ustępuje także cenowo, ale to oczywista oczywistość. Sigma10-20 i canon10-22 to bardzo podobne obiektywy, niewiele się różniące tak naprawdę. Mam sigmę i nawet nie myślę o wymianie na co innego, po prostu szkoda kasy.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Za grosz przesady...
    A jednak.

[quote=ksx;910503
    Oczywiście ze względu na ogniskową musisz być bardzo blisko tematu głównego, a to powoduje zniekształcenia. Zazwyczaj jednak duże.[/quote]

Nie wiem czy Twoje wypowiedzi bazują na praktycznej czy też czysto teoretycznej "znajomości" tego obiektywu. Oczywiście kadr kadrowi nie równy jednakże wykonałem z wykorzystaniem tego obiektywu wiele różnych zdjęć i nie uważam aby przerysowania w znacząco negatywny sposób wpływały na finalny wygląd zdjęcia. Oczywiście jest to moja opinia - dla jednego przerysowania mogą być "duże" dla innego "akceptowalne".

[quote=ksx;910503
    Jak nie ma, a tylko szuka czegoś w zastępstwie kita...[/quote]

Z racji tego że są to obiektywy do różnych zastosować raczej ciężko mówić o "zamienniku".
    EOS + Speedlite

Początki nałogu

Domyślnie

Nie wiem czy Twoje wypowiedzi bazują na praktycznej czy też czysto teoretycznej "znajomości" tego obiektywu.
    Nie moje wypowiedzi bazują na zwykłej obserwacji. Perspektywa zbieżna ma to do siebie, że elementy blisko oglądającego wydają się większe, dalsze-mniejsze. Tym większe im bliżej, tym mniejsze im dalej. Najnormalniejsze zjawisko fizyczne. Stąd przerysowania. Nos jest blisko, więc jest duży, uszy są daleko, więc małe. Ale dziś wigilia, więc wierzę na słowo, że C10-22 nie podlega prawom fizyki.
    Oczywiście jest to moja opinia - dla jednego przerysowania mogą być "duże" dla innego "akceptowalne".
    Przerysowania albo są fajne, albo nie są. Akceptowalne nie są. To jest jakiś środek wyrazu i albo go wykorzystasz, albo powstanie straszna kicha. Jak wykorzystać, pokazał Kolaj...
    Z racji tego że są to obiektywy do różnych zastosować raczej ciężko mówić o "zamienniku".
    Oczywiście. Nikt tu nie twierdzi inaczej

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów