Strona 50 z 90 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czołgista Zobacz posta
    ale podobała mi sie też jedna opinia, że 5dmII to nie jest aparat do zabawy, fotografowania w domu, nie rozumiem dlaczego? ZA PROFESJONALNY JEST? za drogi, czy np musi się zamortyzować po roku??? A jak ktoś sobie kupi by zrobić 50 zdjęc w roku, bo mu sie plastyka podoba to - wariat???
    hehehe.. to jakby o mnie - ja nie żyję z fotografii, ślubów robię b. mało - robię bo lubię a nie muszę.. na sprzęt wydałem już pewnie z 50 tysięcy a zarobiłem pewnie z 5 i 99% zdjęć robię dla siebie "do szuflady" - i mam to co w podpisie - niektórzy rozbijają się quadami po lesie, inni latają na paralotni, inni nurkują a ja sobie zdjęcia robię - więc tak samo jak inni jestem wariatem.. kiedyś na ten temat już pisałem - fotografia teraz w czasach cyfrowych w sumie to teraz to fajne i tanie hobby
    (tak, tak - napisałem słowo TANIE z pełną premedytacją) - bo cały komplet do hobbystycznego uprawiania fotografii (małoobrazkowej) można kupić za jakieś 30 - 50 tysięcy - i mówimy o komplecie z samego szczytu jakościowego.. wydajesz tyle kasy i masz sprzęt najlepszy na świecie.. nie musisz co trochę dokupować części czy ogromnych ilości paliwa jak mój kumpel do jazdy terenowej po lesie terenówką czy quadem, nie musisz opłacać samolotu żeby poskakać na spadochronie czy jeździć do ciepłych krajów żeby ponurkować - tematy są na wyciągnięcie ręki
    Przepraszam że offtopic..

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    To bardzo przyziemnie. Crop ma względem FF wyłącznie dwie niedogodności, które mogą być istotne w pewnych zastosowaniach:
    1. większe szumy/niższe użyteczne ISO
    2. brak bardzo jasnych obiektywów szerokokątnych przygotowanych specjalnie dla cropa.
    To wszystko.
    to DLA CIEBIE wszystko, dla innych może to być mnożnik, dla jeszcze innych bokeh itp. - każdy musi sam zadecydować bo koniec końców to on wydaje swoje własne pieniądze na te zabawki..
    dlatego ja np. nigdy nie widzę problemu żeby komuś udostępnić do przetestowania to co mam bo tu pomyłka czy chwilowy kaprys przekłada się na konkretną stratę - stratę ciężko zarobionych pieniędzy..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jest jeszcze jedno ----- różnica w cenie,
    no i sprawy AMBICJONALNE, FF na piersi, to nie to co zabawka dla amatora
    zapomniałeś dopisać że ten pasek od 5d2 pięknie się błyszczy
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 17-12-2010 o 22:02 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    To bardzo przyziemnie. Crop ma względem FF wyłącznie dwie niedogodności, które mogą być istotne w pewnych zastosowaniach:
    1. większe szumy/niższe użyteczne ISO
    2. brak bardzo jasnych obiektywów szerokokątnych przygotowanych specjalnie dla cropa.
    To wszystko.
    Ale przyznaj też Tezmarku, z którym się zawsze zgadzam, że to wystarczy

Dodaj jeszcze dwie oczywiste, wynikające z fizyki rzeczy:

3. Rzadkie (w stosunku do wielkości kadru) matryce są o wiele bardziej tolerancyjne dla obiektywów, które na cropie wypadają żenująco.
    4. W warunkach typowych dla fotografii odległości fotografujący-obiekt-tło FF daje crop-factor razy większe możliwości separacji tematu głównego.

3 i 4 razem powodują, że wow-efekt może być osiągalny na FF dużo mniejszym kosztem.

Tyle tej magii
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wydaje się, że body 5dmII jest drogie a szkeiłka do niego jeszcze drozsze bo wpinny być serii L ale................. zależy kto co robi............Fota 40 x 60 = 13 pln, passepartou 50 x 70 = 13 pln, pianka 50 x 70 = 20 pln, plus zawieszka, plus coś do powieszenia, plus opis daje nie mniej jak 50 pln za 1 szt. Zdjęcia gotowego do wystawiania.
    I teraz 50 szt x 50 pln = 2500 pln i dalej 3 razy w roku po 2500 = 7500
    A 7500 to koszt body 5dmII.
    Tak wiec organizując trzy wystawy rocznie pozbywamy się body 5dmII .

Co innego fachowcy-rzemieślnicy tłukący wesela, komunie, paszportówki itp. Itd., oni muszą mieć profi,..............ale czy oni maja czas robić foty na wystawy i potem organizować takowe wydając tyle kasy, jak tu trzeba cały czas zarabiać, i zarabiać, i zarabiać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wydaje się, że body 5dmII jest drogie a szkeiłka do niego jeszcze drozsze bo wpinny być serii L ale................. zależy kto co robi............Fota 40 x 60 = 13 pln, passepartou 50 x 70 = 13 pln, pianka 50 x 70 = 20 pln, plus zawieszka, plus coś do powieszenia, plus opis daje nie mniej jak 50 pln za 1 szt. Zdjęcia gotowego do wystawiania.
    I teraz 50 szt x 50 pln = 2500 pln i dalej 3 razy w roku po 2500 = 7500
    A 7500 to koszt body 5dmII.
    Tak wiec organizując trzy wystawy rocznie pozbywamy się body 5dmII .

Co innego fachowcy-rzemieślnicy tłukący wesela, komunie, paszportówki itp. Itd., oni muszą mieć profi,..............ale czy oni maja czas robić foty na wystawy i potem organizować takowe wydając tyle kasy, jak tu trzeba cały czas zarabiać, i zarabiać, i zarabiać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Za dużo mam już w głowie, żeby zrozumieć powyższy wywód

Gorąco polecam dla wszystkich amatorów zestaw 5d (stare oczywiście) 17-40/4 50 (niekoniecznie 1.4) 70-200/4 (bez IS). Zestaw bez problemów do nabycia za 7000 zł. Problemem jest tu słaby AF, który może nie dać rady w pewnych zastosowaniach - jeżeli jednak przymkniemy na to oko, to podobnych możliwości na cropie za tę cenę po prostu nie dostaniemy, przynajmniej w Canonie.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ale przyznaj też Tezmarku, z którym się zawsze zgadzam, że to wystarczy

Dodaj jeszcze dwie oczywiste, wynikające z fizyki rzeczy:

3. Rzadkie (w stosunku do wielkości kadru) matryce są o wiele bardziej tolerancyjne dla obiektywów, które na cropie wypadają żenująco.
    4. W warunkach typowych dla fotografii odległości fotografujący-obiekt-tło FF daje crop-factor razy większe możliwości separacji tematu głównego.

3 i 4 razem powodują, że wow-efekt może być osiągalny na FF dużo mniejszym kosztem.

Tyle tej magii
    Ograniczenie się do jedynie dwóch punktów to była delikatna prowokacja . Po uzupełnieniu o 3 i 4 mamy w zasadzie komplet, który w prosty sposób opisuje ograniczenia cropa względem FF. Mając tego świadomość możemy zoptymalizować sposób opróżniania swojego portfela .

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dla jednych opróżnienie portfela to zakup sprzętu i tym się podniecają, dla drugich opróżnianie portfela to zabawa w fotografię i pokazywanie jej innym i zdarza się, że sam zakup sprzętu to dopiero początek piramidy kosztów

Miasto
    Łódź

Domyślnie

No to poprowokujmy na maxa - nie spojrzałbym na FF, gdyby nie...

1. brak Efs 20/2, Efs 35/1.4 w ludzkich cenach
    2. brak systemowego EFs 50-135/2.8 ze stabilizacją
    3. przykra właściwość post-40d canonowskich matryc - szumy w cieniach na niskich iso.

O, Wielki Cwanonie - wymęczysz powyższe a może wrócę na Twe łono Na szczęście wiem, że masz mnie tam, gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę i portfel mój spokojnym, nie szarpanym...
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Może po prostu zacznijmy robić zdjęcia a nie ciagle rozmyslać o sprzecie o FF i całej reszcie,dziwne na tym forum jest to ze ff jest ubustwiane pod same niebiosa i ciagle o tym mowa na każdym kroku,na konkurencyjnym forum tego nie ma nie ważne czy masz d300 czy d700, tam po prostu robią zdjęcia i efekty co u niektórych widać...a tu mało prac i dużo gadania czego ja bym nie zrobił jak bym miał FF Może nie tedy droga
    EOS + L i kupa gratów ...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Może po prostu zacznijmy robić zdjęcia a nie ciagle rozmyslać o sprzecie o FF i całej reszcie,dziwne na tym forum jest to ze ff jest ubustwiane pod same niebiosa i ciagle o tym mowa na każdym kroku,na konkurencyjnym forum tego nie ma nie ważne czy masz d300 czy d700, tam po prostu robią zdjęcia i efekty co u niektórych widać...a tu mało prac i dużo gadania czego ja bym nie zrobił jak bym miał FF Może nie tedy droga
    Na konkurencyjnym forum głupio trochę powiedzieć, że Papież jednak omylnym i rakiem się wycofywać z Natchnionych Proroctw
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Na konkurencyjnym forum głupio trochę powiedzieć, że Papież jednak omylnym i rakiem się wycofywać z Natchnionych Proroctw
    Dobra,dobra Ciebie kolego też na tamtym forum troche widywałem wiec jesli przez jakiś czas tam gosciłeś to wiesz o czym mowa
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 50 z 90 PierwszyPierwszy ... 40484950515260 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów