Strona 51 z 90 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bartek_902 mój post był właśnie o tym, że robienie zdjęć, w formacie wystawowym może być znacznie droższe od samego zakupu sprzętu, a tutaj smieszy mnie to co jest pod kreseczką, kto jakie ma body i jakie szkiełka, po co jest ten wpis chyba tylko dla zaspokojenia ambicji własnych i przyłożenia tym co mają poziom niżej, czyli taniej. A czemu pod kreseczką nie ma: ja zarobiłem na fotografii w roku 2010 - 256.000 zł lub wydałem na fotografię w roku 2010 - 57.342 zł. Może urząd skarbowy bo sie czepiał Albo zrobiłem w tym roku....xxx wystaw, wygrałem xxx konkursów

Uzależniony

Domyślnie

To ja przelicytuję
    Wystarczy:
    1. EF-s 15/1.4, 20/1.2 i 35/1.2 - dobre optycznie (i oczywiście w ludzkich cenach) i po krótkim czasie zasięg FF ogranicza się do segmentu profi.

I to jest właśnie powód dla którego tych obiektywów nie będzie (przynajmniej w niedalekiej przyszłości).

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    Dobra,dobra Ciebie kolego też na tamtym forum troche widywałem wiec jesli przez jakiś czas tam gosciłeś to wiesz o czym mowa
    Wiem doskonale.

Jestem fanem Tezmarka. Chłop proponuje trzeźwe podejście, trzeba je po prostu przełknąć, skalkulować i tak jak proponujesz - wziąć się za robienie zdjęć. Wtedy wychodzi kto wilk kto owca...

Pozdrawia Wielka Owca
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

No właśnie to trzezwe podejscie jest jak najbardziej wskazane,czasm pozwala zaoszczedzić kupe kasy i nie przyprawia o ból głowy gdy człowiek siądzie i zacznie liczyć ile to się wydało i w jakim stopniu przełożyło się to na efekty,często w żadnym...
    EOS + L i kupa gratów ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mnie bardzo często ludzie pytają pokazując na konkretne zdjęcie: czym to zrobione, zasadę mam taką, że zawsze odpowiadam: nie pamiętam. Po prostu różnice pomiedzy poszczególnymi systemami w odniesieniu do gotowych prac są tak mało istostne, że nie warto się w to wgłębiać. Nikon, Canon, Mamiya - a co to za różnica.

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

nie warto się w to wgłębiać. Nikon, Canon, Mamiya - a co to za różnica.
    Też tak myślę,liczy się efekt finalny w postaci zdjęcia...
    Chociaż wiadomo że jednak każdy bedzie miał tam swoje preferencje i jeden bedzie wolał nikona drugi canona a trzeci pentaxa,ale to mało istotne,bo gdy sie robi mało zdjęc,nie doskonali warsztatu i nie poswieca temu hobby to mu nie pomoże zadne FF i wór eLek
    EOS + L i kupa gratów ...

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czołgista Zobacz posta
    Crop i FF najczęściej różnią się:
    - wielkością winiety,
    - rozmyciem obrazu w obszarach nieostrości,
    - różnicą rozdzielczości pomiędzy centrum a brzegami,
    - poziomem szumów (zwłaszcza per piksel),

- poziom szumów przy takich samych wielkościach pikseli powinien być podobny? bez względu na wielkość matrycy, wiec skoro 20D ma 6,3 i 5d ma 6,3 szumy odpuszczamy bo nie powinno byc drastycznych różnic.
    - rozdzielczość pomiedzy centrum a brzegami mz zalezy właśnie od szkła i tej odległości i to w FF jest dalej od centrum do rogu, APS-c zawiera tylko wycinek i to środkowy gdzie ostrosc jest najlepsza???
    - rozmycie na brzegach i winieta, to jak mnie uczono są wady, a nie zalety, ale ja szkoły przedwojenne w tej materii kończyłem, więc teraz moze być odwrotnie.
    Witam !

Sa roznice w obrobce sygnalu i FF maja wydajniejsze procki i
    bardziej wydajne algorytmy odszumiajace
    czastkowe sygnaly z matrycy.

Poza tym technologia budowy matryc jest nieco inna kiedys a nieco
    inna teraz.

Przykladowo Canon 10D z 6 Mpix juz na... 800 ISO mocno szumial
    a przeciez upakowanie pixeli bylo mniejsze niz w 5D.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

W tej chwili używam obu aparatów z tytułu wątku - 7d nadaje się jedynie do długiego tele np. ptaków ze względu na szybkość i przelicznik ( z 300/2.8 raptem robi się świetna prawie 500/2.8). Całą resztę robi 5dII , bo nawet ultra jasne szkła 1.2/1.4 na 7d są nijakie.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekw1967 Zobacz posta
    Sa roznice w obrobce sygnalu i FF maja wydajniejsze procki i
    bardziej wydajne algorytmy odszumiajace
    czastkowe sygnaly z matrycy.
    To ciekawa teoria, tylko ze 5dmkII uzywa digic IV, ten sam jest w 50D,60D,550D a 7D ma takich dwa, ten sam procek jest tez w kompaktach.
    Co laczy sie z bajka o "wydajniejszych" algorytmach.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

z opinii Krzychoo wynika, ze jeśli ktoś nie fotografuje ptaszków, nie ma zamiaru używać długiego tele, to 7d do niczego mu się nie przyda, po kiego więc ludzie taki szajs kupują?

Strona 51 z 90 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów