Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 93

Wątek: Dla kogo eLki ?

Dopiero zaczyna Awatar Honorata

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ja akurat do niczego nie daze, szukam szkla, ktore jest mi potrzebne do danego rodzaju fotografii. Niestety wiekszosc sensownych szkiel np. TELE to wogole NIC poza L to nawet nie ma...

L to idiotyzm, skoro w sumie nie masa szkiel o tych samych parametrach L i bezL. No jest 100/2.8 i 100L, ale dalej nie jest to samo (nie ma IS). Po co te logo, skoro ktos chce kupic 50/1.2 to wiadomo, ze innej opcji nie ma np. o tych parametrach..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wchodze do sklepu i mowie - poprosze canona 50mm 1.2. Sprzedawca - chodzi panu i 50eeeLLL ??? Ja - a zna pan inne 50/1.2 bez eeeLL?? )
    mialo byc "sumie nie MA szkiel o tych samych parametrach"

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Siudym ma trochę racji z tym że niektóre ogniskowe mają wersje tylko "eL" ale cóż z tego ? Szkło f/1,2 zapewne bez czerwonego paska kosztowałoby 10-15% mniej. Oczywiście w stajni eLek jest kilka nieporozumień np. 14mm ale 24, 35, 85, 70-200 to przecież super obiektywy.

Całe to Wasze miętolenie bierze się z tąd że Ci których na eLki nie stać, myślą, że mając eLkę przybędzie im kreatywności. A że dysonans poznawczy w psychologii społecznej siedzi twardo, to tych którzy eLki mają trzeba zdeprecjonować żeby samemu sobie przykro nie było.

Ja mam 20mm f/2,8 50mm f/1,4 i 85mm f/1,8 ale jakbym tylko miał trochę kasy chętnie bym zamienił wszystko na 24,35,50 i 85 wersje eL.
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Stałki eL mają jedną wadę,
    za jedna skałkową eLe kupię kilka nie eLkowych stałek.

A po za tym zluzujcie to nie wyścig po eLki:P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Akustyk,
    używaj, proszę, dużych liter.
    Kiedyś byłeś bojownikiem o jakość tekstów na tym forum, więc trzymaj klasę.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Akustyk,
    używaj, proszę, dużych liter.
    Kiedyś byłeś bojownikiem o jakość tekstów na tym forum, więc trzymaj klasę.
    OK, bede jak Tommy Lee Jones

A co do dyskusji o L... umowmy sie, ze ani zoomy L nie sa jakos kosmicznie ostrzejsze wzgledem konkurencji (jesli w ogole sa!) ani stalki jakos ladniej rysujace niz konkurencja. Prawde mowiac, to osobiscie do stalek Canona nie mam w ogole przekonania, bo poza tymi dlugimi i bialymi sa takie sobie. Sa robione na sile jasne, a przyjemny bokeh jest daleko na liscie priorytetow Canona. A ponizej 50mm to nawet o ostrosci nie mozemy mowic wsrod priorytetow. Sprzedaz ratuje sprawny AF i dobre odwzorowanie kolorow...
    Errata: wsrod krotkich stalek nowe TS-E sa fajne, a wrecz urywaja tylek Ale to wyjatek, potwierdzajacy regule
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 30-11-2010 o 12:14 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Akustyk - dzięki wielkie.
    Jako człowiek z "L"-udu (wybranego), musisz dbać o detale.

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Stałki eL mają jedną wadę,
    za jedna skałkową eLe kupię kilka nie eLkowych stałek.
    I oto chodzi , ze istnieje tez alternatywa i inny wybor niz L-ki . Swiat bylby taki nudny , jakby byly tylko L-ki . Wcale optycznie perfekt to one nie sa , budowa za to jest solidna ale nie wodoszczelne .

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

A tak z ciekawości jak wygląda sprawa takich Nikonowskich odpowiedników jasnych "L-ek" ? Chodzi mi jedynie o stałki. Jak się tam ma optyka i sama budowa,uszczelnienia itp

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Powiem jak dla laika zresztą sam nim jestem ,
    byłem bardzo zadowolony ze swoich "amatorskich" osiągnięć na obiektywach od Cichego (Tamron) i nie tylko(Sigma), ale po podpięciu najprostszej L 70-200/4 "oniemiałem". Może przesadzam, przecież to niższa półka L-ek, ale "hobby" staje się czystą przyjemnością. Teraz wiem, że prawdopodobnie już nie kupię innego obiektywu niż L. I nie jest to zwykły snobizm(mam nadzieję) ale czysty racjonalizm. Oczywiście jeśli będzie mnie na L-ki stać, ale to już zupełnie inna historia.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomKap Zobacz posta
    Powiem jak dla laika zresztą sam nim jestem ,
    byłem bardzo zadowolony ze swoich "amatorskich" osiągnięć na obiektywach od Cichego (Tamron) i nie tylko(Sigma), ale po podpięciu najprostszej L 70-200/4 "oniemiałem". Może przesadzam, przecież to niższa półka L-ek, ale "hobby" staje się czystą przyjemnością. Teraz wiem, że prawdopodobnie już nie kupię innego obiektywu niż L. I nie jest to zwykły snobizm(mam nadzieję) ale czysty racjonalizm. Oczywiście jeśli będzie mnie na L-ki stać, ale to już zupełnie inna historia.
    tylko obiektyw o którym mówisz charakteryzuje się bardzo korzystną ceną. jest tańszy od sigmy i tamrona. więc gdzie tutaj snobizm?

P.S.
    A nowe sigmy, widzę, cenowo zaczynają canona doganiać
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów