Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Stabilizacja w Canon 70-200f2.8 IS II USM

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    dość kontrowersyjna sprawa działania stabilizacji bezpośrednio po włączeniu, do uzyskania równowagi układu żyroskopowego - jeżeli mogę, staram się dać trochę czasu od półspustu - co wyklucza "strzały z biodra"
    No wlasnie , cos chyba w tym jest i o tym nie wiedzialem , poniewaz podam przyklad , aby lepiej zobrazowac problem .
    Siedze na krzesle , aparat mam wlaczony stabilizacja wl. na mode 1 , tryb AV - ISO 320 , ogn 200mm , F/2.8 . Aparat mam na kolanach , przylatuje siksa , podnosze aparat , naciskam od razu przycisk AF-ON i naciskam spust . Cala ta czynnosc trwala od momentu podniesienia aparatu do nacisniecia spustu okolo 0,5s - 1,5s . Robie od razu seria 15 zdjec . Aparat dobral automatycznie migawke powiedzmy 1/640s . Wszystkie zdjecia sa rozmyte i nieostre .

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iroslav Zobacz posta
    No wlasnie , cos chyba w tym jest i o tym nie wiedzialem , poniewaz podam przyklad , aby lepiej zobrazowac problem .
    Siedze na krzesle , aparat mam wlaczony stabilizacja wl. na mode 1 , tryb AV - ISO 320 , ogn 200mm , F/2.8 . Aparat mam na kolanach , przylatuje siksa , podnosze aparat , naciskam od razu przycisk AF-ON i naciskam spust . Cala ta czynnosc trwala od momentu podniesienia aparatu do nacisniecia spustu okolo 0,5s - 1,5s . Robie od razu seria 15 zdjec . Aparat dobral automatycznie migawke powiedzmy 1/640s . Wszystkie zdjecia sa rozmyte i nieostre .
    Jeżeli podnosisz aparat z AF-ON, minimalizujesz efekt, o którym pisałem.
    Myślę, że to nie poruszenie zdjęć. Za bardzo ufasz AF w swoim aparacie. AF Canona (nie 1d - nie mam wiedzy) ma priotytet szybkości, a z mojego doświadczenia osiąga ją kosztem precyzji.

Niestety, dużą część błędów ostrzenia prokurują sami użytkownicy, zakładając że aparat telepatycznie dowie się, na czym chcą ostrzyć. Często przyczyna błędów jest prozaicznym wyobrażeniem sobie że rozmiar sensora modułu AF pokrywa się wzorkiem na matówce.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Złapanie małego ruchomego obiektu lecącego z większą prędkością jest niezmiernie trudne dla autofocusu (nawet tak szybkiego jak w 70-200 IS II). Jeśli obiekt nie był wcześniej ostrzony to mało prawdopodobne, że się uda. Oczywiście musi być ustawione AF Servo.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Jeżeli podnosisz aparat z AF-ON, minimalizujesz efekt, o którym pisałem.
    Myślę, że to nie poruszenie zdjęć. Za bardzo ufasz AF w swoim aparacie. AF Canona (nie 1d - nie mam wiedzy) ma priotytet szybkości, a z mojego doświadczenia osiąga ją kosztem precyzji.

Niestety, dużą część błędów ostrzenia prokurują sami użytkownicy, zakładając że aparat telepatycznie dowie się, na czym chcą ostrzyć. Często przyczyna błędów jest prozaicznym wyobrażeniem sobie że rozmiar sensora modułu AF pokrywa się wzorkiem na matówce.
    No tak , teraz zaczynam powoli rozumiec , ze sa to ograniczenia techniczne i elektoniczne plus i ja oczywiscie . Czytalem o nich i je rozumialem , ale chyba za bardzo ufalem , ze w ciagu setnych sekundy aparat bedzie gotowy do zrobienia ostrych zdjec . Zapomnialem tez , ze drobnica jest bardzo szybka i w ciaglym ruchu , a to nastepne wyzwanie dla aparatu . Rozwiane zostaly moje watpliwosci i dziekuje Wszystkim forumowiczom za porady . Pozostaje mi jedynie szlifowac i pracowac nad dynamicznymi scenami , a efekty przyjda z czasem .
    Pozdrawiam

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iroslav Zobacz posta
    No tak , teraz zaczynam powoli rozumiec , ze sa to ograniczenia techniczne i elektoniczne plus i ja oczywiscie . Czytalem o nich i je rozumialem , ale chyba za bardzo ufalem , ze w ciagu setnych sekundy aparat bedzie gotowy do zrobienia ostrych zdjec . Zapomnialem tez , ze drobnica jest bardzo szybka i w ciaglym ruchu , a to nastepne wyzwanie dla aparatu . Rozwiane zostaly moje watpliwosci i dziekuje Wszystkim forumowiczom za porady . Pozostaje mi jedynie szlifowac i pracowac nad dynamicznymi scenami , a efekty przyjda z czasem .
    Pozdrawiam
    Z tego co mi wiadomo, to czasami osoby fotografująca takie szybkie ptaszki i inne zwierzęta pomagają sobie przynętą, czyli aparat na statyw skierowany na "przynętę" (np. słonina dla sikorek) i wyostrzony, do tego wężyk spustowy tryb M (warunki oświetleniowe aż tak dynamicznie się nie zmieniają), można wtedy pokusić się o wyłączenie AF i czekasz. Bo Twoim sposobem już podnosząc aparat płoszysz ptaszynę. Nawet myśliwi nie polują na sikorki tylko na wolniejsze i większe kaczki.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów