Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Stabilizacja w Canon 70-200f2.8 IS II USM

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie Stabilizacja w Canon 70-200f2.8 IS II USM

Witam serdecznie
    Zwracam sie do Was o porade , niedawno zakupilem powyzszy obiektyw . Mam do czynienia pierwszy raz ze stabilizacja . Problem polega na tym , ze przy wlaczonej stabilizacji mode 1 w zakresie czasu naswietlenia od 1/10s do 1/60s dziala perfekt , natomiast kiedy zmniejszam czas naswietlenia powyzej 1/60s i stabilizacja jest caly czas wlaczona , to mam wiekszosc zdjec poruszonych . Obiekt fotografowany jest w bezruchu . Kiedy korzystam z podporki lub statywu foty z czasem powyzej 1/60s sa w wiekszosci nie poruszone . Czy korzystajac z czasow naswietlenia powyzej 1/60s i robiac zdjecia z reki musze wylaczyc stabilizacje ?
    Prosze o wyjasnienie mi , laikowi o co chodzi .

Bywalec Awatar CyrJak
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Iroslav Zobacz posta
    Witam serdecznie
    Zwracam sie do Was o porade , niedawno zakupilem powyzszy obiektyw . Mam do czynienia pierwszy raz ze stabilizacja . Problem polega na tym , ze przy wlaczonej stabilizacji mode 1 w zakresie czasu naswietlenia od 1/10s do 1/60s dziala perfekt , natomiast kiedy zmniejszam czas naswietlenia powyzej 1/60s i stabilizacja jest caly czas wlaczona , to mam wiekszosc zdjec poruszonych . Obiekt fotografowany jest w bezruchu . Kiedy korzystam z podporki lub statywu foty z czasem powyzej 1/60s sa w wiekszosci nie poruszone . Czy korzystajac z czasow naswietlenia powyzej 1/60s i robiac zdjecia z reki musze wylaczyc stabilizacje ?
    Prosze o wyjasnienie mi , laikowi o co chodzi .
    Moźe te pierwsze robiłeś na 70mm a reszte na 200mm?

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Moze dodam gwoli wyjasnienia , ze gdy mialem poprzedni C 70-200 F4 L USM , to na kazdym czasie naswietlenia powyzej 1/60s mialem zdjecia albo minimalnie poruszone albo wcale nie poruszone . I stad moje pytanie , ze teraz mam taki problem przy wlaczonej stabilizacji mode 1 , bo mode 2 sluzy do bedacych w ruchu .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez CyrJak Zobacz posta
    Moźe te pierwsze robiłeś na 70mm a reszte na 200mm?
    Chcialbym sie jedynie dowiedziec czy to sprawa wlaczonej stabilizacji czy moze mojej techniki robienia zdjec i trzesacych sie rak ?
    Ostatnio edytowane przez Iroslav ; 26-11-2010 o 17:19 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Wszystko jest kwestią wprawy - przyznam, że ja w tym obiektywie na skuteczność stabilizacji nie narzekam, co nie znaczy, że każde zdjęcie jest udane. Im większa ogniskowa tym mniejsza skuteczność. Jak robisz z ręki to zawsze lepiej ją mieć włączoną.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Dzieki Wszystkim za odpowiedzi , wychodzi na to , ze to kwestia wprawy . Rzeczywiscie skala poruszonych zdjec zwieksza sie wraz z wieksza ogniskowa i wraz z mniejszym przedmiotem fotografowania , np fotografowanie z reki sikorek z odl. 3-4m ogniskowa 200mm . Jesli uzywam czasow od 1/60s do 1/15s stabilizacja dziala perfekt , wiadomo im dluzszy czas tym wiecej poruszonych zdjec i to jak rozumiem jest normalne dzialanie stabilizacji .

Domyślnie

po prostu rolę tu odgrywa ogniskowa, im większa, tym aparat czulszy na drgania, i to mocno czulszy, musisz popróbować na różnych ogniskowych ile jesteś w stanie utrzymać z łapy strzelając, tzn. jakie czasy i potem to stosować.. to co utrzymasz granicznie na 70mm będzie z pewnością rozmazane na 200mm..
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Najwiekszy moj problem to na 200mm z reki przy wlaczonej stabilizacji w czasach naswietlaniach np. 1/400s i wiekszych i robionym np. sikorkom z 2 -3m mam duzo poruszonych zdjec . Wczesniej na C 70-200 f4 L nie mialem tych problemow , albo mi sie tak wydaje , ze nie mialem .

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

1/400s i wiekszych i robionym np. sikorkom z 2 -3m mam duzo poruszonych zdjec . Wczesniej na C 70-200 f4 L nie mialem tych problemow , albo mi sie tak wydaje , ze nie mialem .
    Sikorki to szybkie bestie, może to problem "ruchomego przedmiotu" ?

Coś już napisał
    Miasto
    Nigdzie

Domyślnie

Najwiekszy moj problem to na 200mm z reki przy wlaczonej stabilizacji w czasach naswietlaniach np. 1/400s i wiekszych i robionym np. sikorkom z 2 -3m mam duzo poruszonych zdjec . Wczesniej na C 70-200 f4 L nie mialem tych problemow , albo mi sie tak wydaje , ze nie mialem .
    Czy radzicie , aby stabilizacja byla caly czas wlaczona na mode 1 na nieruchomych przedmiotach i na mode 2 na ruchomych ?

Bywalec

Domyślnie

A co piszą w manualu obiektywu? Z tego, co mi wiadomo to mode 1 do tzw. statycznych obiektów tzn. nie zamierzasz machać obiektywem, a mode 2 do paningu gdzie IS wykrywa, w której osi przemieszcza się szkło i stabilizuje drugą.
    Coś nie tak jest ze szkłem a właściwie jego IS, stabilizacja ma pomóc robić nieporuszone zdjęcia a nie je powodować. Nigdzie nie słyszałem, że trzeba wyłączać IS na krótkich czasach przy zdjęciach z ręki.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów