Strona 88 z 194 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Początki nałogu

Domyślnie

Zanim się zarejestruję na forum ...właściwszym;-)

to jeszcze tutaj pomęczę, bo gietrzy wie co mówi, najwyraźniej:

Zakładając, że kupuję jednak GF1 (choć biały epl1, którego wczoraj sobie obstrykałam - też brzydki nie był;-))

- czy decydować się na kit z naleśnikiem (stałka mi zupełnie nie przeszkadza) i jaśniejsze ale nieco wolniejsze (AF) szkło?
    - Czy raczej kupic najpierw zooma - większy, ale ze stabilizacją, szybszy AF

Pytanie o coś niezwykle trudnego do opisania - tzn moje preferencje sobie, ale...właściwości obu szkiełek to inna sprawa. Jak bardzo wolny jest AF w
    20-tce? Da się to porównac do jakichś systemowych szkieł canona, nikona, itp?

Jak wygląda skuteczność AF-C w obu aparatach (Oly vs Panas)?

Generalnie o penach czytam same złe opinie w temacie AF
    Wczoraj w sklepie, ...hmm lekko dziwaczne było to jego cofanie i wyciąganie lekko mordki obiektywu - nawet jeśli ostrzone było na jeden obiekt bez przekadrowywania po kilka razy z rzędu - na pewno nie przyspiesza to ogólnie AF. Z drugiej strony jakiegoś strasznego ślimaczenia też nie zauważyłam.
    Ciekawa tez jestem jak wygląda kwestia czasu zapisu plików na kartę - (nie miałam wczoraj karty ze sobą, nie mam żadnych obserwacji....)
    Oba aparaty łykają pliki bez mulenia czy też procesor nie nadąża..?
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    Twoja wiedza mnie powala i powiem szczerze, ze już nie myslę o E-PL1.
    ja poprostu sie na niego napaliłem
    Na nic się nie napalaj, idź do macalni i pomacaj.
    Pamiętaj, że kit 14-42 Oly jest wolniejszy od 14-45/14-42 Panasa.
    9-18 jest fajne i szybkie, ale do tego aż się prosi o 14-150 (też z MSC czytaj szybki AF).
    Jednak jako pierwsze szkło taki ambasador (credits: Sony) m/43 wybrałbym Panasa 20/1.7 - to jest po prostu rzeźnik i lowlight i IS (z Olkiem) w jednym.

Dwa:

Nie zapominaj o NX; gościu, który jest o jeden stopień wyżej od Daniela, pisze na dpreview, że aparaty NX z rozdania 2011r. będą mieć "h-iso na poziomie konkurencji", to tylko może znaczyć jedno: sensor z Nexa w NX. A ten sensor jest boski, tak jak póki co wszystkie naleśniki NX
    Nie wierzę po prostu, że Sams zrobiłby taki skok jakościowy w nawet 18 miesięcy.

Wnioski: nie napalaj się, poza tym można też monitorować fora czy alle by kupić starsze modele w dobrej cenie. Z tych imho najlepszy obrazek dają E-PL1 (kolor) i GH1 (h-iso).

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Imho w pierwszej generacji zdecydowanie łatwiej uzyskać lepsze kolory .
    Co masz na myśli pisząc o "pierwszej generacji"?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Do NX szkiełko czasem można taniej kupić, ale... NX10 ...piekny nie jest, NX100 dużo ładniejszy ale... juz wykastrowany z wizjera i niestety oba mają trochę problemy z szybkością ogólnie pojętą.
    Fotki też mi bardziej z Olka/Panasa leżą.
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 23-11-2010 o 12:39 Powód: Automerged Doublepost
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    to jeszcze tutaj pomęczę, bo gietrzy wie co mówi, najwyraźniej:
    Chyba pomyliłaś mnie z JerryR

biały epl1, którego wczoraj sobie obstrykałam - też brzydki nie był;-))
    Yes, I am woman - bez urazy oczywiście więc jeszcze raz ->

- czy decydować się na kit z naleśnikiem (stałka mi zupełnie nie przeszkadza) i jaśniejsze ale nieco wolniejsze (AF) szkło?
    Przeszukaj alle, forum olympusa czy lumixg i zrób sobie symulację za ile co, w jakim zestawie można kupić.

Ja bym brał z 20/1.7 bo to jest masakra optyczna i wolny AF nie jest w stanie tego popsuć.
    A łatwiej na forach o dobrą cenę na 14-45 niż 20/1.7

Pytanie o coś niezwykle trudnego do opisania - tzn moje preferencje sobie, ale...właściwości obu szkiełek to inna sprawa. Jak bardzo wolny jest AF w
    20-tce?
    Nie bój się, jest szybszy od G3 czy S5IS

Da się to porównac do jakichś systemowych szkieł canona, nikona, itp?
    Z 20/1.7 korpusy Panasa łapią ostrość szybko, ze szkłami typu 14-45 czy 14-140 ta ostrość jest zawsze. To b. trudne do wytłumaczenia komuś, kto robił Canonem

Jak wygląda skuteczność AF-C w obu aparatach (Oly vs Panas)?
    1.
    Jak szkła Oly to zdecydowanie z MSC czyli 14-150, 9-18 czy ostatnio 14-42 II, nie pomyl z 14-42, wtedy AF-C jest OK, zakładam, że światło jest jeszcze włączone.

2. Panas to inne story. Szczególnie GH2 z 14-140 - to jest imho klasa (AF-C) sama dla siebie.

Generalnie o penach czytam same złe opinie w temacie AF
    Wczoraj w sklepie, ...hmm lekko dziwaczne było to jego cofanie i wyciąganie lekko mordki obiektywu - nawet jeśli ostrzone było na jeden obiekt bez przekadrowywania po kilka razy z rzędu - na pewno nie przyspiesza to ogólnie AF. Z drugiej strony jakiegoś strasznego ślimaczenia też nie zauważyłam.
    Pogrubiłem mój komentarz.

Ciekawa tez jestem jak wygląda kwestia czasu zapisu plików na kartę - (nie miałam wczoraj karty ze sobą, nie mam żadnych obserwacji....)
    Oba aparaty łykają pliki bez mulenia czy też procesor nie nadąża..?
    Sprawa pomijalna, ja wszystkie mam C10, C6 przełożyłem do LX3.
    Co masz na myśli pisząc o "pierwszej generacji"?
    Panas: G/F/H1
    Oly: E-P1i2/E-PL1
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-11-2010 o 12:55 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

20-tce? Da się to porównac do jakichś systemowych szkieł canona, nikona, itp?
    Powiem Ci jako użytkownik GF1 z 20/1.7 i 14-45. Na początku miałem tylko stałke i z mi zupelnie wystarczala jako backup do lustra, ale potem pomyślałem, ze na wycieczki z dzieckiem w nosidełku zamiast dźwigać 30D z tamronem to wolałbym mieć zooma do Panasa i uzupełniłem wtedy o tego zooma - co prawda z oporami, bo nie lubie takich ciemnych szkieł, ale świadomie, żeby był do widoczków i innych - taki tandem naprawdę pokrywa moje zapotrzebowanie na rodzinne fotografie w terenie (bo w mieszkaniu zdecydowanie wole 28 1.8 i 30D). Co do obiektywów, to 20/1.7 rozczarowuje w video, szuka ostrości na AF i słychać bzyczenie na filmach, dlatego robię już nim tylko w MF, ale kadrując na ekraniku nie zawsze trafiam idealnie w punkt - może warto pokusić się o coś a'la LCDVF - przystawka powiększająca, chociaż zestaw wygląda wtedy pewnie komicznie. Kit jest w video duużo lepszy i nie wydaje tych odgłosów. Zweryfikuj dokładnie swoje oczekiwania, ale powiem Ci, że nie wyobrażam sobie nie mieć tej stałki - jest lekka, ostra i daje fajne rozmycie tła.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

:-D

O AF w 20mm z korpusem Panasa powiem tylko tyle - jak robie zdjecia dzieciaka w ruchu - to na 10 strzalow zawsze mam kilka ostrych. Oczywiscie mowie o otwartym szkle (1.7-2.0) oraz malej odleglosci.

Nie zapominaj o NX; gościu, który jest o jeden stopień wyżej od Daniela
    Co to znaczy? Bo jakos przestalem ostatnio sledzic watki Samsungowe?
    Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Co do obiektywów, to 20/1.7 rozczarowuje w video, szuka ostrości na AF i słychać bzyczenie na filmach, dlatego robię już nim tylko w MF
    Potwierdzam, ale jest inne rozwiazanie!

AF- wylaczasz continuous. Zamiast tego - od czasu do czasu naciskasz spust migawki - wtedy ustawi ostrosc tam gdzie chcesz. IDEALNY do tego jest ekran dotykowy, nic bardziej intuicyjnego.
    Oczywiscie na pelnym otworze nie zrobisz w ten sposob kogos w ruchu OD i DO ciebie. Czyli zblizajacego sie i oddalajacego. Ale wtedy po prostu mozesz przymknac szklo, tu najlatwiej jest w GH1 i GH2 bo jest pelna kontrola. Ale w GF1 i G2 tez sie da - jest suwak.

A jesli chodzi o dzwiek 20mm i 45mm - zewn. mikrofon to niweluje. Ten halas jest najbardziej slyszalny w G2.
    W GH1 jest duzo lepiej, a GF1 tak pomiedzy, ale blizej GH1.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 23-11-2010 o 13:13 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Początki nałogu

Domyślnie

gietrzy,
    widocznie jest Was dwóch;-), którzy wiecie o co chodzi
    Oczywiście jest na pewno więcej oblatanych w temacie - wszystkim nieujętym w tym poście... zwracam honor w góry.

Kilka kwestii muszę wyprostować:
    1. Cykałam dobre ostatnie kilka lat nikonem, ostatnio d300s canonem - kiedyś dawno. Jetsem przyzwyczajona do celności, szybkości - wiem, że mam dość spore oczekiwania

2. Filmy ...są dla mnie zupełnie marginalne... nie wykluczam, że może się przydarzyć jakaś potrzeba, ale... raczej z rzadka (bardzo rzadka) - więc jeśli jakość AF w naleśniku 20mm jest przeszkodą tylko w filmach - temat staje się dla mnie pomijalny.
    W gruncie rzeczy chciałabym trochę "powalczyć" w streecie, wielka pucha z lustrem tak przyciągała spojrzenia, że... nie umiałam:rolleyes: AF naleśnika da radę powalczyć na ulicy?

3. Tak sobie jeszcze myślę... czy gdyby kupować zooma, to czy jakis dłuższy też istnieje i jest równie dobry optycznie/stabilizacyjnie i Af-owo?

4. Tak się zastanawiam... jako kompletny nowicjusz w temacie tych "maluszków" - gdzie się kupuje szkła dodatkowe do tego systemu m4/3?Na allegro pustki, w sklepach niewiele lepiej.... macie jakieś tajne źródła??

Czy ktoś ma jakies doświadczenie zakupowe z amazon.co.uk - w sensie czy przesyłki dochodzą, czy nie trwa to zbyt długo, jak z realizacją gwarancji itp

Znalazłam tam GF1 z 20/1.7 za 510 funtów (ze wszystkimi opłatami) - to jest jakoś 700zł taniej niż w PL
    No ale...nie mam wprawy i czuję sporą tremę

PS oczywiście będzie czarny8) - bo rasowy, a poza tym ...czarny...wyszczupla

Gdyby ktoś szukał Pena EP1 - to Euro ma chyba dobrą ofertę? - dodają lampke za 1zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Co to znaczy? Bo jakos przestalem ostatnio sledzic watki Samsungowe?
    http://www.dpreview.com/members/3601...orums/Messages

Ten pan wydaje się być bardzo dobrze poinformowany co się dzieje w Samsungu.
    Być może nawet jest to insider.

AF- wylaczasz continuous. Zamiast tego - od czasu do czasu naciskasz spust migawki - wtedy ustawi ostrosc tam gdzie chcesz.
    Dokładnie tego używam. Bardzo fajna sprawa.

A jesli chodzi o dzwiek 20mm i 45mm - zewn. mikrofon to niweluje.
    I wszystkie firmy robią wszystko by taki dodatkowy gadżet dokupić.
    Przy okazji: jaki był symbol tego "słynnego" mic'a Sennheisera, tak popularnego wśród Canonierów?
    1. Cykałam dobre ostatnie kilka lat nikonem, ostatnio d300s Jetsem przyzwyczajona do celności, szybkości - wiem, że mam dość spore oczekiwania
    GH2 z 14-45 lub 14-140 = Nikon fast

W gruncie rzeczy chciałabym trochę "powalczyć" w streecie,
    GF2, 14/2.5 lub 20/1.7

3. Tak sobie jeszcze myślę... czy gdyby kupować zooma, to czy jakis dłuższy też istnieje i jest równie dobry optycznie/stabilizacyjnie i Af-owo?
    LumixG 45-200 - rewelacyjny, za psie pieniądze
    LumixG 100-300 - pierwsze sample dają jasny przekaz: 300mm nie jest rewelacyjne (jak pozostałe szkła Panasa), IS daje radę na 1/60. Poniżej sampli nie widziałem.

Te szkła błagają o puszki G/H. Są dużo za duże do GF.

4. Tak się zastanawiam... jako kompletny nowicjusz w temacie tych "maluszków" - gdzie się kupuje szkła dodatkowe do tego systemu m4/3?Na allegro pustki, w sklepach niewiele lepiej.... macie jakieś tajne źródła??
    Alle, fora, ebay.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-11-2010 o 13:49 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Z bezlusterkowych tylko GF1 (ewentualnie PEn jakiś) wszytskie wymienione - odpadają, raz ,że brzydale, dwa takie bardzo nijakie - ni to kompakt ni lustrzanka, dla moich obencyh sprecyzowanych celów za duże przede wszystkim!

GF2... wygląd bardzo OK, ale... dotykowy ekran - oj nie! Zresztą poczytałam sporo ostatnio i jakoś bardziej go na forach widzą jako downgrade niz upograde w stosunku do GF1, niestety. nie jedyny to przypadek ostatnimi czasy, zresztą... To samo czytuje i widzę w odniesieniu do LX3/LX5. Nowe nie zawsze oznacza lepsze.

Jaki optycznie jest olkowy 14-150?

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

9-18 jest fajne i szybkie, ale do tego aż się prosi o 14-150 (też z MSC czytaj szybki AF).
    Jednak jako pierwsze szkło taki ambasador (credits: Sony) m/43 wybrałbym Panasa 20/1.7 - to jest po prostu rzeźnik i lowlight i IS (z Olkiem) w jednym.
    oki większość szkieł rozumiem, tylko nie bardzo jednego wyboru.
    20mm zamiast 14mm (parametry tech. zrozumiałe). jestem miłośnikiem raczej szerokiego spojrzenia. taka mała rada z praktyki czy aby na 100% lepiej na początek 20mm ??

Dwa:
    ja raczej już amatorsko z lekkim zacięciem... chyba nie muszę mieć najlepszej jakości. oczywiście nie mówię "nie"
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Strona 88 z 194 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098138188 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów