Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

:-D

O AF w 20mm z korpusem Panasa powiem tylko tyle - jak robie zdjecia dzieciaka w ruchu - to na 10 strzalow zawsze mam kilka ostrych. Oczywiscie mowie o otwartym szkle (1.7-2.0) oraz malej odleglosci.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie zapominaj o NX; gościu, który jest o jeden stopień wyżej od Daniela
    Co to znaczy? Bo jakos przestalem ostatnio sledzic watki Samsungowe?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Co do obiektywów, to 20/1.7 rozczarowuje w video, szuka ostrości na AF i słychać bzyczenie na filmach, dlatego robię już nim tylko w MF
    Potwierdzam, ale jest inne rozwiazanie!

AF- wylaczasz continuous. Zamiast tego - od czasu do czasu naciskasz spust migawki - wtedy ustawi ostrosc tam gdzie chcesz. IDEALNY do tego jest ekran dotykowy, nic bardziej intuicyjnego.
    Oczywiscie na pelnym otworze nie zrobisz w ten sposob kogos w ruchu OD i DO ciebie. Czyli zblizajacego sie i oddalajacego. Ale wtedy po prostu mozesz przymknac szklo, tu najlatwiej jest w GH1 i GH2 bo jest pelna kontrola. Ale w GF1 i G2 tez sie da - jest suwak.

A jesli chodzi o dzwiek 20mm i 45mm - zewn. mikrofon to niweluje. Ten halas jest najbardziej slyszalny w G2.
    W GH1 jest duzo lepiej, a GF1 tak pomiedzy, ale blizej GH1.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 23-11-2010 o 13:13 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Początki nałogu

Domyślnie

gietrzy,
    widocznie jest Was dwóch;-), którzy wiecie o co chodzi
    Oczywiście jest na pewno więcej oblatanych w temacie - wszystkim nieujętym w tym poście... zwracam honor w góry.

Kilka kwestii muszę wyprostować:
    1. Cykałam dobre ostatnie kilka lat nikonem, ostatnio d300s canonem - kiedyś dawno. Jetsem przyzwyczajona do celności, szybkości - wiem, że mam dość spore oczekiwania

2. Filmy ...są dla mnie zupełnie marginalne... nie wykluczam, że może się przydarzyć jakaś potrzeba, ale... raczej z rzadka (bardzo rzadka) - więc jeśli jakość AF w naleśniku 20mm jest przeszkodą tylko w filmach - temat staje się dla mnie pomijalny.
    W gruncie rzeczy chciałabym trochę "powalczyć" w streecie, wielka pucha z lustrem tak przyciągała spojrzenia, że... nie umiałam:rolleyes: AF naleśnika da radę powalczyć na ulicy?

3. Tak sobie jeszcze myślę... czy gdyby kupować zooma, to czy jakis dłuższy też istnieje i jest równie dobry optycznie/stabilizacyjnie i Af-owo?

4. Tak się zastanawiam... jako kompletny nowicjusz w temacie tych "maluszków" - gdzie się kupuje szkła dodatkowe do tego systemu m4/3?Na allegro pustki, w sklepach niewiele lepiej.... macie jakieś tajne źródła??

Czy ktoś ma jakies doświadczenie zakupowe z amazon.co.uk - w sensie czy przesyłki dochodzą, czy nie trwa to zbyt długo, jak z realizacją gwarancji itp

Znalazłam tam GF1 z 20/1.7 za 510 funtów (ze wszystkimi opłatami) - to jest jakoś 700zł taniej niż w PL
    No ale...nie mam wprawy i czuję sporą tremę

PS oczywiście będzie czarny8) - bo rasowy, a poza tym ...czarny...wyszczupla

Gdyby ktoś szukał Pena EP1 - to Euro ma chyba dobrą ofertę? - dodają lampke za 1zł.
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Co to znaczy? Bo jakos przestalem ostatnio sledzic watki Samsungowe?
    http://www.dpreview.com/members/3601...orums/Messages

Ten pan wydaje się być bardzo dobrze poinformowany co się dzieje w Samsungu.
    Być może nawet jest to insider.

AF- wylaczasz continuous. Zamiast tego - od czasu do czasu naciskasz spust migawki - wtedy ustawi ostrosc tam gdzie chcesz.
    Dokładnie tego używam. Bardzo fajna sprawa.

A jesli chodzi o dzwiek 20mm i 45mm - zewn. mikrofon to niweluje.
    I wszystkie firmy robią wszystko by taki dodatkowy gadżet dokupić.
    Przy okazji: jaki był symbol tego "słynnego" mic'a Sennheisera, tak popularnego wśród Canonierów?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    1. Cykałam dobre ostatnie kilka lat nikonem, ostatnio d300s Jetsem przyzwyczajona do celności, szybkości - wiem, że mam dość spore oczekiwania
    GH2 z 14-45 lub 14-140 = Nikon fast

W gruncie rzeczy chciałabym trochę "powalczyć" w streecie,
    GF2, 14/2.5 lub 20/1.7

3. Tak sobie jeszcze myślę... czy gdyby kupować zooma, to czy jakis dłuższy też istnieje i jest równie dobry optycznie/stabilizacyjnie i Af-owo?
    LumixG 45-200 - rewelacyjny, za psie pieniądze
    LumixG 100-300 - pierwsze sample dają jasny przekaz: 300mm nie jest rewelacyjne (jak pozostałe szkła Panasa), IS daje radę na 1/60. Poniżej sampli nie widziałem.

Te szkła błagają o puszki G/H. Są dużo za duże do GF.

4. Tak się zastanawiam... jako kompletny nowicjusz w temacie tych "maluszków" - gdzie się kupuje szkła dodatkowe do tego systemu m4/3?Na allegro pustki, w sklepach niewiele lepiej.... macie jakieś tajne źródła??
    Alle, fora, ebay.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-11-2010 o 13:49 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Z bezlusterkowych tylko GF1 (ewentualnie PEn jakiś) wszytskie wymienione - odpadają, raz ,że brzydale, dwa takie bardzo nijakie - ni to kompakt ni lustrzanka, dla moich obencyh sprecyzowanych celów za duże przede wszystkim!

GF2... wygląd bardzo OK, ale... dotykowy ekran - oj nie! Zresztą poczytałam sporo ostatnio i jakoś bardziej go na forach widzą jako downgrade niz upograde w stosunku do GF1, niestety. nie jedyny to przypadek ostatnimi czasy, zresztą... To samo czytuje i widzę w odniesieniu do LX3/LX5. Nowe nie zawsze oznacza lepsze.

Jaki optycznie jest olkowy 14-150?
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Uprawnienia umieszczania postów