Strona 90 z 194 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

dla mnie sprawa prosta:
    -- stabilizacja (wiem jak to sie przydaje i wiem jak tego brakuje
    -- obiektywy bez stabilizacji sa mniejsze i lżejsze
    -- przekonała mnie tez wbudowana lampa, tzn jej konstrukcja. niby malutka ale ułatwia błysk w górę a nie po gałach i wg testów jakie gdzieś w sieci widziałem nie wyglada to źle
    kupiłem sobie zewn. lampe do canona i nie szło robić innych fotek jak z odbitym swiatłem. inne mi wogóle nie pasowały.
    -- nie widze róznicy w jakości zdjęć, tzn są ale tak minimalne, ze dla mnie nie ma
    hmm... chyba więcej grzechów nie pamietam. te są najważniejsze.
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki za wskazanie Twoich priorytetów

Głośno rozważając powyższe z mojego punktu widzenia...
    pozostał w zasadzie element lampki.. Szczerze powiedziawszy nie próbowałam odpalać jej EPL1 a Gf1 nie miałam w rękach, zatem udałam się...do źródeł:

EPL1 - http://www.dpreview.com/reviews/OlympusEPL1/page3.asp

GF1 - http://www.dpreview.com/reviews/panasonicgf1/page3.asp

Jak dla mnie obie są dość podobne w sensie kąta ustawienia względem fotografowanego obiektu - ale może są jakieś bardziej subtelne różnice?

Stabilizacja - wiadomo - lepiej jak jest niż gdy jej nie ma, są też stabilizowane obiektywy, choć szkoda, że nie wszystkie Z tego co widzę w opisie kit zoom 14-45 (ponoc lepszy od 14-42) jest lekki - 200g i malutki - 6cm.
    Zupełnie nie chcę nikogo przekonywać do tego czy innego aparatu - wręcz wydaje mi się, że którykolwiek się kupi, będzie OK.
    Po prostu szukam jakiegoś racjonalnego wyjasnienia szaleństwa finansowego jakie zamierzam popełnić
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOKIN Zobacz posta
    Po prostu szukam jakiegoś racjonalnego wyjasnienia szaleństwa finansowego jakie zamierzam popełnić
    Sam byłem w tej sytuacji, więc, żeby usprawiedliwić Twoje wyrzuty sumienia, mogę Ci powiedzieć, że nie żałuje ani złotówki za GF1 i 20 1.7 i 14-45, braku stabilizacji na razie nie odczułem ani razu, bo w 20 robię na 1.7 - 2.0, a ten drugi ma, poza tym zobaczysz jak to jest wziąć kilogramowy statyw mini

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    zobaczysz jak to jest wziąć kilogramowy statyw mini
    Dokladnie

http://www.youtube.com/watch?v=EDXJNjpm7j8

http://www.trek-tech.com/products/trekpods.html
    Pozdrawiam!

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

ja podałem swoje spostrzeżenia
    fajny statyw ale drogi no i bezużyteczny w knajpie ... po "2ch drinkach" w szczególności jak jeszcze prosisz kogoś o zrobienie fotki :P
    nie wiem jak sie mają w tej sytuacji jasne obiektywy. nigdy nie miałem. dopiero pierwszy jasny obiektyw mam w Lx3'ce. no i oczywiście kolejny z pen'em będzie
    co do lampy ja jeszcze nie wymacałem jej i nie porównałem. w necie zwrócili uwagę tylko w e-pl1 na tę lampę. mi osobiście wydaje się, że tylko w e-pl1 uzyskam max kąt ustawienia lampy.
    no i dla jasności powtórzę jeszcze raz:
    cena e-pl1 jest chyba najniższa. róznicy w fotach JA osobiscie nie zauważe, by lecieć po inny aparat m4/3. w tej cenie Olek daje mi stabilizację z której korzystam i brakowało mi w canonie (nauczyłem sie ztrzelać bez, ale.. chcę teraz mieć). rozwiązanie techniczne lampy wydaje mi się najlepsze (subiektywnie). sprawdzę, czy w innych nie jest tak samo i dam znaka, wię po co przepłacać ??
    myślałem o Samim ale obiektywów brak (oczywiście w tej chwili). lampy brak ale za to można fajną kupić zewnetrzną, taką minimi z regulacja kąta. sprawa obiektywów przeważyła !!

Skrabie sama napisałaś:
    "wręcz wydaje mi się, że którykolwiek się kupi, będzie OK."
    więc wybieram, ten aparat który wg mnie daje mi najwiecej i w wyborze swym nie krytykuję inne aparaty (broń boże)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    a możesz kupić dwa??
    Niestety, ztc się orientuję nie może.

napisz z własnego doświadczenia, czy E-PL1 poradzi sobie w ciemnawej knajpce z ostrością bez tej cholernej lumpy wspomagającej i bez flash'a ??
    pomijam szumy, zapomnijmy o takim, czy innym WB.
    chodzi mi o to czy przez szukanie ostrości nie umknie mi mina, poza, moment czy ciekawa sytuacja ??
    Nie odpowiem ci na to pytanie ponieważ nie byłem jeszcze w knajpie z Oly.
    Natomiast w całkiem dużym pokoju, przed 21. przy zgaszonym świetle, włączonym tylko 21" TV GF1 na 3200, f/1.7, 1/20s już ma problemy i nie mogąc ustawić AF w punkcie wybranym przez użytkownika automatycznie ustawia ostrość na "wszystko"/hiperfokalną.
    Na podstawie powyższego stwierdzić można (czysto teoretycznie), że PEN by poległ.

-- obiektywy bez stabilizacji sa mniejsze i lżejsze
    To jest kompromis, szkła Oly są troszku gorsze w narożnikach od potworów Panasa (9-18, 14-150 vs. 7-14, 14-140). Ostatnio na forum olympusa dokładnie to pokazał na samplach JerryR.
    Czysto teoretycznie (nie sprawdzałem) IS Panasa będzie skuteczniejszy od wbudowanego w Oly.
    Do ciebie musi należeć decyzja czy latać z miniaturką Nikkora 14-24 czy poświęcić jakość obrazu na krawędzi i/lub światło i mieć lżejszy plecak i w przy odrobinie wprawy/doświadczenia obejść ograniczenia ograniczonej optyki.

Początki nałogu

Domyślnie

Rozważamy tylko, tak sobie gawędzimy. O krytyce mowy nie ma, bo ideałów też nie ma
    Cena oczywiście też jest argumentem - dla mnie bardzo ważnym! Stąd te rozterki, rozmyślania itd Kombinuję od kilku dni jak wydać najmniej... ale
    Jednak chyba poświęcę troche złotówek na nieco wygodniejszą obsługę via pokrętło, bo zmiana przysłony pokrętłem (GF1) to jeden ruch, a zmiana przez guziczki (EPL1) to ....przynajmniej 3-4 kliknięcia.
    Po żadnej wbudowanej lampie cudów się spodziewać nie można, czy to w kompakcie czy w lustrzance. Choć oczywiście lepiej, aby taka awaryjna możliwość była.

Co do obiektywów - najlpiej jak są mega jasne i stabilizowane jednocześnie ...ale nie można mieć wszystkiego. Choć połaczenie pena i 20mm/1.7 daje realnie taką możliwość.
    Ja miałam same jasne szkiełka 1.8 - 2.0 - 2.8 bez stabilizacji - tam gdzie brakło światła tak naprawdę, zamiast stabilizacji przydałby się stawyw, tyle, że... kto by to nosił, rozkładał itp.
    Inna sprawa, że w lustrzance samo kadrowanie przez wizjer daje nieco bardziej stabilną pozycję startową dla combo - człowiek-maszyna, kadrowanie przez LCD... dla mnie jest... tajemnicą na razie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Natomiast w całkiem dużym pokoju, przed 21. przy zgaszonym świetle, włączonym tylko 21" TV GF1 na 3200, f/1.7, 1/20s już ma problemy i nie mogąc ustawić AF w punkcie wybranym przez użytkownika automatycznie ustawia ostrość na "wszystko"/hiperfokalną.
    .
    Lampeczka wspomagania włączona?
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 25-11-2010 o 00:08 Powód: Automerged Doublepost
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

twoje rozterki są także moimi... generalnie zmieniam zdanie co kilka minut
    z tym, że przekonany jestem bardziej do e-pl1...
    choć muszę jedno powiedzieć (przyznam sie bez bicia) dopiero od Was dowiedziałem się, że Pan 14-45 jest ze stabilizacją...
    qierwa wracam do punktu "0"

aaaaaaa

Początki nałogu

Domyślnie

Ooo jak dobrze wiedzieć, że człowiek nie jest sam w tym paraliżu decyzyjnym:-D

generalnie cokolwiek człowiek kupuje i ma kilka opcji do wyboru, dobrze jest mieć grupe wsparcia:-D

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

ja i tak uważam, że Pasikonik robi lepiej sprzęt.
    Olek, to miało być mniejsze zło... ale już sam nie wiem.
    dobrze, że mi się nie spieszy a czas w takim przypadku jest moim sprzymierzeńcem.
    może będą wkrótce jakieś promocje a może jakieś nowości.
    zdania jeszcze nie zmieniłem ale czuję, że mam wątpliwości

Strona 90 z 194 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów