chodzi, chodzi tyla że wolno w stosunku do innych stron (ale to nie w temacie).chodzło mi bardziej nie o patenty, czy innowacje a raczej poszerzenie funkcjonalności.
pierwsze co mi przychodzi, to lampa wspomagająca focus.
może mocniejszy flash, lub orientacja fotek (chyba tego nie ma).
moze gabaryty.
dla mnie fajnym patentem jest pasikonik gf2, tzn jego dotykowy monitor.
ja się trochę tego boję. juz 2a razy w telefonie wymieniałem. co nie znaczy, że nie jest to fajne i łatwe w obsłudze.
było Lustro jest panasonic lumix Lx3
Patrząc przez pryzmat LX3 czy GF1 (super AF, w wypadku nie udanej próby z automatu przejście na hiperfokalną) zapomniałem o tej lampce. Rzeczywiście czasami skuteczna, ale dzieci nie za bardzo by nie powiedzieć wprost lubią jak im się wali po oczach.
OK, pod koniec tygodnia przetestuje na low light hardcore czy jest to potrzebne w e-pl1,
po drugie nie spodziewałbym się tej lampki bo producent ma o wiele lepsze rozwiązanie (niestety droższe) o nazwie VF-2, przez przypadek nie kupiłem i tego do e-pl1
Zewnętrzna lampa to imho podstawa, ale bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie rozwiązanie z e-pl1 - w necie jest dużo sampli gdzie lampeczka przytrzymana palcem wali w sufit i... fotki są dobrze naświetlone. Większa GN udupiła by i tak słabą baterię.
Nie pamiętam (mam już przekręcone) czy to jest. Musisz jednak pamiętać, że e-pl1 to konstrukcja budżetowa i tu się tnie wszystko (dosłownie), rekompensuje to jednak:
- AWB
- filtr AA (1D classic deja vue)
- zapomniany (E10) a mega potrzebny one! touch CWB
- taka pierdoła a bardzo potrzebna: własna nazwa plików (u mnie zamiast img jest epl1)
- super fajny interface w iauto; przestawię menu na pl i przetestuję na targecie
- last but not least... CENA
Zawsze jest opcja G1 lnib na alle za 500 zł.
A ja mam takie pytanie...
pomijając jasność obiektywu, a co z tym związane i możliwość uzyskania małej GO, który z obiektywów panasonica nalezałoby wybrac do GF1 - 20/1.7 czy raczej kit-zooma 14-45?
Pomijam tez w tym momencie kwestię stabilizacji.
Pytam, bo gdzieś czytalam, że ten zoom bywa niedoceniany a dział dużo szybciej niż stałkaMożliwe? Jaki jest ten obiektyw optycznie?
No i czy ktoś mógłby pokazac jakies foto takiego zestawu (z zoomem) w odniesieniu do jakiejś realnej wielkości - np... szkolengo zeszytu albo... małego kartonu mleka??
Chyba jednak...zamiast malutkiego LXa zakupię ciut więszego GF1...
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Dużo, dużo szybciej. Imho najlepszy kit 28-90 ever. Niestety był tak dobry, że Panas pokazał następcę 14-42, ztcp gorszy optycznie... pozostaje polować na alle czy na forach.
Zadzwonię do kumpla, kupię mleko, powinienem pokazać coś we czwartek.
BTW. forum olympusa czy lumixg to lepsze miejsce na takie pytania. Tu, ten system jest... hmm... obcy.
LX5 mnie rozwalił (sample MariuszaJ), weź jeszcze pod uwagę E-PL1 w zestawie z 14-150; małe, rewelacyjnie szybki AF, super ostrość i kolory, stabilizacja w korpusie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Rozważam albo GF1 (najbardziej mi się podoba, a wiadomo, że ...trochę kupuje się oczami!) albo EP2. Dlaczego nie EPL1? Nie dlatego, że jest "budżetowy" - w sumie każdy woli wydac mniej...ale brakuje mi tam pokrętła - takiego żeby bez klikania w menu zmieniac np. przysłonę. Tak naprawdę w 99% używam trybu preselekcji przysłony - więc jedno pokrętło mi starczy, ale...brak pokrętła w ogóle może być uciążliwy. Stąd EP2 jako opcja wyboru, a nie Epl1.
Trochę na szali leżą...:
1. Szybszy AF w GF1 vs Stabilizacja w korpusie w Olkach
2. Lepszy LCD w GF1 vs Lepszy wizjer optyczny dla Olków
Jakość samych fotek...? Hmm pewnie jak zawsze...decyduje ten ludek za aparatem
Czy ten best kit ever to ten z poniższego zestawu?
http://www.fotoit.pl/index.php?site=...at=139&id=1772
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Jeden wieczór focenia i się przyzwyczaisz. Ja frycowe zapłaciłem jak nie wyłączyłem po filmikach af-c i fajne fotki poszły...
Zawsze wiedziałem, że dokupię Olka do GF1. VF-2 nie widziałem, ale kumpel ma G1 i da się z tym żyć, tzn. nie myślałem, że będzie tak dobrze (choć do VF-2 czy GH2 daaleko).
Imho w pierwszej generacji zdecydowanie łatwiej uzyskać lepsze kolory z Oly. Zdecydowanie łatwiej, niezależnie czy pod 2700, daylight czy flash.
Mała podpowiedź: na GF1 używam stylu obrazka Smooth (-1, -2, 0 lub 1, -2) i w połączeniu z CWB jest naprawdę OK.
Tak, to ten. Lepszość widać po poziomie ostrości w narożnikach. Z autopsji wiem, że AF ma cholernie szybki.
Ostatnio edytowane przez grzeSiuu ; 23-11-2010 o 12:28 Powód: Automerged Doublepost
było Lustro jest panasonic lumix Lx3