Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Canon 17-55 mm BF/FF to jednak nie mity :(

Domyślnie

Czyli rozumiem, że podpięty do 50D zamiast do 40D wykaże się lepszymi wynikami, tak?

PS: dobrze, że nikkor jest sporo droższy, wstyd by było porównywać.. ;] (korciło i zajrzałem)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS2: ja nie wiem jak oni to mierzą, że kit sonego wypada lepiej?! Czy może nie powinno się porównywać tego z jakiś względów?

http://www.optyczne.pl/202.4-Test_ob...87_obrazu.html
    Ostatnio edytowane przez marceleqs ; 15-11-2010 o 01:46 Powód: Automerged Doublepost
    50D + 17-55/2.8 IS USM

darkon
    Guest

Domyślnie

Pobawiłem się trochę z płaskimi powierzchniami, tak jak ktoś sugerował, słynna karta,bateryjki itp i obiektyw wykazuje jednak BF, dlatego twarze na moich zdjęciach, na które było celowane są nieostre. I proszę nie piszcie, że to wina wielkości przedmiotu na który było ostrzone bo jakoś dziwnie 85 f1.8 i 70-200 f4 nie ma kłopotów z prawidłowym ustawieniem ostrości.

Coś już napisał

Domyślnie

Kolego, w takim razie nie pozostaje nic innego, jak kalibracja szkła. Koszt około 200 zł w serwisie na Żytniej, o ile dobrze pamiętam.
    EOS 50D 40D + C50 1,8 + kit + 17 - 40L + 28-135 USM 70-200 f4L + 28 f2,8 + Samyang 8mm + Tamron 17-50 VC + 420 + 430 EX + Eos 3

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez valdoo Zobacz posta
    Kolego, w takim razie nie pozostaje nic innego, jak kalibracja szkła. Koszt około 200 zł w serwisie na Żytniej, o ile dobrze pamiętam.
    122 zł + przesyłka w obie strony.
    Entuzjastyczny Neofita

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marceleqs Zobacz posta
    Czyli rozumiem, że podpięty do 50D zamiast do 40D wykaże się lepszymi wynikami, tak?
    Oczywiście że tak. Ale nie na zdjęciach robionych w JPEG S

PS: dobrze, że nikkor jest sporo droższy, wstyd by było porównywać.. ;] (korciło i zajrzałem)
    A korciło cię na tyle, żeby sprawdzić jaką rozdzielczość mają matryce w aparatach na których testowali oba obiektywy (20D vs D200)?
    Nikon ma kilka lepszych obiektywów niż odpowiedniki Canona, ale akurat 17-55/2.8 nie musimy się wstydzić.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

na stronce optycznych w faq jest opisane jak testuja te obiektywy. teraz juz wiem, ze te testy sa "o kant d..y rozbić" i nic nie wnoszą. jakiekolwiek porownania jakosci obiektywu ich metodami na roznych puszkach to absurd..
    50D + 17-55/2.8 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    akurat 17-55/2.8 nie musimy się wstydzić.
    Ze względu na cenę i stabilizację można nawet uznać, że jest lepszym obiektywem od Nikkora. To jedna z bardzo już nielicznych rzeczy, która może kogoś utrzymać w systemie.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marceleqs Zobacz posta
    na stronce optycznych w faq jest opisane jak testuja te obiektywy. teraz juz wiem, ze te testy sa "o kant d..y rozbić" i nic nie wnoszą. jakiekolwiek porownania jakosci obiektywu ich metodami na roznych puszkach to absurd..
    no nie wnoszą pewien pogląd w zagadnienie i z pewną dozą zaufania można wiedzieć czego się spodziewać, a resztę trzeba zweryfikować już "na żywo". zresztą nikt nigdzie nie mówił, że testy na optycznych należy traktować jak biblię.
    Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Według optycznych C85/1,8 ma znikomą aberrację na 1,8

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Według optycznych C85/1,8 ma znikomą aberrację na 1,8
    no i...? jest punkt 11 podsumowanie, gdzie na końcu masz przykładowe zdjęcie.
    proszę bardzo:
    Kod:
    http://pliki.optyczne.pl/can85/can85_fot7.jpg
    można sobie podejrzeć i ocenić - czyż nie?
    ja się na aberacjach nie znam, ale widywałem większe ;-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów