Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 215

Wątek: Oficjalny foto/wątek Panasonic DMC-LX3/Leica D-LUX 4

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pociągnę ten offtop, bo całkowicie się z Tokin zgadzam.

Lustrzanka (czy jakieś niekieszonkowe u43) przede wszystkim tam, gdzie kompakty nie wyrabiają - UWA, płytka GO, ruch, ciemnica.

Tania lustrzanka z jeszcze tańszym kitem to zakup dość kontrowersyjny, pachnący lans-potrzebami.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Tania lustrzanka z jeszcze tańszym kitem to zakup dość kontrowersyjny, pachnący lans-potrzebami.
    A wg mnie bezsensowny, przy tym ca daja PENY i Lumixy w u43, czy NX Samsunga.
    To juz nawet NEX'a lepiej wtedy kupic.
    Pozdrawiam!

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat:
    Napisał MariuszJ

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A wg mnie bezsensowny, przy tym ca daja PENY i Lumixy w u43, czy NX Samsunga.
    To juz nawet NEX'a lepiej wtedy kupic.
    Tak.
    Jednak w świadomości ludu - takiej uśrednionej do średniej krajowej... to dalej lustrzanka potrafi więcej i "robi" lepsze zdjęcia. Przeciętny Kowalski, który nie ma świadomości co mu potrzeba i co mu będzie pasować, nadal tkwi w przekonaniu, że te same 2000-2500zł wydane na lustrzankę będą lepszą opcją niż wydane na cokolwiek innego. Taki przeciętny Kowalski nie wie co to przysłona, nie wie co to ISo, nie chce nawet tych rzeczy wiedzieć. Mając 2000 - 2500zł i chęć zakupu aparatu na pewno sięgnie po lustrzankę, bo ...przeciez apriori robi ona lepsze foty. To, że za tę kwotę dostanie ciemny kit - nic mu nie przeszkadza, bo on nie wie czym się różni ciemny kit od jasnej stałki.

Żeby było jasne nie mam nic przeciw temu, że ktoś się decyduje na małą, najtańszą lustrzankę, w momencie jak planuje do niej podpiąć jakieś sensowniejsze szkiełko (choćby po jakimś czasie). Jednak zakup najtańszych lustrzanek z najtańszymi kitami - dla mnie mija się z celem. Lustrzanka ma z założenia być rozwojowa, a KIT taki nie jest. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy kompakty są w pełni manulane, ISO 800 i 1600 stały się używalne nawet w najmniejszych pudełkach, AF radzi sobie całkiem nieźle, a bezlusterkowce zezwalają nawet na więcej...!

Ale... o czym był ten wątek?;-)
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Podziwiam Was, że chce się Wam tyle gadać zamiast zająć się zdjęciami

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Podziwiam Was, że chce się Wam tyle gadać zamiast zająć się zdjęciami
    Ja jestem usprawiedliwiona
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Początki nałogu

Domyślnie

MariuszJ - dzięki za odp. w kwestii lx5. W tej chwili ten kompakt to chyba najlepszy na rynku foto kompromis wielkości, uniwersalności i jakości obrazka.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeszcze jest EX1, calkiem calkiem, choc mniej ostry, ma odchylany LCD, a filmy nagrywa jedynie w VGA.

Jak isc wyzej, to bezlustrowce. Troche wieksze, z nalesnikami niewielkie, z zoom'ami wieksze.

A przepraszam, jeszcze sa kompakty z matryca APS-C i wbudowana stalka:
    - SIGMY DPx
    - Leica X1
    - zapowiadany, nadchodzacy na wiosne - Fuji X100

Stala ogniskowa, lepsza matryca, slabszy AF (DPx, X1, ponoc w X100 ma byc na duzo lepszym poziomie, zobaczymy).
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Prócz EX1, nie możemy zapominać (szczególnie na forum Canona ) o S95.

Myślę, że każdy z tych aparatów bardzo dobrze zaspokoi potrzeby na "niefikuśne" zdjęcia.

Jeżeli chodzi o klasę Canona G czy podobne (Nikona P7000) - tu już wolałbym nabyć Pena.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    nie możemy zapominać (szczególnie na forum Canona ) o S95
    Rzeczywiscie, nie wiem, jak moglem zapomniec o ulubiencu Kena Rockwell'a
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa