Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Fenomen pudełka

Talking

Ja też tak mam... Trzymam prawie wszystkie pudła z elektroniki... I też nie wiem dlaczego... Na to pytanie zapewne odpowiedzą marketingowcy firm, których produkty kupujemy pudło ma być ładne, ma przyciągać uwagę, no i w końcu masz je pokochać

w sumie to chyba zastanowię się nad tym zjawiskiem bo sam się teraz zastanawiam po co je trzymam ale motyw ekonomiczny jest tu chyba najważniejszy i tego się trzymam

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    ZAWSZE trzymam boxy, kazda ulotke, nawet folie oryginalna w ktora byl zawiniety szprzet. Ktos moze sie smiac, plakac, turlac sie po podlodze z braku zrozumienia - prosze bardzo. Jednak ZAWSZE ma to swoje znaczenie w sprzedazy, w cenie i ilosci chetnych czy wyboru kupujacego, ktory widzi gdzies ogloszonego sprzeta BEZ i Z boxami. Kiedys kupilem w dawnych DOS'owych latach karte GUS'a (slynne gravis ultrasound), kosztowala mnie chyba 40zl w okazyjnej cenie wtedy. Karte trzymalem gdzies w szafie do chyba 2008 roku zapomniana calkiem, wystawilem ja na allegro od 1zl i z tego co pamietam sprzedala sie za ponad 200zl... A widzialem inne bez boxu schodzily po 20-30zl.

Takie sytuacje moge mnozyc, gdzie jakies tam dawne starocie sprzedawalem niedowno za niezla kase, wlasnie z powodu "CIB" - Complete in Box Nawet gry na Nintendo NES, ktore mialem z dawnych lat sprzedawalem dzieki CIB za cene 10x tyle, co golce u innych sprzedawcow.
    Ale tu opisujesz niejako reakcję na zjawisko - ludzie chcą pudełek, pudełka zwiększają cenę, więc trzymamy pudełka. A mi chodzi o nurtującą mnie kwestię "po cholerę komuś kawał kartonu".
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przeciez sam sobie odpowiedziales

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    A mi chodzi o nurtującą mnie kwestię "po cholerę komuś kawał kartonu".
    Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    pudełka zwiększają cenę, więc trzymamy pudełka.

Ludzie trzymaja pudelka, bo potem jest to zawsze CIB, lepiej sprzedac, lepiej wyglada, jest atrakcyjniejsze. Oni kupuja CIB, bo wiedza, ze kiedys beda chciec sprzedac i ten "CIB" bedzie wabikiem. W kolo macieju
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pomijam kolekcjonerow. Ale to raczej dziala na starocie, niz obecne sprzety. Znawca starocia wie ile znaczy cos KOMPLETNE, natomiast towary typowe elektroniczne jak juz ktos trzyma dla siebie, a nie jako "wabik sprzedazowy" kiedys, to juz raczej lekka mania.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 30-10-2010 o 00:36 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Robiłem porządki ( wiem, wiem ci co mnie znają nie uwierzą, a jednak ) i znalazłem dwa pudełka nówki sztuki oddzielnie od body i oddzielnie od obiektywu. I nie mogą sobie nijak przypomnieć gdzie jest ich zawartość. Dla mnie pudełko może mieć znaczenie tylko w jednym przypadku. Jeśli aparat ma wartość kolekcjonerską to pudełko na pewno podnosi jego wartość.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    ZAWSZE trzymam boxy, kazda ulotke, nawet folie oryginalna w ktora byl zawiniety szprzet. Ktos moze sie smiac, plakac, turlac sie po podlodze z braku zrozumienia - prosze bardzo. Jednak ZAWSZE ma to swoje znaczenie w sprzedazy, w cenie i ilosci chetnych czy wyboru kupujacego, ktory widzi gdzies ogloszonego sprzeta BEZ i Z boxami. Kiedys kupilem w dawnych DOS'owych latach karte GUS'a (slynne gravis ultrasound), kosztowala mnie chyba 40zl w okazyjnej cenie wtedy. Karte trzymalem gdzies w szafie do chyba 2008 roku zapomniana calkiem, wystawilem ja na allegro od 1zl i z tego co pamietam sprzedala sie za ponad 200zl... A widzialem inne bez boxu schodzily po 20-30zl.

Takie sytuacje moge mnozyc, gdzie jakies tam dawne starocie sprzedawalem niedowno za niezla kase, wlasnie z powodu "CIB" - Complete in Box Nawet gry na Nintendo NES, ktore mialem z dawnych lat sprzedawalem dzieki CIB za cene 10x tyle, co golce u innych sprzedawcow.

Opisujesz kolekcje/kolekcjonowanie - tak kazdy detal podnosci wartosci.
    Sprzedac dyskietke z napisem od markera Super Frog , a sprzedac pudelka z gra na amige Super Frog , to dwie rozne kwestie.
    Do tego dochodza rzadkosci i limitki - tzw biale kruki ;]
    Mnie jara sam fakt posiadania opakowania , lubie to macac i ogladac z kazdej mozliwej strony. Mam opakowania od wszystkiego w sumie

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Dla kupującego używany sprzęt w pudełku jest najwyraźniej nowszy - a jeszcze jak jest zapakowany jak "nówka" w folijki i druciki a do tego papierki i instrukcje....wow!

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Tak wyslalem 400D ,konsole Xbox i X360 - wszyszczy byli zdziwieni moja dbaloscia o sprzet i byli pewni ze kiupili nowki I te pytania :
    -pamietales ktory kabel w ktora folie ?

LOL

Aha , a pasek od 400D byl zaginany codziennie tak samo jak nowy po wyjeciu , wiec jak go zapakowalem wygladal jak nieuzywany .

Domyślnie

Nie handluję sprzetem, jednak wiele rzeczy łatwiej/drożej jest odsprzedac, gdy oddaje sie wszystko co dostarczył producent (pudełko, folie, styropiany...). Z drugiej strony kupując, również szybciej wybiore taką ofertę z kompletem.
    Kupiłem tylko jeden obiektyw bez pudła - sprzedający oświadczył że obniży cenę (chyba o 200PLN) jak zabiorę tylko zawartość a pudełko to on sobie zatrzyma (obiektyw był nowy sprowadzony pewnie przyleciał bez kartonu).

04-2008

Myślałem że może np. podczas przeprowadzki w kartonach jest bezpieczniej wszystko przewieść. Ale po przyniesieniu tego z piwnicy odechciewa sie pakowania, szybciej w folię bąbelkową i do plecaka
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

To producenci często wymuszają trzymanie pudełka.
    Nie jednokrotnie przy zakupie elektroniki słyszałem gwarancja ważna z oryginalnym pudełkiem. Szlak mnie trafiał zawsze aż w końcu nabrałem nawyku zachowywania pudełka czy potrzeba czy nie. Produkty w oryginalnych pudełkach są dobrze zabezpieczone. Przekonałem się o tym jak w Warszawie w podziemiach (WGE chyba się to nazywa) dwóch chloptasi rozładowywało monitory. Jeden stał na górze wejścia do przejścia podziemnego i z rozmachem rzucał monitorami na szyny dla wózków inwalidzkich. Rozmach brał taki że aż idąc drugim wyjściem obejrzałem się co to za huk Drugi na dole po zsunięciu ładował na wózek

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Pamiętam czasy jak zbierało się opakowania od zagranicznych papierosów i piwa...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów