Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Fenomen pudełka

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Fenomen pudełka

Tak się dziwnie złożyło, że (zwłaszcza ostatnimi czasy) dużo handluję sprzętem, głównie używanym. Oczywistym jest, że często dostaję maile z zapytaniem, czy np przy obiektywie są dekielki, osłona, czy może jest w komplecie filtr, itp itd. Najczęstsze jednak pytanie brzmi: "czy do *** jest pudełko?"

w miejsce *** należy oczywiście wstawić aktualnie sprzedawany sprzęcik. Początkowo się nie dziwiłem, pedantów jest na świecie sporo, ale z czasem zauważyłem, że fakt istnienia pudełka lub jego brak potrafi znacząco wpłynąć na cenę. WTF? O co chodzi z tymi pudełkami? Może wyjaśnicie?

(dodam, że wszystkie sprzęty mają dokumenty itp, więc argument uwiarygodnienia, że sprzęt nie jest kradziony odpada).
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Mnie też zadziwia ten fenomen. Wyobrażam sobie mieszkanie ludzi zbierających pudełka od wszystkich zakupionych sprzętu foto, agd, rtv, proszków do prania itp... Czy to występuje jeszcze gdzieś na świecie?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    [..](dodam, że wszystkie sprzęty mają dokumenty itp, więc argument uwiarygodnienia, że sprzęt nie jest kradziony odpada).
    Nie do końca. Wiarygodne dokumenty teoretycznie można załatwić (nie wiem, tak słyszałem), pudełka nijak nie dorobisz. Chyba to stąd.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może czas się przerzucić na sprzedaż pudełek?
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Domyślnie

Czy pudełka nigdzie nie dorobisz? Sporo ludzi odrazu te pudełka wyrzuca, więc wystarczy się po znajomych zakręcić i można je zdobyć. Mnie osobiście też wkurzają ciągłe pytania o pudełko. I chyba dla świętego spokoju trzymam niektóry pudełka, żeby przy odsprzedaży mieć spokój. Co kraj to obyczaj

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Według mnie działa to tak ze jak masz pudełko to sprzęt jest bardziej pewny,wiadomego pochodzenia i to działa na psychike...zresztą dzięki temu potem łatwiej sprzedać
    EOS + L i kupa gratów ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dla mnie sprzet "bez pudelka" jest o tyle podejrzany, ze wyrzucanie opakowania to nierzadki numer przy przywozeniu sprzetu spoza UE, wiec zeby uniknac cla. a o ile wiem potencjalnie mozliwe sie sytuacje, ze krajowi dystrybutorzy odmawiaja serwisowania takiego sprzetu.

tyle moje 0.02 EUR
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Wiarygodne dokumenty teoretycznie można załatwić
    To mi się kojarzy z czystymi książkami serwisowymi samochodów, których tak wiele na allegro Spryciarze z komisów kupują książkę, wyrabiają pieczątkę, uzupełniają wpisy i historia serwisowa autka jak marzenie

Generalnie jak sprzedawałem Canona 10-22 to równiez miałem wiele pytań o oryginalne pudełko. Niestety pudełko pewnie wyrzuciłem (nawet nie pamiętam) bo nigdzie nie mogłem go znaleźć. Dlatego do każdego następnego obiektywu czy aparatu, który nabyłem, opakowanie zachowałem na przyszłość

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A moze pudelko daje wrazenie ze jest to pelny komplet ? Jesli w pudelku jest styropianowa wytloczka na cos, a czegos tam nie ma - to ewidentnie bedzie widac ze czegos w tym "zestawie" zabraklo A tak to mozna sobie plus bo slowo zestaw to moze byc zestaw sprzedajacego a nie zestaw oryginalny producenta

Coś już napisał Awatar SeaMan
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

stwierdzam że też wole sprzęt który ma pudełko... dlaczego....? Chyba dla tego że mam tą namiastkę kupna nowego sprzętu, towar bez pudełka wydaje nam się mniej wartościowy
    450D+grip l C EF-S 18-55/3.5-5.6IS l C EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM l C EF 50mm f/1.8 II l C 380 EX

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów