Jak na raczkowanie to polecam Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej cześć I
Jak na raczkowanie to polecam Scott Kelby - Sekrety mistrza fotografii cyfrowej cześć I
Mam pytańko czy mógłby ktoś polecić książkę omawiające podstawy oświetlenia studyjnego? Coś na temat ustawiania lamp, stosowania softoboxów, blend, począwszy już od najprostszych kombinacji.
Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII
"Z pamiętnika lampy błyskowej" tyle że autor siedzi w Nikonie ... a tam błyskanie troche inaczej wygląda![]()
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
oczywiście, że nie mówimy o nielegalnych ale z wypowiedzi, która zacytowałem tego nie wynika i należy wyrażać się jasno. MP3 czy ebook to tylko forma dostarczenia książki czy utworu, a wielu ludzi ma skojarzenie mp3=nielegalne co jest skojarzeniem błędnym. Coraz więcej ludzi podobnie kojarzy torrent, rapidshare czy chomikuj.pl a przecież to jest tylko sposób udostępniania plików, który może być wykorzystany zgodnie z prawem. Samo korzystanie z tego nie czyni nas złodziejami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
po za tym wiele płyt czy książek można zakupić już w postaci MP3 czy ebooka.
Ostatnio edytowane przez xarfax ; 12-10-2010 o 11:29 Powód: Automerged Doublepost
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Według mnie ebooki doskonale się nadają do zorientowania o czym dokładnie jest książka - to jakby takie dłuższe przeglądniecie w księgarni. Osobiście znacznie mi wygodniej korzystać z formy papierowej, więc gdy książka mnie zaciekawia to kupuje wydanie papierowe.
Mam więc "Fotografie studyjną" w ebooku, ale po pobieżnym przeglądnieciu doszedłem do wniosku, że nie do końca to jest to czego szukam. Patrząc na m.in wiek książki i stara technologia opisana, choć mam świadomość że pewne kwestie są ponadczasowe.
Jakieś jeszcze inne propozycje zawierające kwestie o oświetleniu w studiu? Niekoniecznie musi być tylko o tym, może zawierać w sobie "spory" fragment, a całość żeby była wartościowa.
Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII
A jaką książkę polecacie z naciskiem na obróbkę kolorystyczną zdjęć i z naciskiem na naukę czytania zdjęcia z histogramu, bo jak rozumiem z histogramu można dużo wyczytać na temat zaburzenia balansu kolorów, ale jeszcze nie wiem, jak to dokładnie czytać i robię to na oko. Interesuję mnie tylko konkretne pozycje![]()