Witam !
Poszukuję jakieś dobrej książki o obróbce foto ( lightroom, photoshop ), zastanawiam się nad Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów co o tym myślicie ?? Podstawy lightrooma jak i photoshopa mam![]()
Witam !
Poszukuję jakieś dobrej książki o obróbce foto ( lightroom, photoshop ), zastanawiam się nad Adobe Photoshop Lightroom 2. Podręcznik dla fotografów co o tym myślicie ?? Podstawy lightrooma jak i photoshopa mam![]()
Ten podręcznik to fajna rzecz. Chętnie nabyłbym coś nowszego o LR3 - chociaż podstawy są podobne. Fajnie opisane poszczególne elementy, co i jak i z czym zjeść oraz wszystko poparte przykładami. Od organizacji katalogów w Library poprzez edycje w Develope po Prezentacje i organizację. Sam LR to świetna rzecz, a ta książka zawiera kilka bardzo przydatnych wskazówek - nawet takich na szybko. Ja polecam
#
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i mnie nie przekonał - nie mam 2 asystentów i 4 body, a widzę, że bez tego to się nie da ślubów robić wg tej książki ;P
#
Ostatnio edytowane przez pawciolbn ; 10-11-2010 o 22:17 Powód: Automerged Doublepost
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Mozecie Panowie podrzucic jakas okladke czy autora? W ksiegarniach jest duzo pozycji o obrobce a niestety wiekszosc z nich to tylko naciaganie...
500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII
Czy moglibyście polecić mi książke w której fachowo omówiono standardy fotografii portretowej? Przeglądałam w księgarni kilka książek ale nigdzie nie ma tzw klasyki, którą można jeszcze podobno spotkać w starych książkach do fotografii. Zatem jeśli znacie jakiś podręcznik do fotografii portretowej (podstawowej zasady przy pozowaniu, oświetleniu... cień itp) to będę wdzięczna pozdrawiam.
Mam pytanie, czy czytał ktos ksiązke "Oświetlenie portretowe w praktyce" ?
Ja czytałem. Powiem tak, całkiem fajna książka. Jest około 250 fotografii, które są dosyć szczegółowo opisane, jak zostały wykonane, a do tego jeszcze są schematy, które wyjaśniają wątpliwości. są wypisane zasady, sposoby i takie tam...
Oczywiście, że można czytać różnego typu poradniki i książki w internecie, wybór należy do Ciebie. Ale nie wiem czy będzie to tak dobre jak książka. Mnie łatwiej jest "uczyć się" i czytać różne rzeczy w książkach. Ja dostałem ją w prezencie.. zamów sobie u Mikołaja ;dd
5DmkII, 400D
24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
580exII, 300EZ
też szukałem, ale powiem Tobie, że ciężko znaleźć jeden dobry "podręcznik". w portrecie dużo znaczenia ma światło i jest też kilka dobrych pozycji w stylu "światło w portretowej".
osobiście przeczytałem "Fotografię portretową i reportażowa - warsztaty fotografii", "Nowy Podręcznik Fotografii" oraz "Fotografia portretowa bez tajemnic". Pod względem opisów techniki i sprzętu polecam dwie pierwsze, jeśli chodzi o "ohhh-ahh'y" - tą trzecią. Jest jeszcze "Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów" - trochę przemawia, ale taka wyuzdana no i ja nie dyspponuję tyloma torbami sprzęty, jakie wg autora potrzebne jest do portretu, ani 3 asystentami... oo podobnie z "Z pamiętnika lampy błyskowej" - fajnie opisane warunki techniczne, aranżacja, zastosowanie sprzętu... no i właśnie - mnie zraziło to, że człowiek opisuje to wszystko nie z poziomu "każdego" fotografa, ale przez pryzmat osoby z przyczepą sprzętu i to najwyższej półki, a przecież nie o to w książce powinno chodzić. Fajnie, że można poznać zalety SB-900 i całego systemu Nikona, ale przez to książka staję się trochę stronnicza i z budzącym pytaniem, a czy ja tak dam radę...
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
http://helion.pl/eksiazki/fotografia...ktu,aktstu.htm
Myślę o zakupie warto ?
Marcin Kasiński
http://itzone.pl