Strona 85 z 102 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1016

Wątek: ksiazki o fotografii

Domyślnie

Czy moglibyście polecić mi książke w której fachowo omówiono standardy fotografii portretowej? Przeglądałam w księgarni kilka książek ale nigdzie nie ma tzw klasyki, którą można jeszcze podobno spotkać w starych książkach do fotografii. Zatem jeśli znacie jakiś podręcznik do fotografii portretowej (podstawowej zasady przy pozowaniu, oświetleniu... cień itp) to będę wdzięczna pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam pytanie, czy czytał ktos ksiązke "Oświetlenie portretowe w praktyce" ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Dzisiaj przejrzałem sporo książek o fotografii. Akurat w Łomży w Empiku jest naprawdę dużo pozycji. Generalnie wszystkie te książki poradniki, sa pisane jak od szablonu.
    Na każdej stronie duże zdjęcie i dwie linijki banalnego tekstu. Zwłaszcza te amerykańskie poradniki to porażka. Naprawdę szkoda 50zł. Więcej informacji można znaleźć na forum.
    Jedyna normalna książka moim zdaniem to "Książka o fotografowaniu" Andrzeja Mroczka.

Zakupiłem "Nauczcie się fotografować kreatywnie - Moda, Piękno, Portret, Portfolio, Reklama", książka też na godzinę czytania, ale zawiera kilka porad nie tylko o samym fotografowaniu ale o sprawach pobocznych związanych z pracą fotografa.

Coś już napisał Awatar Aki007
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekapn Zobacz posta
    Mam pytanie, czy czytał ktos ksiązke "Oświetlenie portretowe w praktyce" ?
    Ja czytałem. Powiem tak, całkiem fajna książka. Jest około 250 fotografii, które są dosyć szczegółowo opisane, jak zostały wykonane, a do tego jeszcze są schematy, które wyjaśniają wątpliwości. są wypisane zasady, sposoby i takie tam...
    Oczywiście, że można czytać różnego typu poradniki i książki w internecie, wybór należy do Ciebie. Ale nie wiem czy będzie to tak dobre jak książka. Mnie łatwiej jest "uczyć się" i czytać różne rzeczy w książkach. Ja dostałem ją w prezencie.. zamów sobie u Mikołaja ;dd
    5DmkII, 400D
    24-70 f/2.8L, KIT, 50 f/1.8, 85 f/1.8, 70-300 f/4-5.6 IS USM
    580exII, 300EZ

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Annanja Zobacz posta
    Czy moglibyście polecić mi książke w której fachowo omówiono standardy fotografii portretowej? Przeglądałam w księgarni kilka książek ale nigdzie nie ma tzw klasyki, którą można jeszcze podobno spotkać w starych książkach do fotografii. Zatem jeśli znacie jakiś podręcznik do fotografii portretowej (podstawowej zasady przy pozowaniu, oświetleniu... cień itp) to będę wdzięczna pozdrawiam.
    Idź do biblioteki publicznej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Annanja Zobacz posta

też szukałem, ale powiem Tobie, że ciężko znaleźć jeden dobry "podręcznik". w portrecie dużo znaczenia ma światło i jest też kilka dobrych pozycji w stylu "światło w portretowej".

osobiście przeczytałem "Fotografię portretową i reportażowa - warsztaty fotografii", "Nowy Podręcznik Fotografii" oraz "Fotografia portretowa bez tajemnic". Pod względem opisów techniki i sprzętu polecam dwie pierwsze, jeśli chodzi o "ohhh-ahh'y" - tą trzecią. Jest jeszcze "Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów" - trochę przemawia, ale taka wyuzdana no i ja nie dyspponuję tyloma torbami sprzęty, jakie wg autora potrzebne jest do portretu, ani 3 asystentami... oo podobnie z "Z pamiętnika lampy błyskowej" - fajnie opisane warunki techniczne, aranżacja, zastosowanie sprzętu... no i właśnie - mnie zraziło to, że człowiek opisuje to wszystko nie z poziomu "każdego" fotografa, ale przez pryzmat osoby z przyczepą sprzętu i to najwyższej półki, a przecież nie o to w książce powinno chodzić. Fajnie, że można poznać zalety SB-900 i całego systemu Nikona, ale przez to książka staję się trochę stronnicza i z budzącym pytaniem, a czy ja tak dam radę...
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo200 Zobacz posta
    Glownie zdjecia z rozstawem swiatel.
    rozpoczynamy z jednym swiatlem kocznymy na 5 chyba.
    Moim zdaniem wato.
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ostatnio zakupiłem i jestem w trakcie czytania książki " Fotografia przyrodnicza i krajobrazowa " i jestem mile zaskoczony jakością przekazywanych informacji . IMHO bardzo dobra pozycja napisana przez Mountain Trail Photo Team
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

EaserVW
    Guest

Domyślnie

Witam, jestem nowy na forum, nie chcę mnożyć postów o niczym tak wiec niniejszym chciałem dołączyć do społeczności canon board'a.
    Od razu zatem chciałem zadać pytanie na jakie przeczesując forum nie znalazłem odpowiedzi: jakie ksiażki (niekoniecznie) albumy dotyczące historii fotografii motoryzacyjnej byście polecili ? Publikacje mogą ( i pewnie będą) w języku angielskim, nie przeszkadza mi to w ogóle. Szukam obszernych wiadomości o pierwszej fotografii motoryzacyjnej i jej rozwoju.. o technikach, "filozofii", nazwiskach.. NIe ukrywam, że i przykłady by się przydały. Szukam bibliografii do pracy magisterskiej, "znalazłem" już kilka publikacji, np. znakomitą The car and the camera (the Detroit school of automotive photography), niestety polityka google books czyni tą ksiażkę nieosiągalną, a żeby książkę ściągnąć przez Amazona trzeba mieć taczkę pieniędzy.. Tak więc pytam Was: ma ktoś może książki( lub pdf', linki) które mogłyby być pomocnymi w temacie, jaki sobie wymyśliłem? Z góry dziękuję za podpowiedzi, rady i sugestie ! Pozdrawiam serdecznie, C.

Strona 85 z 102 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów