Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 114

Wątek: Canon 17-40/4L ...czy warto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Poczytalem wszystkie watki, jakie znalazlem na CB odnosnie 17-40 i 16-35II...
    I w sumie procz doradzania, jakichs tanich zamiennikow, ktorych szukac po alledrogo i ebayach a'la 17-35 nie widze sensu. Poza tym sam sie zastanawialem nad zoomem. Poniewaz 24L to fajna stalka, ale jak trzeba czegos szerszego to lipa jednak. I zostaje 16-35II, bo 14L tez przegiecie z cena... Chyba, ze jest alternatywa o ktorej jeszcze nie napisano do architektury, wnetrz, reporterki, slubow i krajobrazow w wolnym czasie (w jednym) ? 17-40 taniej ale ciemnica jednak...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _fiolek Zobacz posta
    to 17/40 ostrzy dobrze z bliskich odleglosci , + - 60cm/1m
    Ostrzenie 17-40 jest sprofilowane dla funkcji UWA. Wystarczy porównać skale w okienku w 17-40, jego odpowiedniku cropowym 10-22 oraz np. 24-105 czy 24-70 i ich odpowiedniku 17-55.

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Od zawsze mówię, że 17-40L ma sens na cropie tylko w bardzo specyficznych przypadkach. Moim zdaniem jego główną zaletą jest to, że to świetne optycznie UWA pod FF...
    Posunę się dalej: że każdy kto poleca to szkło w miejsce kita na cropa, jest po prostu - nieuczciwy. Nie wiem co nim kieruje, lans czy interes w utrzymywaniu większego popytu na to skądinąd całkiem niezłe szkło. Na FF.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Aro70 Zobacz posta
    Poczytalem wszystkie watki, jakie znalazlem na CB odnosnie 17-40 i 16-35II...
    I w sumie procz doradzania, jakichs tanich zamiennikow, ktorych szukac po alledrogo i ebayach a'la 17-35 nie widze sensu. Poza tym sam sie zastanawialem nad zoomem. Poniewaz 24L to fajna stalka, ale jak trzeba czegos szerszego to lipa jednak. I zostaje 16-35II, bo 14L tez przegiecie z cena... Chyba, ze jest alternatywa o ktorej jeszcze nie napisano do architektury, wnetrz, reporterki, slubow i krajobrazow w wolnym czasie (w jednym) ? 17-40 taniej ale ciemnica jednak...
    Ale o co chodzi...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 10-10-2010 o 18:12 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _fiolek Zobacz posta

Jakies porady co do dalszych testów/porównan?

Pzdr
    Tak, ja mam poradę. Przestań porównywać szkła o innych ogniskowych i do innych zastosowań, a zacznij robić przemyślane zdjęcia :-D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aro70 Zobacz posta
    Bo generalnie do 17-40L trudno znaleźć zamiennika. Jest niby Tamron i Sigma 17-35/2.8-4, ale Tamron jest raczej szkłem słabym, a ja osobiście Sigmie nie ufam. I przede wszystkim jeśli ktoś chce nowy egzemplarz, to te szkła odpadają.
    Do architektury, wnętrz i krajobrazów 17-40L w zupełności wystarcza, super światła nie trzeba, bo i tak często korzystamy ze statywów i przymykamy przysłonę.
    Do reporterki i ślubów, to raczej ciemno... Chociaż zależy jaką reporterkę masz na myśli. Zresztą jak ma światła zabraknąć to i 16-35 też może być za ciemny... Z lampą, 17-40L oczywiście daje radę w każdych warunkach...
    Co do 24L i szerokości - bez przesady. Poniżej 24mm na FF to już strasznie rozciąga i myślę, że 24L jako najszersza stałka do fotografowania ludzi to jest optimum. Jako szersze, "kreatywne" (ostatnio modne słowo) szkło warto rozważyć rybkę Canona 15/2.8... ;-)
    Jeśli bym miał ograniczony budżet to bym wziął 17-40L. Niżej raczej celować nie warto... Jeśli miałbym siano i szukał szerokiego szkła do repo, to bym wziął 24L. W krajobrazie też się przecież sprawdzi...

Domyślnie

Wczoraj nabyłem 5-tke mk1, a dzisiaj 17-40L i na razie napiszę tylko wow , bardzo mi się podoba ten duecik.
    pozdr

Coś już napisał Awatar _fiolek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    , a zacznij robić przemyślane zdjęcia :-D

Po czym wnosisz?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    btw: czyli pozostaje mi zmiana pudełka? ;o)

ech...bede z nim walczyl, cale zycie sie czlowiek uczy, Dziekuje za dobre rady, a szyderczym przesłankom .... ocenzurowano ;o)
    Ostatnio edytowane przez _fiolek ; 10-10-2010 o 20:11 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

raczej zastanowic sie nad kompletowaniem rzeczy stworzonych dla siebie

ja 17-40 wziąłem tylko dlatego że na 17-55 nie było mnie stać, a o tamronie zbytnio nie wiedziałem wtedy a sigmie nie ufałem (doświadczenia z 17-70 pod pentaxem - 3 dni miałem to u siebie....)

teraz wiem że nie popełniłem błędu bo nawet pod aps-c mnie zadowala a szykuje sie do przejścia na FF i nie musze zmieniać szklarni

Co do ostrości... niektórzy pewno się zadziwią ale i przy AF trzeba umieć ostrzyć :P

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

A mnie to najbardziej wqqrr pisacze, którzy jako obrazę majestatu traktują przypięcie szkla FF pod niepełnoklatkowca. To ja systemową listę stałek pod APS-C poproszę!
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    A mnie to najbardziej wqqrr pisacze, którzy jako obrazę majestatu traktują przypięcie szkla FF pod niepełnoklatkowca. To ja systemową listę stałek pod APS-C poproszę!
    EF-s 60/2.8.

Na 50/1.8 skarżą się podobnie użytkownicy zarówno cropa jak i FF. Wniosek - chyba możesz zakręcać na 50d.

Ja już postanowiłem nie sprawdzać więcej stałek pod cropem - 28/1.8, 50/1.4, 85/1.8 i darowałem sobie dalej - stwierdziłem, że kupować 17-55 albo tańszego Tamrona i przestać się stresować. Albo sp......
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    EF-s 60/2.8.
    To "namber łan" na liście już mam. A co z miejscem 2,3,4,5,6...?

50D + 17-40 to ładne zestawienie. Pod warunkiem, że wiemy, gdzie to odpalić spustem migawki...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów