Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: Canon 17-40/4L ...czy warto

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar _fiolek

Domyślnie Canon 17-40/4L ...czy warto

naczytalem sie sporo, wiekszosc pisze ze nie warte to szkielko eLki itp...

posiadam Sigme 17-70 F/2.8 i teraz pytanie czy warto doplacic i wymienic ja na Canon 17-40/4L

jesli nie na tą eLkę to na jakie inne szklo w granicach gotówkowego rozsądku ?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Mam i sądzę że warto. http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=17-40
    Wątek mufona

Domyślnie

Wymienić zawsze można tylko 17-40 to raczej szeroko niż długo. Jeśli masz zamiar robic zdjęcia architektury i krajobrazy to jak znalazł nie jest to F 2.8 ale jak nie trzeba światła to można śmiało brać. Wykonanie jest porządne i autofocus szybki :-)
    ------------------------------------------------
    :-(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _fiolek Zobacz posta
    naczytalem sie sporo, wiekszosc pisze ze nie warte to szkielko eLki itp...

posiadam Sigme 17-70 F/2.8 i teraz pytanie czy warto doplacic i wymienic ja na Canon 17-40/4L

jesli nie na tą eLkę to na jakie inne szklo w granicach gotówkowego rozsądku ?
    Odpowiedź brzmi, "to zależy". To szkło z pewnością lepiej rysuje niż Twoja Sigma (którą masz 2.8-4 czy 4.5?), tylko czy odpowiada Ci zakres ? Jakościowo na pewno taka zmiana na plus, możesz wziąć pod uwagę Tamiego 17-50 i droższą (imho lepszą) opcję C17-55/f 2.8.

Masz 70-200, Twoja Sigma ładnie uzupełnia zakres, ALE może warto byłoby pójść w C17-40/f4L + C50mm/f1.8 za 400pln ? Moim zdaniem jeżeli brak kasy na C17-55 to powinieneś się zastanowić nad powyższą opcją.

BTW, ten post pewnie przerzucą za chwilę do "Obiektywy"

Pozdrawiam
    Sprzęt? Hmm, ciągle go za mało :razz:

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

a jaki aparat masz? jeżeli to ma być UWA na FF to tylko L-ka Canona. Eksperymenty z tamronami, sigmami czy tokinami nie ma sensu. Canon w przeciwieństwie do tej sigmy będzie dużo mniej uniwersalny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Canon jest pod FF a więc szkło z przyszłością. Jakość wykonania wiadomo najwyższa półka. To szkło aż się chce trzymać w rękach. Poczytaj na optyczne.pl o obiektywach w zbliżonych zakresach. Jest tego trochę.

Coś już napisał Awatar _fiolek

Domyślnie

body 50D

mam szklo 50, 1.8 , więc teoretycznie problem jasności w zestawie rozwiązany

szkoda mi chyba najbardziej utraty długości od 50 do 70
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wiec jeszcze pytanko, czy moze dac spokoj z L i kupic Canon EF-S 18-135 f/3.5? ;o)
    Ostatnio edytowane przez _fiolek ; 21-09-2010 o 10:02 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _fiolek Zobacz posta
    body 50D

mam szklo 50, 1.8 , więc teoretycznie problem jasności w zestawie rozwiązany

szkoda mi chyba najbardziej utraty długości od 50 do 70
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wiec jeszcze pytanko, czy moze dac spokoj z L i kupic Canon EF-S 18-135 f/3.5? ;o)
    Na Twoje pytanie jest tylko jedna odpowiedź, NIE Po co Ci wydłużać zakres 70mm ? Sigma 17-70 a Canon 18-135 to zupełnie inna liga (oczywiście na korzyść Sigmy), po pierwsze jakość budowy/wykonania, kończąc na jasności i optyce.

Skoro masz 50mm/f1.8 to ja bym się nie zastanawiał. Testowałem ten obiektyw i też tak jak Ty mam 50mm/1.8 i 70-200 i już zbieram na 17-40 :-D

P.S. Tych 20mm (50-70) imho nie odczujesz, bo masz tą portretówkę i zawsze można uruchomić zooma w nogach i ruszyć się w przód/tył na jeden metr
    Sprzęt? Hmm, ciągle go za mało :razz:

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja gorąco proponuje nadwyżkę pieniędzy przeznaczyć na szczytny cel - masz w mojej stopce.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak zawsze trzeba zadać sobie pytanie "czy mam zamiar przejść na FF" i dopiero później rozglądać się za obiektywami pod APS-C.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów