Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: 550 d czy 50d

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez streaker Zobacz posta
    Majątek na karty xD Ale się uśmiałem...
    32GB za 300zł (Kingston Elite Pro x133) - najmniej godzina filmu i jeszcze zdjęć dopchasz
    Ja sie jakoś nie moge dopatrzyć co w tym zabawnego. Po pierwsze Kingston to wolna i dość słaba karta niestety, po drugie jestem pod wrazeniem jak nakręcisz lustrzanką godzinę filmu, po trzecie 300zl dla niekturych to kosmiczna cena jak za kartę .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wkradł sie błąd z rozpędu - miało być niektórych
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 08-10-2010 o 12:25 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    J...jestem pod wrazeniem jak nakręcisz lustrzanką godzinę filmu..
    O ile pamiętam długość pojedynczego filmu nie może przekroczyć 30 minut. Ja osobiście nie przekroczyłem 10 minut

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghosthunter Zobacz posta
    Podczas manualnego ostrzenia na LV widać dokładnie punkt ostrości i rozkład głębi ostrości (przy włączonym podglądzie GO). Ja miałem na myśli ostrzenie ręczne na matówce, gdzie standardowa, jasna, matówka skutecznie utrudnia wykonanie tej czynności. Na standardowej matówce głębia ostrości wygląda na dużo większą.

Spoko ja dokładnie wiem co miałeś na myśli, ale jak przeczytałem Twojego posta to po prostu skojarzyła mi się tamta moja sytuacja (ten teścik mały) i przy okazji zapytałem. Właśnie ze względu na pentapryamat i wymienne matówki, kiedy kupię 50'tkę pobawię się wreszcie systemem M42. Uwielbiam portretować.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Bolek - tak się głupio tłumaczysz, że jest mi aż wstyd na to odpisywać...

Primo - wolno i słaba karta ? Do filmu wystarczająca aż nadto.
    Secondo - przedtem miałeś problem, że nie można nagrać dużo materiału, bo nośnik drogi, teraz masz problem, bo można go jednak nagrać dużo. Jesteś pod wrażeniem - świetnie, miło mi... Nikt mi nie każe kręcić godzinę materiału ciągiem.
    Terzo - kosmiczna cena za kartę - no wybacz, ale albo chcemy się tym zajmować na poważnie i po prostu trzeba się liczyć z wydatkami na osprzęt inny niż aparat i kitowy obiektyw, albo chcemy od czasu do czasu coś nakręcić, to kupujemy dwie 'czwórki' po 30zł sztuka.

Więc odpowiedź na ten post przemyśl lepiej niż na poprzedni, żeby znowu taka pisanina nie wyszła...
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Domyślnie 550 d czy 50d

Tak sobie czytam i myślę, że "dziadek" Marks miał rację co do tego, że postęp tworzy walka przeciwieństw ;-) (w wolnym tłumaczeniu). W zasadzie już wszystko zostało na ten tytułowy temat napisane i nie ma się co wdawać w dyskusję. Ja tylko napiszę jeszcze tylko tyle, że nie dla każdego zalety i wady mają tą samą wagę. Więcej, nawet wada dla jednego może być zaletą dla drugiego. Weźmy np. wagę sprzętu. Dla jednego aparat powinien być ciężki aby stabilnie leżał w ręce a drugi (no może lepiej - druga) woli lżejszy bo te paręset gramów więcej stanowi problem podczas transportu. Jeśli ktokolwiek teraz przeczyta powyższą dyskusję będzie już wiedział, że nie musi do wszystkich odpowiedzi podchodzić w sposób dosłowny. POWINIEN wybrać to co jemu właśnie najbardziej odpowiada!
    P.S.
    Ja bym wybrał 50-tkę.

Bywalec

Domyślnie

jako posiadacz 550tki też wybrałbym 50tkę gdyby chodziło tylko o zdjęcia (bez opcji filmowania) Ale fajnie mieć jedno i drugie

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

Jeszcze dopisze , ze mozna sie skusic na 50D , bo cena jest na prawde niezla za ten sprzet .
    A do tego dokupilbym jakis maly kompakt na imprezy , ktory nagrywa filmy z dzwiekiem Takie cos wlozyc do torby z 50D np do bocznej kieszeni , miejsce na kable czy filtry
    I tak wielu oprocz lustra posiada kompakta , na imprezy w sam raz , lekkie to , male i jak zgubisz , nie bedziesz sobie plul ze sie pozbyles 3 tys

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    jako posiadacz 550tki też wybrałbym 50tkę gdyby chodziło tylko o zdjęcia (bez opcji filmowania) Ale fajnie mieć jedno i drugie
    I oto chodzi Panowie. Jeśli wychodzi ktoś z takiego założenia to wybierze body z możliwością filmowania. Dlatego nie nakłaniajmy już na 50-tkę bo brakuje jej tego czegoś ;-)
    Niezależnie od tego co wybierze to i tak będzie Canon

Domyślnie

Niniejszym czuję się umocowany do podziękowania za wszystkie podpowiedzi. Zostało wypisane wystarczająco dużo, aby ... po przemyśleniu i najlepiej wypróbowaniu coś wybrać.
    Pozdrawiam

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów