Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: 550 d czy 50d

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

tomkod co chwilę podkreślasz, że zależy Ci na filmie, więc nad czym się jeszcze zastanawiasz??? Temat jak dla mnie jest zamknięty.

Bywalec

Domyślnie

jeśli chcesz kręcić filmy to wybór jest następujący: 550D/60D/7D/5DmkII
    Wybierz w zależności od zasobności portfela.
    Podstawowa jakość (matryca/proc) praktycznie taka sama (za wyjątkiem 5DmkII)

Coś już napisał

Domyślnie

Jak chcesz się bawić obiektywami manualnymi wymienna matówka (i pewnie lepszy wizjer) w 50D może się okazać nieoceniona. Ostrzenie ręczne na standardowej matówce to prawdziwa katorga a i tak nigdy nie wiesz jak wyjdzie. Podgląd głębi ostrości na standardowej matówce też nie odpowiada efektowi finalnemu na zdjęciu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta

No i rzeczywiście 50D pod względem kręcenia filmów jest lepsze!
    Nie przeczę, że do robienia samych zdjęć 50D i tu się nie ma nad czym zastanawiać. Do filmów już nie bardzo..
    50D nie ma opcji robienia filmów. Ja należę do tej grupy ludzi, która używa aparatu do robienia zdjęć i wolę ergonomię na codzień od wodotrysków.
    Opcja robienia filmów lustrzanką w sposób nieskomplikowany to odległa przyszłość i na razie trzeba wydać majątek na kerty, bo 1GB na karcie to ok 2 min filmu
    550D to amatorskie body w stajni Canona a 50D półprofesjonalne. Kupujący musi zdecydować czego mu potrzeba.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghosthunter Zobacz posta
    Jak chcesz się bawić obiektywami manualnymi wymienna matówka (i pewnie lepszy wizjer) w 50D może się okazać nieoceniona. Ostrzenie ręczne na standardowej matówce to prawdziwa katorga a i tak nigdy nie wiesz jak wyjdzie. Podgląd głębi ostrości na standardowej matówce też nie odpowiada efektowi finalnemu na zdjęciu.
    A właśnie... (mam zamiar kupić 50D, więc pytam) jeśli chodzi o manualne "strojenie". Kiedy bawiłem się tym aparatem w sklepie z dopiętym 50/1.4 to zauważyłem, że na LV ze względu na wolny AF, strojenie ręczne daje wiele frajdy. Po prostu dokładnie widać ostry obszar w który chcemy się wstrzelić. Jednak ze względu na to, że nie miałem w tej puszce karty i w związku z czym nie mogłem "dłużej" przyglądać się zrobionej focie to nie wiem do końca czy faktycznie celność i dokładność focenia jest rzeczywiście taka jak na LV na finalnym zdjęciu...? Pytanie do użytkowników 50D.
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Majątek na karty xD Ale się uśmiałem...
    32GB za 300zł (Kingston Elite Pro x133) - najmniej godzina filmu i jeszcze zdjęć dopchasz
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    A właśnie... (mam zamiar kupić 50D, więc pytam) jeśli chodzi o manualne "strojenie". Kiedy bawiłem się tym aparatem w sklepie z dopiętym 50/1.4 to zauważyłem, że na LV ze względu na wolny AF, strojenie ręczne daje wiele frajdy. Po prostu dokładnie widać ostry obszar w który chcemy się wstrzelić. Jednak ze względu na to, że nie miałem w tej puszce karty i w związku z czym nie mogłem "dłużej" przyglądać się zrobionej focie to nie wiem do końca czy faktycznie celność i dokładność focenia jest rzeczywiście taka jak na LV na finalnym zdjęciu...? Pytanie do użytkowników 50D.
    Podczas manualnego ostrzenia na LV widać dokładnie punkt ostrości i rozkład głębi ostrości (przy włączonym podglądzie GO). Ja miałem na myśli ostrzenie ręczne na matówce, gdzie standardowa, jasna, matówka skutecznie utrudnia wykonanie tej czynności. Na standardowej matówce głębia ostrości wygląda na dużo większą.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarooo Zobacz posta
    czy faktycznie celność i dokładność focenia jest rzeczywiście taka jak na LV na finalnym zdjęciu...? Pytanie do użytkowników 50D.
    Tak, LV to bajer... który u mnie okazał się bardzo przydatny.
    Oczywiście nie nadaje się do robienia dynamicznych ujęć, ale przy makro, czy landszafcie (tak, tak!) gdy jest mało światła, okazuje się bardzo przydatne.
    Zwłaszcza gdy obiektywy nie są zbyt mocne pod tym względem.

Do autora wątku: ja bym wziął 50D.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ja znowu swoje, nie rozumiem, czemu autor tematu ma rezygnowac z ergonomii dotychczas posiadanej puszki i przesiadac na mniejsza tylko z powodu filmow. Mozna wywnioskowac ze uzywa dlugi puszek dlugo, a wiem jak wygladaja i dzialaja stare puszki xxxD. Brak dwoch kolek przeszkadza w kreatywnej fotografii, praca na manualu, czy chociazby robienie korekt jest trudniejsze. Zwlaszcza po przesiadce z lepszych body. Mi w 500d bardzo przeszkadza brak guzika do trybow swiatlomierza.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
    Tak, LV to bajer... który u mnie okazał się bardzo przydatny.
    Oczywiście nie nadaje się do robienia dynamicznych ujęć, ale przy makro, czy landszafcie (tak, tak!) gdy jest mało światła, okazuje się bardzo przydatne.
    Zwłaszcza gdy obiektywy nie są zbyt mocne pod tym względem.
    Dokładnie. Ostrzenie manualne przez LV jest w przypadku 50D i jego wyświetlacza mocną stroną.
    Ostatnio cykałem fotki schodów gdzie AF w ciemnościach nie dał rady... Miodzio :-D

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów