Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: 50d C85mm 1.8f problem z FF i BF

Dopiero zaczyna

Domyślnie 50d C85mm 1.8f problem z FF i BF

Witam. Mam problem z obiektywem 85mm 1,8f. Obiektyw mam jakiś czas, ale mało co z nim pracowałem ale zauważyłem że lekko mydli ale zbytnio się tym nie przejmowałem do czasu aż kupiłem 35mm 2f która jest ostra jak brzytwa w porównaniu z ta 85 wiec postanowiłem dzisiaj zrobić test ze skala na FF/BF i dzieją się dziwne rzeczy na tym obiektywie. Celuje na skale pod katem robię, pare zdjęć testowych i dziwne raz trafia się FF raz BF nieraz minimalnie od punktu ostrzenia nieraz o dobre 3cm Próbowałem, Mkalibarcji i dalej to samo na live view trafia za każdym razem jest idealnie, ale nie da się na tym pracować w 50d af jest strasznie wolnyw LV. Od czego to zależy jeżeli na live view działa idealnie czy wina leży po stronie body czy szkła?Prosze o pomoc . pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Czy celujesz w kartkę równoległą do płaszczyzny ostrości czy w linijkę leżącą pod kątem do tej płaszczyzny? Pamiętaj, że czujniki AF są większe niż te kwadraciki w wizjerze i może przez ten skos są trochę "zdezorientowane", raz łapią ostrość wyżej a raz niżej. Inaczej trudno mi wyjaśnić opisywane zjawisko.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak łapałem na ta linke.2 testy zrobiłem Pierwszy kartka leży pod katem 45stopni celuje w linkę wychodzi wszystko OK przy drugim teście kartka ustawiona bokiem pod katem 45stopni i wtedy widać pływający FF i BF. Dzisiaj porównywałem starsze zdjęcia robione tym szkłem przy dobrych warunkach oświetleniowych i powiem, że w dobrym świetle była rewelka przy 1,8f, ale przykładowo już w warunkach domowych przy świetle żarowym AF oszukuje tylko na LV lapie za każdym razem. Nawet wspomaganie z lampy 590ex II nic nie daje.

Można chyba stwierdzić w takim wypadku, że FF/BF nie występuje tylko wina leży po stronie AF? Spróbuje zrobić ten test przy dobrym świetle zastanym a nie żarowym zobaczymy czy dalej to samo będzie, co przy świetle żarowym.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Najlepiej zrób jakąś fotkę w plenerze i zapodaj na forum, to zobaczymy jak to wygląda.
    W tej chwili to bardziej wróżymy z fusów i zgadujemy, a tak zobaczymy o co chodzi.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tu jest folder z 4 fotkami wszystkie na 1,8f wydaje mi sie że jest ostro ale w warunkach domowych przy świetle żarowym jest już lipa co pokazał test na skali gdzie pokzaywało raz lekki FF raz BF mało kiedy trafiał idealnie czy to normalne??

http://www.fmix.pl/album/66190/test-af/1

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mike21 Zobacz posta
    Brak dostępu do albumu, bądź album nie istnieje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Poczytaj trochę forum, napisano już chyba wszystko o współpracy 50D z jasnymi (1,8 i lepiej) szkłami.

Uprawnienia umieszczania postów